Кабинетът дава 3,5 млн. лв. обезщетение и 7 млн. лв. лихви на “Лев инс”

https://www.24chasa.bg/novini/article/3616949 www.24chasa.bg

10,4 млн. лв. ще плати Министерският съвет на застрахователната компания “Лев инс”. Плащането се появи в бюджета на администрацията на МС за тази година.

От “Лев инс” не бяха открити за коментар.

Застрахователната компания ще получи парите като пропуснати ползи за недаден лиценз при управлението на Иван Костов, след като е успяла да осъди държавата.

През 1998 г. при прелицензирането на всички застрахователи лицензът бе отказан по настояване на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев. Тогава компанията продължаваше да носи името “Левски Спартак”, въпреки че Алексей Петров я прехвърли на двама израелски бизнесмени.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

“Лев инс” получи лиценз след смяната на Богомил Бонев с Емануил Йорданов като вътрешен министър през 2000 г. Делото за пропуснати ползи е заведено чак през 2004 г., става ясно от документацията в МС.

В първоначалния си иск застрахователната компания претендира за 3,5 млн. лв. пропуснати ползи и 2,4 млн. лв. лихви върху обезщетението. Според исковата молба на “Лев инс” компанията е изчислила пропуснатите си ползи като разликата между прогнозните финансови резултати за годините без лиценз и реалните резултати на компанията. Искът е срещу Министерския съвет, защото националният съвет по застраховането е закрит, без да е посочен негов правоприемник.

На първа инстанция делото е приключило през юли 2006 г. Тогава шеф на компанията “Лев корпорация”, която е собственик на “Лев инс”, е бил Боян Чуков, сегашен съветник по сигурността на премиера Пламен Орешарски.

“Интересно е да се научат имената на съдиите по това дело, както и кой точно е защитавал държавата и не си е свършил работата”, коментира Богомил Бонев пред в. “24 часа”. Според него застрахователното дружество само било виновно, че не е получило лиценз, тъй като не е представило пред тогавашния национален съвет по застраховането доказателства, че при смяната на собствеността от Алексей Петров към няколко израелски фирми има извършено плащане.

Самият Бонев тази година разбрал от журналисти, че се е водило такова дело. Бившият вътрешен министър изрази учудване, че нито веднъж не е бил призоваван като свидетел по съдебните дела, въпреки че е причина за недадения лиценз на застрахователната компания.

След първата инстанция Министерският съвет обжалва на няколко пъти, като окончателно делото е решено от Върховния касационен съд през 2010 г. С лихвите сумата вече е набъбнала на близо 9 млн. лв. Първото оспорване на присъденото обезщетение пред апелативния съд е на правителството на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

През 2010 г. обаче текат акциите “Октопод” на МВР срещу Алексей Петров и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов пряко свързва бившия съветник в ДАНС със застрахователната компания. Нейните офиси бяха обискирани, полицаите иззеха и компютри. Заради това тогавашният Министерски съвет с премиер Бойко Борисов отказва да плати.

През февруари 2011 г. “Лев инс” отново си иска присъденото обезщетение и лихвите от правителството на ГЕРБ. Финансовата дирекция на Министерския съвет дори подготвя докладна и проект на решение за изплащането му. Те са разгледани от правителството на оперативно заседание и не са били одобрени.

Потърсени с въпрос какви са причините кабинетът на Борисов да откаже да плати, от ГЕРБ не коментираха.

През трите години сумата вече набъбва до 10,4 млн. лв. заради трупането на лихви по нея. Междувременно компанията на няколко пъти е искала парите с писма до тогавашния финансов министър Симеон Дянков, но безрезултатно.

Сегашното правителство пък научава за задължението, след като на 13 юни 2013 г. получава заплашително писмо от съдия-изпълнител и изпълнителен лист да плати задължението си или ще бъде изискан запор върху сметки и имоти на Министерския съвет, научи в. “24 часа”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански