ЕС и САЩ отхвърлиха референдума за присъединяването на Крим към Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/3689387 www.24chasa.bg

Референдумът за присъединяването на Крим към Русия е „незаконен и нелегитимен”. Това заявиха Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу, цитирани от AFP.
„Резултатът от това гласуване няма да бъде признат”, изтъкнаха председателите на Европейския Съвет и Европейската комисия в съвместно изявление.

Външните министри от ЕС ще „оценят ситуацията утре в Брюксел и ще вземат решение за допълнителни санкции срещу Москва”, поясниха Барозу и Ван Ромпой.

САЩ отхвърлиха резултатите от кримския референдум за присъединяване към Русия, и определиха руските действия в кризата като „опасни и дестабилизиращи”, предаде AFP.
„Този референдум противоречи на украинската конституция и международната общност няма да признае вота в гласуване, проведено под заплаха от насилие и сплашване за руска военна намеса, която нарушава международното право ", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни след като референдумът в Крим приключи.

Въпреки че вече бе декларирана общата позиция на Европейския съюз спрямо референдума в Крим, не закъсняха и отделните позиции на големите държави. Външният министър на Великобритания Уйлям Хейг заяви, че правителството му няма намерение да признава легитимността на гласуването в Крим.
Според Хейг, който се изказа след срещата на външните министри на страните от ЕС в Брюксел, действията на Русия „които нарушават суверинитета и териториалната цялост на Украйна” ще имат за Москва политически и икономически последствия.

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус призова от своя страна президента на Русия Владимир Путин незабавно да предприеме мерки за намаляване на „Безсмисленото и опасно” напрежение в Украйна.

Според него, Москва трябва да признава териториалната цялост на Украйна, в противен случай ще бъде засегната от ответните мерки от страна на Европейския съюз. Фабиус смята, че референдумът в Крим противоречи на конституцията на Украйна.