Оградата с Турция с 1 млн. лв. по-евтина, ако вместо военните я строеше частна фирма

https://www.24chasa.bg/novini/article/3702603 www.24chasa.bg
Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, военният министър Ангел Найденов и вицепремиерът Цветлин Йовчев огледаха участъка, на който трябва да се построи оградата на 28 ноември 2013 г. Оттогава цената и? скочи двойно, а съоръжението още го няма.

С около 1 млн. лв. по-евтино щеше да струва 30-километровата ограда по границата с Турция, ако вместо военните я беше строила частна фирма.

Това става ясно от доклада за оскъпяването на проекта, възложен от премиера Пламен Орешарски, до който в. “24 часа” получи достъп.

Ако строителството на оградата бъде възложено на външен изпълнител, цената на съоръжението трябваше да е 7,4 млн. лв. без ДДС, сочи докладът. Изчислението е направено от проектанта на оградата “Бета консулт 1” - компания, наета от МВР. С добавяне на ДДС съоръжението би излязло около 8,7 млн. лв. вместо отпуснатите от правителството на МВР и МО 9,6 млн. лв.

Макет на оградата, който бе показан през ноември при посещението на двамата министри на границата.
Макет на оградата, който бе показан през ноември при посещението на двамата министри на границата.

При строителство на оградата на стопанска сметка от държавата пък стойността ѝ би трябвало да е 5,2 млн. лв. според изчисленията на проектанта.

Неразбориите и оскъпяването започват още от проектирането, установила проверката на инспектората.

“Бета консулт 1” не е изчислила правилно стойността на материалите и само от това оградата се оскъпява със 115 хил. лв. Това не било забелязано от Гранична полиция, която е възложител на проектирането. Дирекцията забравила и да уведоми ръководството на МВР, че всъщност оградата ще е с над 2,2 млн. лв. по-скъпа от първоначално планираните 5,1 млн. Въпросните 5,1 млн. лв., посочени от МВР, всъщност са били само индикативна сума, без да се отчита спецификата на материалите и пр.

След като военните получават от МВР проекта за оградата на 30 декември 2013 г., още на 8 януари военният министър Ангел Найденов отправя искане да му бъдат дадени 9, 665 млн. лв. От тях за материали са предвидени 8, 075 млн. лв., а за заплати, осигуровки и храна на военните, които ще строят оградата - 1,589 млн. лв. В цената за материалите обаче МО си е начислило 10% непредвидени разходи, 12% за доставка на материалите, 10% печалба и 20% ДДС. В същата докладна на Найденов без обяснения е завишено с 52 620 кг количеството стоманена тел, което трябва да бъде закупено.

От всички тези начисления всъщност военните имат право само на ДДС-то, твърдят инспекторите в доклада си. При искане на обяснения от главния инспекторат не е представена никаква методика как са изчислени непредвидените разходи и тези за доставка на материалите.

По закон Сухопътните войски нямат право на печалба, а тази на доставчиците на материали е калкулирана в цената им.

На 17 януари министър Найденов прави ново искане за пари. Този път сумата е 9,4 млн. лв., а надписаната тел липсва. Паралелно командващият Сухопътни войски ген. Нейко Ненов прави комисия за маркетингово проучване. Първоначално тя се оглавява от зам.-министъра на отбраната Иван Иванов, но на 29 януари генералът не харесва доклада ѝ и поръчва нов, този път на комисия, оглавявана от ген. Андрей Боцев, началник-щаб на Сухопътните войски. Тя е назначена на 3 февруари, а на 5 вече предлага поименно с кои фирми да се сключат договори за доставка на материали. Сред тях е и заводът за пружини в Крън на червения общинар Александър Минчев.

Още на 3 февруари Ангел Найденов отново иска 9,4 млн. лв. Този път надценката за доставка е смалена на 8%, печалбата - също.

Във всяко искане за пари МО залага и 1,5 млн. лв. разходи за заплати. Оказва се, че в тях са калкулирани всякакви допълнителни плащания за хората от Сухопътни войски, които трябва да строят оградата. Предвидено е всеки месец да има допълнителни възнаграждения в размер на 500 лв. на човек плюс още по 460 лв., но по друга вътрешна наредба на МО. Разчетени са и по 800 лв. средна заплата. Заложени са разходи по 9,67 лв. на ден на човек за храна, 1,90 лв. добавка, че хората ядат в полеви условия, 1,50 лв. за пластмасови чинийки, 0,95 лв. за минерална вода. Всички тези добавки ще се плащат в продължение на 90 дни на 80 души от Сухопътни войски, 4-ма военни полицаи и 3-ма лекари от ВМА. За тях са разчетени и 13 200 лв. командировъчни, квартири по 20 лв. на ден, но и 15 000 лв. за дърва и въглища за 14 палатки. Още по 8 хил. лв. отиват за телефони и за компютри.

При сключването на договорите с доставчиците ген. Ненов поръчва с 16 хил. м повече бодлива тел на “Завод за пружини”, 700 куб. м повече бетон и 400 стълба отгоре.

След искане на Министерството на финансите да се оптимизират разходите комисия от МВР и МО прави преизчисление. То обаче води до вдигането им с още 50 хил. лв.

Докладът на инспектората препоръчва на министрите да накажат виновните за пропуските, но неизвестно защо не ги посочва.

МВР първоначално посочило грешно само 306 хил. лева

Първоначалните разчети на МВР са показвали, че оградата с Турция може да се изгради и за 306 хил. лв. Сумата обаче е за 10 км преграда. Тя е установена чрез събиране на оферти от Гранична полиция. Постъпили са три, като най-скъпата била за 1 млн. лв.

Именно от тези разчети тръгва и оскъпяването на 30-километровото съоръжение. На база на офертата за 1 млн. лв. МВР след това прави изчисления за по-дълго съоръжение - за 24 км ограда залага стойност от 2,66 млн. лв., за 30 км сумата съответно става 5,1 млн. лв. В нея вътрешното ведомство залага и 15% непредвидени разходи. Индикативната сума не се променя адекватно дори и след залагането на допълнителни изисквания - височина от 3 метра, бодлива режеща тел и портали по оградата.

Всъщност стойността на съоръжението се променя едва след като “Бета консулт 1” дава своята цена на база на изготвения проект.

Проектантът получава поръчката на база конкурс, продължил по-малко от ден и организиран от МВР, става ясно още от доклада.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана