Министър Златанова: С електронен контрол Братя Галеви нямаше да избягат

https://www.24chasa.bg/novini/article/3716607 www.24chasa.bg
Министър Зинаида Златанова и шефът на затворите Митко Димитров показаха техниката на електронно наблюдение.

48 часа районна прокурорка от София бе под домашен арест. Обвинителката Елена Попова не е могла да излиза на повече от 500 м от апартамента си в столицата. Всяко нейно движение било наблюдавано чрез електронна гривна, закопчана на глезена на десния крак.

Специалната предавателна кутия, монтирана в дома , е подала два пъти сигнал до оперативния център за електронен мониторинг, че върху гривната се оказва натиск, за да бъде свалена.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Служителите на арестите обаче не са предприели действия срещу нарушителката, тъй като наблюдението на Попова е само част от теста на електронния мониторинг, на който до дни ще бъдат подложени 180 осъдени за различни престъпления.
"Чувството е много странно. Съзнанието, че си под постоянно наблюдение, те кара да се замислиш дали да предприемеш определени действия", разказа Попова при представянето на пилотния проект за електронно наблюдение, организирано от Министерството на правосъдието вчера.

 Проектът е финансиран с близо 600 000 евро от Норвегия. С тях ще бъдат купени 180 гривни, като цената на всяка е около 10 евро. Ще бъде проведено и обучение на съдии и прокурори по прилагането на електронния мониторинг. Фирмата "Джи форест", спечелила обществената поръчка за изграждането на софтуера и поддържане на системата, ще организира проследяването в следващите 24 месеца на първите предсрочно освободени затворници с наложена временна забрана за напускане на дома им.

По думите на прокурор Попова гривната е удобна, тъй като е от мек материал. В същото време е изключително здрава и трудно може да се премахне без специални режещи инструменти. Прокурорката я изпробвала и под душа. Оказало се, че действа безотказно.

"Стоенето във вана, също не може да повреди устройството", сподели опита си обвинителката.
В момента законът предвижда контрол чрез електрони гривни да се налага само след изричното съгласие на осъдените на пробация за леки престъпления или на предсрочно освободени затворници с наложена ограничителна мярка пробация.


Идеята на Министерството на правосъдието е изработването на нормативни промени, така че електронният контрол да се налага от съда и на обвиняеми и подсъдими, които са под домашен арест.

"Ако такива гривни бяха поставени на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов или на осъдения за убийството до дискотека "Соло" Илиян Тодоров, то нито един от тях нямаше да се укрие от правосъдието", заяви правосъдният министър Зинаида Златанова.

Прокурор Попова допълни, че сега няма механизъм, който да осигури постоянен контрол за спазването на домашния арест.

"Районните полицейски управления нямат достатъчен кадрови и финансов ресурс, за да осигурят денонощно полицейско присъствие пред вратата на обвиняемия, коментира Попова и допълни: - Често тези хора си позволяват да излизат от домовете си и да вършат други престъпления. А при последващо дело използват постановлението на съда за домашен арест като алиби за престъплението, извършено на километри от домашния им адрес", обясни Попова.

Според министър Златанова в по-дългосрочен план електронният контрол може да стане алтернатива на част от наказанията лишаване от свобода, които в момента се изтърпява в затворническите общежития от открит тип. "Това ще реши проблема с пренаселеността в затворите и ще намали високите разходи по издръжка на лишените от свобода", заяви Златанова.

В момента само храната на затворниците е около 5 лв. дневно. Разходът за електронното наблюдение на един човек ще струва около 2,25 лв. дневно.