Лекарите против да ги наказват за подкуп

https://www.24chasa.bg/novini/article/3716658 www.24chasa.bg
Шефът на правната комисия Четин Казак (вляво), правосъдният министър Зинаида Златанова и проф. Александър Стойнов на дискусията в НДК СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

"Високата скорост е най-големият убиец на пътя. Да се криминализира превишаването с над 50 км", поискаха от фондация "Безопасни улици" по време на дебат за проекта на нов Наказателен кодекс.

На дискусията в НДК присъстваха над 30 неправителствени организации.
"Не бива да отпада и наказанието за употреба на алкохол над 1,2 промила, когато шофьорът е хванат за първи път, както е записано в проекта", посочи Ангел Борисов от "Безопасни улици". Той иска санкция и за хората без книжки, които сядат зад волана.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

От лекарския съюз пък поискаха да не бъдат преследвани от закона хванатите с подкуп лекари. "Поставянето на лекарите под знака на длъжностни лица ще ги застраши да бъдат преследвани за деяния, които не са им присъщи", каза д-р Цветозар Младенов.
В момента лекарите и учителите не могат да бъдат съдени за подкуп, тъй като за това деяние е предвидено наказание само за "длъжностни лица".

Проектът изрично поставя упражняващите тези две професии в тази категория и предвижда до 6 г. затвор при искане и получаване на подкуп.
Божидар Данев от Българската стопанска камара е против неплащането на осигуровки да се определя като престъпление. "Ако това се случи, хора като бившия министър Симеон Дянков трябва да влизат в затвора. В ръководеното от него министерство на финансите за 4 г. не са платени милиони левове за здравни осигуровки", аргументира се Данев.

От КНСБ обаче приветстваха тези текстове и предложиха да се криминализира и неплащането на заплати. Само за 2011 г. не са платени 70 млв. лв. от трудови възнаграждения, мотивираха се от синдиката.