Филип Златанов като попарен от присъдата 3 г. и половина затвор (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/3929232 www.24chasa.bg
Филип Златанов не очакваше ефективно наказание3 години и 6 месеца затвор за бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов постанови съдия Андрей Ангелов от Софийския градски съд вчера.

Като председател на комисията в периода 21 септември 2012 г. - 9 юли 2013 г. Златанов бе признат за виновен в две престъпления - набавил облага за президента Росен Плевнелиев и причинил вреда на бившата му съветничка по финансовите въпроси Димана Ранкова.

Единодушното решение на тричленния състав с председател Ангелов обля като с вряла вода подсъдимия, който минути преди това влезе в съдебната зала с усмивка и бодра стъпка.

Ден по-рано

прокурорът по

делото Снежана

Копчева поиска

3-годишна

условна присъда

за Златанов по обвинение за неизпълнение на служебните му задължения. Тежката присъда изненада и защитника на Златанов - Антон Терзийски. На излизане от залата адокатът с пресипнал от напрежение глас заяви, че ще обжалва, и отказа друг коментар.

Процесът срещу Златанов, станал известен с тефтерчето, в което стриктно си записвал указания кой да бъде “ударен” или “отлаган”, причключи за 3 дни по съкратената процедура, след като подсъдимият се отказа от разпити на свидетили и експерти.

А прословутото тефтерче с инициалите “И.Ф.”, “Ц.Ц.” и “Б.Б.”, станало причина за разследването и за излизането на Иска Фидосова от парламента, така и не бе представено като доказателство в съда.

“С цел да набави облага за Росен Плевнелиев подсъдимият не е допуснал да стане обществено достояние обстоятелството, че спрямо президента Плевнелиев има подаден сигнал за конфликт на интереси и е прикрил воденото срещу него производство. От това са могли да настъпят вредни последици за комисията, като подкопаване на общественото доверие в нея”, заяви съдия Ангелов.

По второто обвинение съдът счете, че Златанов не е уведомил бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова за решение по воденото срещу нея производство

“Така подсъдимият е възпрепятствал възможността Ранкова своевременно да оспори взетото решение и да защити доброто си име в обществото”, смята съдът.

Златанов бе осъден

5 г. да не заема

отговорно служебно

положение,

както и да заплати 3640 лв. разноски по делото.

37-годишният юрист от Перник бе оправдан, че с действията си е навредил и на бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева. Според прокуратурата срещу нея също имало решение на комисията, но Златанов не я уведомил и така тя изпуснала сроковете за обжалване.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.
Росен Плевнелиев: Повтарям, не съм бил облагодетелстван

От прессекретариата на президента Росен Плевнелиев отказаха коментар на присъдата на Филип Златанов. Припомниха обаче съобщението от деня, когато бе внесен обвинителният акт. В него се казва, че “президентът по никакъв начин не е облагодетелстван от постановения акт за прекратяване на образуваното производство на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, нито от неговото забавено оповестяване”. Напротив - прекратяването на производството не само че не облагодетелства, а вреди на репутацията на президента.

Прекратяването на производството означава, че във всеки един момент същият сигнал може да бъде разгледан отново, пише още в съобщението. Правата на лице, заемащо публична длъжност, което не е в конфликт на интереси, какъвто е случаят с президента, били защитени само когато спорът е решен по същество.

Още тогава Плевнелиев призова прокуратурата да направи публични всичките си констатации, за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента.

Димана Ранкова: Благодарна съм на съда, бях обект на режисирана репресия

“Изразявам благодарности за днешното решение на съда. Считам същото за обективно, справедливо и бързо спрямо Златанов, който стана известен в обществото със скандалното си тефтерче за мръсни поръчки”, коментира Димана Ранкова, за която съдът се съгласи вчера, че е пострадала от действията на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси. “Повече от година бях обект на режисирана репресия. Бях лишена от съдебна защита и държана в потенциална заплаха от страна на Златанов. Той изпълни на 100% записките от тефтерчето си”, заяви Ранкова. Тя допълни, че преди две седмици спечелила окончателно съдебната битка срещу “абсурдното решение на комисията”.


 


Сергей Станишев: Присъдата за Златанов е присъда и за ГЕРБ

Присъдата за Златанов е своеобразна присъда срещу цялото управление на ГЕРБ и най-вече срещу Бойко Борисов и Цветан Цветанов, защото е очевидно, че това, което пише в тефтерчето, е истина, заяви Сергей Станишев вчера.

“Целият модел на управление на държавата – чрез рекет, шантаж и потулване на случаи на конфликт на интереси при онези, които са угодни на властта. Пълно срастване на една партия с държавата, което е абсолютно безобразие”, подчерта Станишев.

Според лидера на БСП нещата вече излизат наяве и никой не се съмнява за ролята на Борисов и Цветанов в този процес на задкулисие и дърпане на конци на уж независими институции. “Това е една присъда за ГЕРБ”, категоричен е Станишев.

Той не очаква от замесените в скандала политици от ГЕРБ да излязат от политиката.

“Не очаквам подобно действие от ГЕРБ, защото те са гьонсурати. Както Цветанов твърдеше, че ще се оттегли, ако се докаже, че има незаконно подслушване от МВР - не само не се оттегли, но той е човекът, който ръководи ГЕРБ”, каза лидерът на европейските социалисти и добави: “ГЕРБ е Цветанов и това го показа Борисов чрез запазването му като заместник-председател на партията и като шеф на предизборния щаб”. Станишев предупреди, че от ГЕРБ мечтаят да върнат цялото това безобразие чрез европейските избори.

“Гледахме ги как правят избори 4 г. - цяла България видя как бяха манипулирани президентските и местните избори, как депутати от ГЕРБ разнасяха чували с бюлетини и какви манипулации ставаха в маса градове, за да се докара резултат в полза на ГЕРБ. Това е начинът на правене на избори от тази партия и от Цветан Цветанов”, заяви Станишев и добави: “Цветан Цветанов това умее, това прави. Двамата с Борисов са свързани като сиамски близнаци. Всички трябва да го разберат”.


 


Николай Бареков: Защо И. Ф., Ц. Ц. и Б. Б. не са подсъдими?

Приветстваме решението на съда относно ефективната присъда на Филип Златанов, но защо истинските подбудители и извършители И.Ф., Ц. Ц., Б. Б. и Р. П. не са на подсъдимата скамейка? Филип Златанов е поредната жертва на политическата мафия в България. Защо той още мълчи за своите ментори, на които вършеше мръсните поръчки, рекетираше кметове и искаше от тях облаги и тъмни сделки? Защо мълчи и ИФ, която позорно беше напъдена от мафиотската организация на ББ? Не иска ли да каже как ББ и ЦЦ я използваха за прокарването на мръсните си далавери в парламента в областта на законодателството и кадруването в съдебната система?


Кирил Добрев, шеф на парламентарната комисия за тефтерчето: Това беше стилът на ГЕРБ

“Присъдата на Филип Златанов е ефективна присъда за управлението на ГЕРБ. Три години и половина това беше стил и начин, по който функционираше държавата. Не може една такава осъдителна присъда да не носи своите политически последствия.”

Това заяви вчера пред журналисти в Народното събрание депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев, който оглавява и парламентарната анкетна комисия за скандалното тефтерче.

Той напомни унищожителния доклад на Европейската комисия, в който сериозен абзац е отделен на конфликта на интереси.

“Щом Филип Златанов е осъден, значи писането в тефтера е истина”, обобщи Добрев. И цитира извадка от тефтерчето: “Жулиета Хубенова да се решава бързо и безболезнено, обаждане от Томислав Дончев”. След което депутатът от левицата попита реторично: “Има ли моралното право Томислав Дончев да води евролистата на партия ГЕРБ, щом неговият ортак е осъден ефективно за това, че правят такива работи?”
Томислав Дончев: Всеки може да си напише в тефтера каквото си иска

“Част от добрия вкус е да не се коментират решения на съда.” Това заяви вчера в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и водач на евролистата на партията Томислав Дончев.

“Всеки може да си напише в тефтера каквото си иска. Включително, че е имал неприличен среднощен контакт с някой покойник”, отсече той. Преди няколко дни Дончев обобщи, че е разговарял веднъж или два пъти по телефона с Филип Златанов и го е срещал един път на бул. “Витоша”.
Всеки може да си напише в тефтера каквото си иска