Обявяваме частен фалит, ако дългът ни надвишава с 1/3 доходи и имущество

https://www.24chasa.bg/novini/article/4032383 www.24chasa.bg
Снимка: Зинаида Златанова, архив

Да не дължим дългове до гроб и децата да не наследяват кредитите ни, предлага правосъдното министерство.

„До седмица ще е готов окончателно проектът на закона за частния фалит”, обяви министърът на правосъдието Зинаида Златанова.

От разпоредбите ще могат да се ползват всички хора, които са задлъжнели към банки, държавата, монополисти като топлофикация и енергийните дружества.

Фалит ще се иска и по отношение връщането на непосилни заеми, получени от физически и юридически лица, стига за това да има сключен договор, запис на заповед или друг документ, удостоверяващ задължението.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Другото изискване е дългът да надвишава с 1/3 стойността на имуществото и очакваните доходите на длъжниците за едногодишен период.

Процедурата се развива за 3 години, като на финала всички задължения на длъжника се погасяват.

Хората ще подават в съда декларация по образец, в която подробно трябва да описват кои са кредиторите им, главниците и лихвите, размера на доходите им и с какво движимото и недвижимо имущество разполагат.

На базата на тези данни съдът ще преценява дали длъжникът отговоря на условията за обявяване във фалит.

„По силата на съдебното решение лихвите по задълженията спират да текат. Към Агенцията по вписванията ще бъде създаден специален регистър, в който ще бъдат вписвани обявените във фалит граждани”, обясни Диана Вакарелска, шеф на дирекция законодателство към министерството на правосъдието.

Кредиторите ще имат срок, в който ще могат да оспорват посочените от длъжника данни. Тези от тях, които не са включени в списъка, пък ще могат да поискат това.

В следващите 3 г. в специална сметка на длъжника ще постъпват всички негови доходи над определения несеквестируем минимум. Съдебен изпълнител ще е ангажиран с продажбата на имоти и вещи извън тези от първа необходимост, като хладилник, печка, легло и т.н.

На продажба не подлежи единственото жилище, стига то да не е ипотекирано или да е прекомерно голямо за нуждите на длъжника.

Събраните пари по сметката ще се предоставят на кредиторите. Всички останали суми до размера на пълния кредит, които не са покрити, се погасяват.

„Целта ни е законът да е добре балансиран, така че да е в полза и на кредиторите, които в рамките на 3 г. ще могат да получат поне част от дължимите суми”, заяви министър Златанова.