Готвят се по-строги наказания за частните съдебни изпълнители

https://www.24chasa.bg/novini/article/4032620 www.24chasa.bg
Сабрие Сапунджиева

При тежки нарушения на частните съдебни изпълнители да се отнема завинаги правото им да упражняват професията, предвиждат законодателни промени, готвени от правосъдното министерство.

Сега най-тежкото дисциплинарно наказание, налагано от Камарата на частните съдебни изпълнители, е 5 г. лишаване от права.

В момента инспекторатът на министерството проверява 400 дела, по които са работили 4-ма съдебни изпълнители. За тях има съмнение, че са натоварвали длъжниците с допълнителни такси, като са раздробявали дълга с договори за цесии.

„Ще излезем с доклад за всеки отделен случай”, обеща зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Тя допълни, че има постъпили жалби само срещу 8 от общо 153-мата частни съдебни изпълнители през м.г.

Хората най-често протестирали, че жалбите, които пращат до съдебните изпълнители не се входират по надлежния ред и по този начин се стигало до пропускането на сроковете за обжалване на изпълнителните действия пред съда.

Другите сигнали са свързани с начисляване на недължими такси и извършване на действия, за които кредиторът не е упълномощил съдебния изпълнител.

„По един изпълнителен лист се дължи само една такса и се плаща един адвокатски хонорар”, категорична бе Сапунджиева.

Тя допълни, че скоро ще бъде пратено указание до всички съдебни изпълнители да се придържат към правилата.

С готвените законодателни промени ще се уреди и възможността длъжниците да обжалват оценката на имуществото си, направена от частния съдебен изпълнител.