Заем и под 400 лв. може да се откаже до 14 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/4033617 www.24chasa.bg

Какво ще се промени при бързите кредити след въвеждането на таван на оскъпяването от около 50%? Този въпрос си задават не само клиентите, които ползват такива заеми, но и самите компании. Те все още са в шок от приетата разпоредба и някои от тях признават, че се надяват на чудо - депутатите да се поправят.

На този етап обаче това изглежда непостижимо, след като законът за потребителския кредит бе приет окончателно на второ четене от Народното събрание миналата сряда. С него бе въведен таван на годишния процент на разходите (ГПР, равен на лихвите и всички такси).

Според гласувания текст ГПР не може да надвишава 5 пъти размер на законната лихва по просрочени задължения - т.е. 50,2% към момента. Това ще важи само за новите заеми, които ще се теглят след влизането на закона в сила. Това ще стане 3 месеца след като бъде обнародван в "Държавен вестник".

Засега дружествата са предпазливи в прогнозите как ще нагодят продуктите си спрямо новите изисквания.
Отсега обаче предупреждават, че по-малко хора ще могат да ползват техните кредити.
Условията ще се затегнат, изискванията към кандидатите също . Очаква се дружествата да започнат да искат гаранции, обезпечения, застраховка "Живот", поръчители, което ще утежни и оскъпи процеса по получаване на бърз заем.
В крайна сметка клиентът ще плати същата цена за кредита, но той тотално ще бъде объркан кое е лихва, кое е главница, кое отива за застраховка, коментират представители на едни от най-големите компании на пазара.

В момента те обясняват голямото оскъпяване заради по-високия риск, който поемат. Те дават необезпечени кредити на хора, които често не могат да докажат официален доход или са безработни. Обикновено срокът им за отпускане е къс - до няколко месеца, а средният размер е около 500-600 лв. Хора, които ползват бързи кредити, обикновено нямат достъп до банкови заеми. Някои от тяхпък имат нужда точно от малки кредити, които да получат бързо - за няколко часа, без да водят поръчители или да представят обезпечения.

Именно поради тези специфики на пазара участниците в него предупреждават, че на много хора достъпът до финансови услуги, в случая до кредити, ще бъде отрязан. Броят на дружествата ще намалее, а част от нишата ще се заеме от лихвари и делът на сивия сектор ще нарасне.

Тепърва големите компании, които имат дългосрочни планове за присъствие на пазара ни, ще мислят как точно ще трансформират продуктите и дейността си за бъдещите клиенти.
Освен с тавана те ще трябва да се съобразяват и с други промени, които бяха въведени. Една от тях е свързана с най-малките заеми - тези до 400 лв. Досега те бяха извън обхвата на закона за потребителския кредит, но депутатите записаха, че той вече ще важи и за тях.

Това означава, че и за заемите под 400 лв. фирмите ще бъдат задължени да
предоставят преддоговорна информация. Това ще става със стандартния европейски формуляр, чийто образец е приложен в закона. В него се описват подробно всички условия по кредита, за да бъде клиентът информиран. Освен това така различните оферти по-лесно ще могат да се сравняват.

Такъв формуляр с преддоговорната информация ще се предоставя и при договорите от разстояние - т.е. при кредитите, които се отпускат дистанционно по интернет. Ако кредитите се предлагат по телефон, клиентът също трябва да бъде запознаван устно с условията.

Всички елементи на договора за бърз кредит ще трябва да са с еднакъв вид, формат и шрифт. Това означава, че се забраняват дребните букви, за да няма скрити условия, които да са трудно забележими от клиентите. Общите условия към кредитите пък стават неизменна част от договора.

И за договор до 400 лв. дружествата ще правят подробна оценка за кредитоспособността на клиента си - чрез проверка в Централния кредитен регистър, НОИ и други бази данни, в които се съдържа информация, важна за риска.
Дружествата за бързи кредити няма да могат да събират такси за предсрочно погасяване и за заемите под 400 лв., когато те са с плаваща лихва. В случай че е фиксирана, обезщетението не може да бъде по-голямо от 1% от предсрочно погасената сума по кредита, когато оставащият период на договора за кредит е по-голям от 1 г., и не повече от 0,5 на сто, ако срокът е по-малък от 1 г.

Ползвателите на заеми до 400 лв. ще имат право да се откажат от него до 14 дни от сключването на договора, без да дължат обезщетение или неустойка и без да посочват причина за това. В този случай клиентът връща на кредитора главницата и заплаща лихвата, начислена за периода от датата на усвояване на средства до датата на връщане на главницата.

Без такс за предсрочно погасяване, лихвата ще е вързана към индекси

Банките няма да могат да събират такса за предсрочно погасяване по всички ипотечни кредити - и нови, и стари, след първата година от тегленето им.  Това е една от основните промени в закона за потребителските заеми, която бе приета окончателно от депутатите през миналата седмица. Ако погасяването е още през първата година, таксата не може да е по-висока от 1%. Всички останали новости от закона ще важат само за договорите, сключени след влизането му в сила. 

Оскъпяването по кредити ще се изчислява по нова методика - с т.нар. референтна лихва. Ще представлява пазарен индекс "Либор", "Юрибор", "Софибор" и/или индикатори на БНБ и/или на Националния статистически институт или комбинация от тях.  Освен променлив компонент лихвата ще има и фиксиран, който няма да може да се променя едностранно за целия срок на договора. Банките също така няма да могат да сменят и методологията за изчисление на лихвата едностранно. Тя ще трябва да се публикува в интернет.

Едностранната промяна на общия разход по кредита ще се допуска, но при две условия - предвидена е в договора и е вследствие на обективни обстоятелства, които не зависят от кредитора.  Кандидатите за ипотечен кредит ще могат да избират от два типа договори. При първия, ако заемът не може да бъде изплащан, кредиторът ще се удовлетворява изцяло до размера на обезпечението. При втория вариант потребителят ще носи отговорност с цялото си имущество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.