Полицейско куче намира нож и разкриват убиеца на 12-годишно момче

https://www.24chasa.bg/novini/article/4042959 www.24chasa.bg

8-годишното куче Кабус не открило тялото на малката Алекс в Поморие, тъй като е било болно и изморено.

Освен това той не е специално обучено следово, а универсално куче, уточняват от бургаската полиция. Спецподразделението охранява най-вече масови мероприятия от потенциални безредици, затова разполага предимно с патрулни кучета.

След 7-ата година обучените овчарки са с редуцирани възможности.
Кабус участва в акцията болен, страда от възпалени жлези, а жилището на заподозряната беше третият обект, който трябваше да провери. Умората явно е казала думата си, обяснява водачът Александър Бочуков.

На 11 април екип на "24 часа" видя как водачът извежда овчарката от джип и я вкарва в хотел "Лагун" в Поморие. Кучето проверило 4-етажната сграда стая по стая, след това е отведено и на сметище край града.

Според запознати в хотела Кабус е свършил добра работа и е изчистил една от версиите по разследването. Те обаче не навлизат в подробности.
В мансардата то се приближи до леглото,
подуши, но
не легна,
а това е знакът, който трябва да даде, ако има находка, обяснява Бочуков. Освен умората, натрупана при дългата акция, кучето е било затруднено и от обстановката в жилището. Таванското помещение е било затрупано с различни предмети.

От спецполицейските сили още не са решили дали да пенсионират Кабус, макар че той вече си е заслужил почивката. Кучето е било използвано в други акции, например при оперативната работа при разкриване на двойното убийство в Рудник, и е показвало резултати, припомнят служители.


Очакваме нови попълнения, при които ще има профилирано обучение - за издирване по следи, за наркотици и взривни вещества, обясняват от бургаската полиция. Отскоро е сформирана и специална тактическа група, която ще има нужда от прясно обучени кучета. 

"Колеги" на Кабус помагат на полицията в цялата страна при разкриване на престъпления, издирване на хора и наркотици.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Немска овчарка успява за минути да открие ножа, с който е убито 12-годишно момче, а оставените отпечатъци по него са сред основните
доказателства,
които пращат
за 7,4 г. в затвора
16-годишния
Борислав.
Късно седобед на 23 август 2011 г. разследващите полицаи все още се опитват да установят личността на прободеното 85 пъти с нож момче, когато на местопрестъплението в столичния кв. "Васил Левски" пристига следовото куче.


"Екипът ни бе на местопрестъплението още в първите минути след убийството. Кучето тръгна по гореща мирисова следа и ни отведе до захвърления в храстите нож на метри от тялото на детето", разказва участвалият в акцията старши полицай Кирил Николов от отдел "Специализирани полицейски сили" (СПС) към СДВР. 


Арестуваният Богданов по-късно ще признае, че убил от яд приятеля си. Момчето отказало да му плати трите стръка марихуана, които счупило, без да иска, докато било на гости в дома му.
Овчарката на водача Максим Петров е едно от 6-те следови кучета, които дават 24-часови дежурства по разкриване на тежки престъпления в София.

 Съхраняват миризма
 от убиеца на Луканов

Одоролозите в института по криминалистика пазят миризма от убиеца на Андрей Луканов.
Стерилен буркан с марля, напоена с аромат от дръжката на пистолета “Макаров”, открит под радиатор в кв. “Изток” през октомври 1996 г., седи на стелаж със стотици консервирани миризми.
Виновни за екзекуцията на бившия премиер няма, след като подсъдимите за разстрела Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев бяха окончателно оправдани през 2007 г.


 Миризмата от оръжието ще се съхранява до 2026 г., тъй като правилата изискват тези доказателства да се пазят до изтичане на давностния срок за преследване на извършителите на престъпленията, който в конкретния случай е 30 г.
Мирисовите следи се изземват от експерт одоролог чрез специална стерилна марля. Тя моментално се консервира в буркан, върху който се обозначават датата, точният час, мястото и др. Материалът е придружен с надлежно попълнен протокол за изземване.

 Съхранява се в помещение с температура 18-20 градуса. Бурканите се класират по видове престъпления. Най-много са бурканите с миризми, свързани с кражби на автомобили. 

Марлите влизат в употреба, ако бъде изискана експертиза. Годишно одоролозите правят около 100 изследвания за нуждите на разследващите органи и съда.
Тълкувателно решение на Върховния касационен съд обявява одоролозите за свидетели в съдебния процес по отношение на действията на следовите кучета при разкриване на веществени доказателства.

 Четириногите полицаи се
 пенсионират на 8 години

Четириногите полицаи започват обучението си още в бебешка възраст. Произходът им е строго регламентиран, а родителите им идват от специални развъдници за работни кучета в Германия.
У нас е прието на работа в полицията да постъпват само мъжки кучета.
“Наличието на една женска в групата може да всее смут и да развали дисциплината”, твърдят експертите.


Овчарските породи като немска и белгийска са предпочитани заради универсалните си качества. За предотвратяване на масови безредици и задържане на нарушители се обучават и ротвайлери. 

Водачите им ги поемат, когато те са на 2-3 месеца. Следва период на изграждане на връзка между двамата. Животното трябва да свикне да изпълнява нарежданията на водача с удоволствие.


Когато е на 7 месеца, се явява на първия си тест, на който се проверяват характерът и психиката му. Тези, които го издържат, отиват на тримесечна школа. Обучението се провежда в спецбазите в София и Берковица. Там бъдещите следотърсачи и охранители започват и профилирането си - за откриване на бомби, наркотици или други следи.

“Въпрос на приоритети е това към откриването на кои миризми трябва да бъде ориентирано животното. Парите и златото например също имат специфичен мирис, за откриването на който е нужна конкретна подготовка”, казват експерти.

Тези знания се опресняват и надграждат периодично на всеки две години, а експертите по наркотици - по-често. Обученията приключват с изпити. При два поредни лоши резултата кучето може да загуби службата си.

Анализът показва, че най-честите причини за влошени резултати са хронични заболявания като ставни и кожни болести.

Следовите кучета работят до 7-8-годишна възраст. През този период те спазват строг режим на тренировки, обучения, храна и сън.

След като навършат 8 години четириногите полицаи излизат в заслужена пенсия. Водачите им най-често ги прибират в дома си и там животните най-накрая се отдават на безгрижния режим, с който се ползват домашните любимци.