Пенсионните фондове с двойно по-висока доходност от влоговете

https://www.24chasa.bg/novini/article/4045196 www.24chasa.bg

Пенсионните фондове продължават да увеличават доходността си и тя твърдо бие лихвите по депозитите.

Последните данни на Комисията за финансов надзор показват, че фондовете за втора пенсия (универсалните) са отчели средна доходност от 6,18% на годишна база за периода март 2012 - март 2014 г. При някои тя дори надхвърля 7 на сто. (Подробности виж в графиката.)
За сравнение средните лихви по всички съществуващи влогове за гражданите са между 3,74 и 4,65% към края на февруари. Само по новите нивата са 3,36 до 3,66 на сто.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS


Това е близо 1-2 пъти по-малко в сравнение с доходността на универсалните пенсионни схеми, в които задължително се осигуряват родените след 31.12.1959 г.
Професионалните фондове, в които се отчисляват пари за ранно пенсиониране на работещите тежка категория труд, са успели да реализират средно 6,68%.
Традиционно по-високи са резултатите на доброволните схеми - 7,69 на сто на годишна база за разглеждания период. В тях заделянето на пари е по желание, а режимът за инвестиции - по-либерален.
Към края на 2013 г. всички пенсионни фондове управляват 6,82 млрд. лв. За година повишението е с около 1,1 млрд. лв.
Броят на осигурените е 4 188 165 души. Най-много - 3 330 031 души, са в универсалните и общата сума в тях е 5,47 млрд. лв. Средно на всеки осигурен се падат по 1641 лв. Толкова са натрупани на човек за 12-те години, откакто съществуват фондовете. Само през миналата година всички пенсионни дружества са реализирали 130 млн. лв. приходи и 36,9 млн. лв. печалба.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.