Отвличат българин чрез сексагентка след полет до Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/4054699 www.24chasa.bg
Рафи Ейтан, един от хората, които работят по издирването и залавянето на българина, е единственият жив участник в събитията. Днес е на 88 г.

Българинът Александър (Авнер) Израел попада на мушката на Мосад няколко години след основаването й през 1949 г. Малко преди това той емигрирал от България в Хайфа, след като оцелява от холокоста и за кратко пътува до Палестина.

В новата държава Александър e изпратен да служи в израелския флот. По-късно е прехвърлен във военновъздушните сили в северната част на Израел. Там той участва в първите усилия на страната да развие електронни продукти за военни цели. Секретната дейност включва неутрализиране на технологиите на противника. Българинът трябва да е бил талантлив и скоро е издигнат в чин капитан.

През 1953 г. сънародникът ни се жени за българската еврейка Матилда Двамата заживяват в Хайфа, но скоро след това той се замесва в приключения, на които може да завиди и най-големият авантюрист. Първо започва да продава на няколко души едновременно апартамент, който не е негов. После, като мним служител на компания за производство на хладилници, взема депозити и обещава доставки, които не прави, а изчезва с парите. Заради тези измами полицията го разследва, а през ноември 1954 г. го праща на съд.

Освен тези прегрешения, Александър не ще да е бил много верен съпруг - докато жена му Матилда е бременна със сина им Моше, българинът се увлича по чиновничка в италианското консулство, на която предлага брак. Тя се съгласява при условие, че любимият й приеме католицизма.

Той вече е сменял веднъж вярата си, за да се ожени за християнка преди да замине от България. Скоро след сватбата обаче успява да избяга и да си върне майчиното вероизповедание. За да го смени отново и да приеме католицизма, двамата с италианката заминават за Йерусалим. Там освен нова вяра Александър получава и ново име. Вади си нов паспорт, а с новата си приятелка насрочват и дата за сватба - ден преди процеса за измами, на който трябвало да бъде изправен през ноември 1954 г.

За да се спаси от кашите, които е забъркал, мъжът дезертира от армията и намира убежище в секта на ултраортодоксални евреи в Йерусалим, която се противопоставя на съществуването на светската държава Израел.

Тогава християнски свещеник го снабдява с фалшив документ за самоличност и преоблечен като свещеник, успява да замине за Италия с новата си фамилия Ибор. Там се чуди как да изкара малко пари и скоро намира надежда в египетското посолство в Рим. Ибор предлага да продаде тайни от работата си във военноморския флот и военновъздушните сили. След като му плащат, той обещава да се върне с повече информация. Вместо това, верен на авантюристичния си нрав, българинът си купува билет до Южна Америка.

Докато се подвизава в Рим обаче, той дори не подозира, че там действат агенти на Мосад, създали отлична мрежа от верни източници в арабските посолства из Европа. Тъкмо един от тези източници разкрива, че неизвестен офицер опитва да продаде израелска военна информация на египетското посолство и се готви да продаде още. Скоро става ясно, че човекът, който иска да направи това, е... българинът. Информацията изправя на нокти легендите на израелското разузнаване Исер Харел и Амос Манор. Те се свързват незабавно с друга легенда на израелския шпионаж - Рафи Ейтан, който по-късно става шеф на спецотдела за тайните операции на Мосад и Шин Бет. Ейтан формира отряд за бързо реагиране, с който заминава за Италия седмици преди Коледа 1954 г.

“Мисията ни бе като да търсим българска игла в италианска купа сено, защото не знаехме къде се намира Александър”, казва Ейтан на журналиста Йоси Мелман повече от 50 г. след драматичните събития.

Очакванията на групата били, че българинът ще опита да замине за Египет. “Не му позволявайте да се качи в самолета. Поставете пост на летището и ако го видите, инсценирайте побой, ранете го, ако трябва. И ако всичко друго се провали, убийте го!”, заповядал Харел.

“Това е била зелена светлина да се убие израелски гражданин. Това е първият и последният път, в който е дадена такава заповед”, казва Мелман.

Ейтан споделил пред него, че за да намерят българина, се надявали на чудо. По едно време дори били напът да се откажат. Всички резидентури на Мосад в Европа били инструктирани да мобилизират всички агенти да дебнат с надежда да намерят къде е Ибор.

Неочакваният пробив идва във Виена

Там действа сътрудник на тайната израелска организация “Натив”, която подпомага заминаването към Израел на евреи от източния блок и Русия. За късмет съпругата на шефа на “Натив”, която работи в израелското посолство във Виена, се оказва българска еврейка.

Една вечер жената щастлива споделя със съпруга си, че неочаквано е срещнала български приятел от детинство. Още по-неочаквано този приятел се оказал Александър Израел. Шашардисаният съпруг не можел да повярва на късмета, който ги е споходил. Когато жената обяснила, че на другия ден ще обядва с приятеля от детинство, информацията светкавично стигнала до Мосад.

На следващия ден агентите на централата са насядали в ресторанта, в който мъжът и жената споделят мили младежки спомени. Българинът не знае, че оттук нататък агентите на шпионската централа ще продължат да следват всяка негова стъпка, за да не го изпуснат отново.

След дни, когато Авнер се готви да отлети за Париж, до него в самолета се оказва красива млада жена. Българинът - флиртаджия по природа, не подозира, че тя е част от екипа на Мосад и Шин Бет, който е по петите му - приложен му е т.нар. меден капан.

Часове по-късно българинът е обезвреден и закаран на безопасно място, наето от Мосад. Когато идва на себе си, пред него се оказват Рафи Ейтан и колегите му. Българинът е принуден да признае, че е давал секретна информация за пари.

След отвличането в Париж и решението да бъде върнат за съд в Израел, българинът е натоварен в самолет “Дъглас С-47 Skytrain” известен още и като “Дакота”. Аеропланът, произведен в САЩ, летял по времето на II световна война, който се използва от израелските военновъздушни сили, излита от малко летище недалеч от Париж.

На борда на самолета е д-р Йона Елиан, доверен доброволец от една израелска болница. Мисията му е да инжектира приспивателно на пленника, за да не създава проблеми. Скоро обаче пленникът издъхва.

“Изглежда, свръхдозата приспивателно се оказва фатална при ниската температура в багажното отделение”, смята Йоси Мелман.

Д-р Йона Елиан - същият, който години по-късно участва в залавянето на Адолф Айхмен, отрича да е предозирал упойката. Според него краят на българина е настъпил не заради свръхдоза сънотворни, а заради смяната на налягането и температурата в самолета.

След като кацат на военно летище в северната част на Тел Авив, офицерите от групата на Рафи Ейтан са уморени след дългия полет. Самият Ейтан е останал в Европа за друга операция. Подчинените му са ужасени от развоя на събитията, но са принудени да се обадят на шефа на Мосад, за да признаят какво се е случило. Тогава той, без да му мигне окото, казва: “Излетете отново и го хвърлете в океана!”. Така и става.

Анестезиологът, поставил свръхдозата приспивателно, се самоубива през 2011 г.

През 2011 г. анестезиологът, поставил свръхдозата приспивателно - д-р Йона Елиан, се самоубива на 88 г. “Дълги години той бе любимият доктор на Мосад - човекът, който те вземаха на деликатни операции, при които се изискваше анестезиолог да приспи жертвата, която трябва да бъде отвлечена или омаломощена. Елиан работеше особено близко с Рафи Ейтан, един от израелските майстори шпиони, който залови Айхмван в Аржентина. Д-р Елиан бе част от този екип, който упои Айхман, за да могат да го транспортират в Израел, където по-късно той бе екзекутиран”, пише журналистът Ричард Силвърстейн след самоубийството на Елиан.

Според него докторът е убил капитан Александър Авнер Израел от небрежност. “Очевидно анестезиологът не е осъзнавал, че има граници, до които може за издържи приспиването на човек, и е дал свръхдоза, от която се умира”, пише Силвърстейн.

Жена му докрай вярва, че е с любовница в Южна Америка

До разкритията на д-р Ронен Бергман през 2006 г. близките на българина не подозират какво се е случило с него. Те вярват на половинчатата история, дадена на вестниците в края на 1954 и началото на 1955 г. Според нея българинът е избягал от Израел заради далавери и любовни авантюри, но не се казва какво в крайна сметка се е случило с него.

Александър е описан като 39-годишен мъж с добра външност, емигрирал преди 8 г. от България, служил 3 г. в запасната армия с чин капитан. Случаят е представен като история на измамник, изчезнал в Италия, разбил сърцата на 2 жени, сменил религията си преди бягството и оставил дълг от 10 000 израелски лири.

В публикациите няма и дума, че е продавал военни тайни, нито пък, че офицери от Мосад са тръгнали по петите му и са го хвърлили в морето.

“Съдия е наредил офицерът Александър Израел да се яви в рамките на месец в полицейското управление в Хайфа, иначе ще бъде обявен за избягал престъпник”, пише журналистът Рафаел Сала в израелския в. “Маарив” на 3.12.1954 г. Според публикацията началото на процеса срещу Александър е през 1951 г., когато е съден по обвинение за получаване на пари.

Според обвинителния акт българинът взел заедно с втори обвинен по делото общо 200 израелски лири с твърдение, че е представител на фирма за хладилници “Карусели” и може да достави нов модел без “формални усложнения”. Казал още, че е партньор в компания, която се занимава с внос и износ на дърво, и че представя различни търговски фирми.

Александър отричал обвиненията и твърдял, че е взел 200-те лири не като плащане, а като заем за създаването на отдела за хладилници, което станало по молба на фирмата. Делото било прехвърлено в съда в Хайфа и отлагано няколко пъти.

Адвокатът на Александър - Нахум Коен, разбрал, че клиентът му е напуснал страната, когато пожелал да говори с него. Последвало разследване, в което става ясно, че капитанът, който се е оженил за държавна служителка преди година, предложил брак и на секретарка в чуждестранно консулство в Йерусалим, която била вдовица на негов приятел.

След като тя поставила условие Александър да смени религията си, той го направил, като се свързал с отец Теренс от католическата църква “Санта Тара” в Йерусалим.

Журналистът допълва, че Александър получил “значителни суми от различни хора във вид на капаро” и заради тристаен апартамент в Кармел. Допълнително взел около 10 000 лири от хора в Тел Авив, твърдейки, че може да ги уреди с привилегии от армията. Измамата била разкрита, когато една от жертвите - човек, дал аванс, се свързал с хотела, където пребивавал Александър. Отговорът бил, че той е излязъл преди половин час и тръгнал към летището. Когато потърпевшият отишъл там, му казали, че мъжът е излетял преди минути за Рим.

Това станало два дни преди обещаната сватба на 6 ноември.

“Не е ясно как е успял да премине през проверките в посолството и обичайните процедури. Известно е само, че с излитането на самолета е сменил името си на Александър Авнер и, изглежда, не е било необходимо да представя документи с предишното си име”, пише Рафаел Сала.

Той допуска, че Александър може да се е снабдил с препоръки “от църквата, където се покръстил, но служителите да не са знаели, че е избягал от израелската армия”.

Историята в “Маарив” завършва съвсем не както в действителност - разказва за срещата на двете измамени жени. “Когато разбрала за неговата измама, секретарката на консулство в Йерусалим, която дотогава не знаела, че Александър е женен, си уредила среща с жена му в Хайфа. Полицията разследва приятелския му кръг и членовете на семейството му, за да провери миналото му в България и дали са му спомогнали за изчезването”, завършва статията.

Два дни по-късно, на 5 декември 1954 г., и друг израелски вестник - “Херут", пише за случая под заглавие “Капитан, който се покръстил, събрал пари и избягал в чужбина”. Статията почти повтаря информацията от “Маарив”.

Виж още по темата:

Мосад хвърля българин в морето