"24 часа" и БНТ наградиха 24 достойни българи (Видео и снимки)

Днес на тържествена церемония в Националната художествена галерия бяха обявени имената на 24-ма достойни българи за 2013 година. Организатори на събитието са вестник "24 часа" и БНТ, а кампанията за "Достойните българи" тази година се подкрепя от Мтел.

На церемонията присъства премиерът Пламен Орешарски.

Достойните българи са обикновени хора, направили необикновени постъпки, хора, помогнали в труден момент, хора, отстоявали благородни каузи, хора, проявили храброст или щедрост, хора, рискували живота си, за да спасят други хора. Това са хората, които ни карат да се гордеем, че сме българи.

Вече 12 години "24 часа" представя техните изключителни човешки истории, а досега в инициативата са наградени над 300 души. 

Ето и имената на наградените тази година:

Добри Добрев - дядо Добри - "светеца от Байлово" неуморно събира пред храмове дарения и ги раздава за строеж или ремонт на църкви, параклиси и манастири в България. Дядо Добри стана известен по цял свят като символ на живот, посветен на безкористна помощ и даряване. Дядо Добри за съжаление не успя лично да получи отличието заради крехкото си здраве, но ще получи по-късно.

Иванка Петрова от Русе, майката на загиналия в Кербала Антон Петров, която дава коледна стипендия на дете от неговото училище - русенската гимназия по корабостроене, за да запази жив спомена за сина си, командос в 68-а бригада "Специални сили". Тя бе поздравена лично от премиера Пламен Орешарски, който й връчи специална грамота и икона.

Доктор Георги Николов, главен асистент в университетската клиника по уши, нос и гърло в Плевен, който извади 13 см острие на нож, забито в главата на 13-годишната Нина. Стоманата била потънала на по-малко от 1 см от мозъка и на милиметър от мускулите, които движат окото. Месец след уникалната операция момичето тръгна отново на училище.

Маргарита Пелтекова от Велико Търново, дари органи на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и така даде шанс за нов живот на двама души.

Генка Шикерова от Би Ти Ви е отличена за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на колите й.

Продуцентът Красимир Иванов, който първи откри и засне липсата на грифоните от паметника на Левски и сигнализира на "24 часа" за това.

Бизнесменът Васил Василев, който откупи за голяма сума бронзовите грифони, откраднати от Паметника на Левски и ги дари на НИМ.

Отличен беше и Атанас Търпов от Казанлък, който е пенсионер, но продължава да работи като фелдшер на няколко села. Практикува с изключителна преданост професията си вече 40 години, като почти всеки ден изминава по 20 километра с колелото си от Казанлък до Бузовград и обратно.

Полицаят Диян Колев от Търговище спаси 71-годишна жена от удавяне на плажа Кабакум. Спасителите от поста ги нямало, никой на плажа не реагирал, дори не се обадили на тел. 112., а полицаят, който бил в отпуск, скочил в морето и извадил давещата се жена.

Още един спасител има сред достойните българи - това е бизнесменът Йордан Йорданов, който спаси 4-ма пътници от паднала в река Бистрица кола.

Марина Цекова от Нова телевизия направи репортаж за болно дете и благодарение на него се стигна до дарителска кампания, в която за лечението му бяха събрани 30 000 евро.

Софка Дойнова от Добрич е майка на загиналата в пожара във влака София - Кардам Валерия Желева. Софка Дойнова е отличена със званието "Достоен българин, за това, че раздаде парите от държавното обезщетение за смъртта на дъщеря си на петте учебни заведения, в които момичето й е трупало знания - по 30 000 лева.

Георги Татарски и Кирил Калинков от Благоевград са наградени, защото спасиха 13-годишен удавник по време на риболов в река Струма. Те получиха наградите си от Силва Зурлева, член на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп".

Сред достойните българи е и 55-годишният шофьор на автобус Дончо Великин от Стара Загора спаси от ад на пътя край Павел баня 20 жени от Казанлък. Те пътували в рейса към родните си села. Лека кола изскача срещу автобуса и се врязва в него, той става неуправляем, но шофьорът успява да го удържи.

Сдружението от Горна Оряховица "С вяра в доброто" също е сред наградените - то е създадено от група приятели, за да помагат на хора, изпаднали в беда в целия регион. През лятото на миналата година събират 1000 лв., за да платят сметките за ток и вода на бивш волейболен национал, сега инвалид. Осигуряват и учебни пособия, дрехи и обувки за деца от социално слаби семейства, събират пари за лечението на болни хора.

Със специалната награда на Мтел бяха удостоени двама 17-годишни ученици - Христо Янев и Томас Янев от Смолян, които спасиха възрастен човек от телефонна измама за 5700 лв.

Александра Жекова и личният й треньор Виктор Жеков също са сред наградените за достойното представяне на България на зимните олимпийски игри в Сочи

Замфир Манчев от Смолян, който сам намира води, каптира ги и строи чешми със собствени средства. Построил е сам и дървен мост.

Журналистите от БНТ Ива Димитрова, Пламен Николов и Цветелина Станчева - екипът на здравния проект на БНТ "Зелената линейка", са отличени за това, че показаха как може да се съчетае телевизионното шоу с обществената полза. Мобилният здравен кабинет достигна до стотици малки населени места с едни от най-добрите български лекари у нас, за да окаже реална медицинска помощ.

Освен премиера Орешарски награди връчиха и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, Венелина Гочева, издател на вестник "24 часа", Борислав Зюмбюлев, главен редактор на вестник "24 часа", Даниел Чипев, директор на дирекция "Информация" в БНТ, Гена Трайкова, главен редактор на новините на Би Ти Ви, Силва Зурлева, член на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп".

                                           

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още