Полицай менте измъкнал Шатката и Хосе от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/4075679 www.24chasa.bg
Зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов (вдясно) обяви колко човека ще бъдат наказани заради бягството на затворниците. СНИМКА: РАДОСТИН НАЙДЕНОВ

Сив "Опел Астра" със син полицейски буркан и затъмнени задни стъкла изкарал през арестантския вход двамата бегълци от затвора в София.

Осъденият на 20 години за убийство Николай Николов-Шатката и подсъдимият за въоръжен грабеж гватемалец Хосе Гевара се измъкнали под носа на постовия по време на проливен дъжд и предпразнично настроение на 30 април.

Като в касов холивудски филм колата била шофирана от фалшив полицай с униформа, който показал служебна карта на МВР през прозореца, без дори да бъде проверена от служителите на затвора.

Това показва проверката на Министерството на правосъдието, която бе оповестена днес.

За последно камерите запечатали силуета на Шатката в 17,07 ч. Само минути преди това безпрепятствено полицейският опел вече бил преминал през входа, откъдето изкарват арестантите.

Шофьорът паркирал колата на място в двора на следствения арест, където камерите нямат обхват. Планът на затворниците вече вървял точно по минути и през това време Хосе Гевара успял да пробие стена от котелното помещение и да избие решетка така, че да се окаже на вярното място в точното време при колата. Именно там работел и Николай Николов. Без да чакат, двамата са се качили в полицейската кола, но никоя камера не засекла това.

"Около 17,35 ч колата напуснала територията на затвора, без обаче видимо да е имало други пътници", обясни зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов. По думите му вероятно автомобилът не е обстойно проверен заради проливния дъжд в същия ден. Постови е записал номера на колата, но след проверката в масивите на МВР е станало ясно, че такава кола няма.

Третият избягал затворник Иван Гюров-Шливата успял да се измъкне от бургаското общежитие незабелязано, като дори не се е задействала алармена система.

"Няма да крия от вас имало е занижен контрол. От този ден нататък всяка кола, която влиза, независимо дали е на МВР, на Съдебната охрана, на Министерството на правосъдието, се проверява на място, както и багажникът , така и пътниците, записва се и номерът. Така е трябвало да бъде, но не е било така, дъпълни още Ангелов.

Заради бягството на затворниците ще бъдат уволнени постовият от Софийския затвор, който не е проверил автомобила със синята лампа, и надзирателят от затворническото общежитие в Бургас. Порицание очаква още директора на софийския затвор. Общо срещу 13 служители се водят дисциплинарни производства.

Николай Николов и Хосе Луис Гевара Мартинес са имали законово право да работят в парното отделение, подчерта Ангелов.

Илия Ангелов каза, че е "железен" и няма да отстъпи пред решението надзирателите вече да работят на 12 часови смени.

Това е само една от мерките, които ще бъдат взети. Подновяват се разговорите за нов затвор в София, ще бъдат пренасочвани надзиратели от арести, които не са функционални. Освен това се предвижда да се закрият неефективни арести. Предстои и атестация на всички служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", както и завишаване на изискванията към надзирателите.

В отговор на въпрос дали се притеснява от нови протести на надзирателите Ангелов коментира само с думите: "Ако не ги е срам, да протестират."