Идея: длъжник да обжалва цената на имота при търг

https://www.24chasa.bg/novini/article/4077039 www.24chasa.bg

Невиждана активност тече напоследък за "ремонта" на един нормативен акт - Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

В рамките на около месец депутати от различни партии внесоха общо четири проекта за изменението му.

Всичките мотивирани с една цел - по-добра защита на длъжниците при публичната продажба на имуществото.

Два от проектите са предложени от народни избраници на Коалиция за България, има един на ГЕРБ и един на независими депутати.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Очакванията са те да бъдат разгледани в правната комисия след ваканцията на парламента - в началото на юни.

Ето и ключовите промени, подготвени от депутатите с различна партийна окраска:

1. Длъжникът да може да обжалва определената от съдебния изпълнител цена

Авторите на предложението са червените депутати Георги Кадиев и Борис Цветков. Те са внесли текст, който дава право на закъсалия длъжник да обжалва цената на имуществото си, определена от съдебния изпълнител, когато се обяви публичен търг по искане на кредитора.
Освен това длъжникът ще може да поиска оценка на имота си от независим оценител. Ако такъв е поискал е кредиторът, цената да се формира от средната стойност на двете оценки.

Целта е да се защитят финансовите интереси и на длъжниците, е основният мотив на вносителите.
За да няма прекомерно обезценяване на имуществото, се предлага още при евентуален нов търг заради липса на интерес в рамките на 3 месеца цената на вещите или имотите да се намалява само с 1/3, а не наполовина.

2. Капарото за участие в търга да е 5, а не 10%

Кадиев и Цветков предлагат още намаление на задатъка (капарото) от 10 на 5% от обявената първоначална стойност на имота. Този задатък служи като гаранция, че участниците в наддаването няма да се откажат от покупката, в случай че спечелят. Според депутатите така ще се облекчи процедурата и ще се стимулират купувачите.

3. Банките да не вадят изпълнителен лист на база счетоводните си книги

В проекта си за промени на ГПК друг черен депутат - Страхил Ангелов, връща на дневен ред една стара тема - дали банките трябва да се приравняват с държавата и общините и да могат да поискат издаване на заповед за изпълнение на база документ или извлечение от счетоводните си книги, с които се установяват вземанията.

Ангелов предлага тази възможност за банките да отпадне. Тогава ще се наложи те да доказват вземането си с допълнителни документи.

Червеният депутат предлага също, както колегите си Кадиев и Цветков, обжалване на началната цена, от която започва наддаването.

4. Съдът да спира изпълнението при жалба в три случая

С предложените нови текстове се разширяват възможностите за спиране на изпълнението. Идеята е това да става по решение на съда, ако жалбата е срещу един от три изброени случая.

Първият е, ако изпълнението е върху имущество, което длъжникът смята за несеквестируемо (което не може да се отнема). Вторият е, ако длъжникът е отстранен от имота поради това, че не е уведомен надлежно за изпълнението. Третият е, ако не е съгласен с оценката за определяне на началната цена.
Редица изменения на ГПК предлага и Емил Радев със свои колеги от ГЕРБ.
Една от най-съществените засяга защита на доходите, които не могат да се отнемат.

5. Банката да отказва запор на суми, които са несеквестируеми

С поправките на ГЕРБ се въвежда нов текст, според който банката ще има право да не изпълнява запорното съобщение на съдебния изпълнител по отношение на вземанията на длъжника, защитени от отнемане.

За такива се приемат част от трудовото възнаграждение, пенсии, издръжки, социални плащания, стипендии. Банката ще трябва да информира, когато по сметката под запор се превеждат такива суми и какъв е техният размер.

6. Адвокат, ако длъжникът не е получил съобщението за принудително събиране

От ГЕРБ предлагат още ако длъжникът не се е явил да получи книжата в срок, районният съд по местоизпълнението да назначава особен представител, който да защити правата му.

Независимите депутати Румен Йончев и Светлин Танчев също са внесли свои предложения за "ремонт" на ГПК.

Едно от предложенията им е свързано с връчване на уведомлението.

7. Три опита да се връчи уведомлението

Предложението на независимите депутати е уведомлението за изпълнителното производството да се лепи на входната врата или пощенската кутия, ако не може да бъде намерен 3 пъти в рамките на 1 месец на посочения адрес и не се намери друго лице, което е съгласно да получи съобщението. Предлага се обстоятелството, че лицето не е намерено, да се удостоверява с подписа на поне един независим свидетел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,

40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро иска да остане поне още един сезон в клуба, признава самият той пред "Канал+" "След края на сезона ще седнем с ръководството и ще решим за бъдещето ми. Самият аз още не знам. Имаме сили да играем на финала за Купата", коментира Писаро. Евентуален двубой за трофея би бил негов девети.