Строят жилища за бедни от догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/4078907 www.24chasa.bg
РОЙТЕРС Жена сади цветя пред социално жилище във Франция. СНИМКА:

Социални жилища за бедни може да започнат да се изграждат в цялата страната още от края на следващата година. Такива са плановете на Министерството на инвестиционното проектиране.

В момента то разработва нормативната база, която се очаква да е готова до края на годината. Ако бъде приета и се осигури необходимото финансиране, строителството може да започне в края на 2015-а, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.


Той уточни, че в социалните жилища ще се настаняват хора, които не могат да си позволят да плащат пазарните наеми  или да си купят свой дом. Те ще са достъпни за младежи, възрастни, инвалиди, семейства с ниски доходи. Наред с тях ще са и представителите на малцинствата, но предимно онези, които работят и имат възможност да плащат наемите или вноските за ползване или покупка. Според Данов това ще е стъпка към тяхната интеграция.

Плановете са в изграждането, управлението и поддръжката на жилищата за бедни да се включат частни компании. Те ще получат различни права и стимули. Единият е държавата да гарантира наемането им за 20 години например, обясни Данов. Другият е субсидия от държавата и изграждане по предварително зададени критерии.

Обмисля се и възможност общините да предоставят безвъзмездно терени, на които да се строи. Те ще решават кои точно, като очакванията са това да са по-евтини и неатрактивни локации.
Държавата също може да участва с терени. Друг вариант е нисколихвени кредити за 30 г. при по-ниски лихви, за което щели да се водят разговори с банките. Освен това ще имат гаранция, че погасяването ще е редовно, защото строителните фирми ще имат гарантирани приходи.

В Западна Европа голям интерес към социални жилища имат пенсионните фондове, обясни Данов. Той се надява, че такъв биха проявили и българските. В някои страни се предоставяли и данъчни стимули, но у нас ставките са ниски и затова не било подходящо.

Очаква се създаване на социален жилищен фонд из цялата страна - не само в София и в градовете с прираст на населението и икономически растеж, но и в други населени места.

По този начин ще има възможност за справяне с демографската криза и борбата с бедността по региони, смятат в министерството. Има вариант и съществуващи сгради, които не се използват, да се трансформират за настаняване на бедни хора.
Предоставянето на социалните жилища ще става под две форми. Едната е
под наем, който ще е по-нисък от пазарния Другата е купуване, което може и да е на пазарна цена, но облекчението ще е под формата на изплащане за дълъг период - 30 г. или за цял живот, за да е достъпно за по-бедните.

Според Данов има голям резерв при строителството, защото пазарните цени са 2 пъти по-високи от реалната строителна стойност.

Кой ще може да се възползва от социалните жилища, ще се решава след изследване по критерий. Водещият ще бъдат доходите. Все още не е определена границата му, под която човек би могъл да кандидатства. В случай че някой няма никакви доходи, ще има механизъм за подпомагане от държавата.

Министерството на инвестиционното проектиране вече е започнало проучване на държавната и общинската собственост, която може да се предостави по схемата на съвместни инвестиционни инициативи, както и за нуждите на общините от социални жилища. Изпратени са въпроси на всички общини и в зависимост от отговорите им ще бъдат изготвени конкретните форми за сътрудничество.

Идеята е да се създаде финансов жилищен фонд, в който ще постъпват средства от различни източници - безвъзмездни субсидии, безлихвени или нисколихвени кредитни линии, дарения, такси и постъпления от данъци.

Експертите проучват опита на Австрия, Германия, Холандия, САЩ и Турция, за да преценят кой е най-подходящ за България.

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов:
Първите може да са в градове с евтина земя

- Г-н Данов, с каква площ ще са социалните жилища, които ще се изграждат в България?
- В Германия за социално жилище се смята такова с площ до 82 кв. м. Тя е прилична за 4-членно семейство. Стандартът на живот в едно такова жилище не е висок, но то осигурява нормални условия - има баня, тоалетна, ток, вода, кухня, на децата се осигуряват условия да учат, без огромни дневни.
В България в момента жилища се продават за 800-900 евро и хората масово купуват по 50-60 кв. м. Толкова могат да си позволят. При това положение не може да се строят социални жилища от по 80 кв. м. Но ако ги има, ще регулират цените и на пазарните.
 

- Има притеснения, че тези жилища ще бъдат предимно за ромите. Така ли е?
- Не, в тях ще се настаняват всички хора, които не могат да излязат на свободен наем или не могат да си позволят покупката на жилище. Ще има граница на дохода, под която хората ще могат да се настаняват. На тези, които нямат никакви доходи, част от разходите им ще трябва да ги поеме държавата. Социалните жилища ще са и за онези, които по здравословни причини не могат да работят и нямат доходи, за възрастните и болните също.


- А ще има ли отделно само жилища за роми?
- Ако в даден град имаш само нуждаещи се роми, социалните жилища ще са за тях. Ако има и други нуждаещи се, те също ще бъдат настанявани.


- Изборът ще става предимно според доходите. Но в България често официалните доходи са по-ниски от реалните и може да има злоупотреби.
- Дори и да има такива изключения, важното е правилото да се спазва и да има масов положителен ефект. Част от това е хората в неравностойно положение и ромите да се интегрират в икономическия живот на страната. Задачатата на социалните жилища е населението, изпаднало в тежко положение, да се интегрира. Има два модела за развитие. Първият е районът със социални жилища да се развие и хората в тях да излязат от слоя на нуждаещите се и като цяло стандартът да се вдигне. Ако не се случи, те тръгват надолу и стават гета. Това е опасно.
Трябва да се избират места, в които да се реши социалния проблем, но и да има перспектива. А покрай жилищните сгради ще има обслужване - детски градини, училища, по-важното е да се даде шанс за развитие на тези хора, да има икономически фактор, който да стимулира развитието.


- В кои градове първо може да се очаква изграждането на социални жилища?
- Където е евтина земята и където има перспектива за населението. Икономическият фактор е много важен. В Англия социалните жилища са започнали да се изграждат в края на ХIХ век около фабрики за работниците. Те са били редови жилища, около които се строят училища, детски градини, църкви. Така са възникнали известни индустриални градове.

В Сърбия вдигнаха къщи за 4000 роми

Cоциални жилища строят не само богатите страни в Западна Европа и САЩ. Успешни примери има и на Балканите.


В Европейския парламент сръбският град Апатин често е даван като пример за интегриране на ромите. Преди около 10 г. със средства на общината и държавата там бил построен квартал от еднофамилни къщи. В момента в него живеят около 4000 роми. Общината и държавата плащат за медицинските услуги, поемат и основната част от сметките за ток и вода.

В началото жителите на Апатин не били доволни. Но постепенно се убедили, че цената, която обществото плаща, си струва в дългосрочен план – ромите почти спрели да крадат, постепенно започнали да раждат по 2 деца, рядко по три.

Самотни родители или млади американци пък са най-честите обитатели на социалните жилища в град Куинсленд. Там са построени над 72 хил. такива, 75% от които са притежавани и управлявани от правителството. Наемите се изчисляват на 25% от дохода на домакинствата и през 2012 г. е бил 120 долара на седмица. Най-голяма част от кандидатите за социални жилища са имали доход между 15 хил. и 29 999 долара годишно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.