Депутат създал държава клонинг за фалшиви цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/4085506 www.24chasa.bg

Мегаафера за продажба на фалшиви цигари по цял свят с подправени документи, паралелно с истински, се разплита от ден. Двама българи - Георги Василев и Стефан Стефанов, са регистрирали в Дубай фалшива фирма, избирайки за име "Булгартабак трейдинг", която няма нищо общо с официалния производител на цигари "Булгартабак".

От офиса си в Дубай, използвайки подправени документи, банкови гаранции, сертификати и всякакви разрешителни, те продавали цигари от световноизвестни производители по цял свят. Василев и Стефанов твърдели, че са представители и на марки като "Филип Морис", "Бритиш Америкън Табако".

За българските и чуждите цигари са направили фалшиви документи. Предлагали на клиентите си огромен избор.  

Истинските производители и търговци не подозирали за мащабната измама.
Според разследване на Иво Никодимов от БНТ е намесен и бивш депутат, сменил няколко партии. В предишния парламент само един народен представител официално се занимаваше преди влизането в политиката с търговия с цигари.

Това е Емил Димитров. Той беше от ГЕРБ, но днес не е действащ депутат и премина в новата партия БАСТА. Никой - нито МВР, нито прокуратурата обаче е отправил и предположение, че неговото име е замесено в разследването на БНТ.

Пред "24 часа" Димитров заяви вчера, че не е гледал предаването и никога не се е занимавал с контрабанда, за да го коментира. Възможно е проверката на
МВР да визира български политик, за когото публично да не е известно, че е част от цигарения бизнес.

На въпрос за името му главният секретар на МВР Светослав Лазаров бе лаконичен, че при сегашното правителство няма данни за политически чадър, но не пожела да говори за предишен период, за да не влизал в предизборната риторика. Това е най-широкомащабната мрежа, която е пресечена, заяви главният секретар Лазаров.

 Приходите са стотици милиони левове, като само един от договорите е за 80 млн. лв. "24 часа" научи, че нанесените щети са най-малко за 180 млн. лв.
Бандата, в която участват българи и чужденци, работела от няколко години Фиктивната фирма била регистрирана в свободната зона на Дубай с адрес в Световния търговски център.

Компанията менте имала фалшиви документи и изглеждала като истинска, като продавала фалшиви цигари по схемата 5:2 - на пет части легална стока слагали две фалшива, произведена във фабрики в България и на Балканите.

До момента са повдигнати обвинения на Георги Василев от София и Стефан Стефанов от Петрич. Те са с богато криминално минало. Тепърва обаче ще се събират още данни и ще бъдат задържани и други, свързани с организацията.
Претърсвани са адреси в София и Петрич, обясниха от МВР.

Василев и Стефанов са регистрирали дружеството на първия етаж в Световния търговски център в Дубай, твърдят източниците на "24 часа". Там посрещали клиенти и ги уговаряли да сключват сделки в големи размери.

Бандата имала и шоурум на столичната ул. "Александър Геров" 15, където потенциалните клиенти били развеждани и запознавани със стоката. Договорите на двамата били предимно за износ във Великобритания и други европейски страни, тъй като цените там са по-високи.

Схемата все още се разследва, но вероятно ще излезе износ и за страни от Южна Америка.
Бандитите са действали напълно незаконно, като са използвали чуждо авторско право, съобщиха от МВР.

Престъпниците са водили съответните разговори с контрагенти, сключвали са договори с тях. Всъщност по този начин клиентите съзнателно са били въвличани в заблуждение, че търгуват с официални производители и вносители на тютюневи изделия.

Организацията е имала фабрики у нас и в няколко държави, където са се произвеждали нелегалните цигари. За легализиране на дейността си е ползвала всички необходими реквизити - банкови гаранции, митнически документи. Разполагали са с добри копия на печати, а самите фалшиви стикери и бланки си правели в своя нелегална печатница.

Според първоначалните данни основните фабрики на групата били в Сърбия и Македония, от където с фалшиви митнически и банкови документи пристигали у нас най-често под формата на временен внос с цел реекспорт. Във фабриките били наемани както местни, така и българи.

Градският прокурор на София Христо Динев заяви пред БНТ, че кръгът от обвиняеми ще бъде разширен. "Основно тази контрабанда е осъществявана към Великобритания и към други страни на ЕС. Това е сериозна проява на трансгранична престъпност", подчерта още Динев. (24 часа)

Главният секретар на МВР: Създадена е паралелна държава

СИМА РАДКОВА

- Г-н Лазаров, от какъв мащаб е разбитата организация и какви са били приходите от дейността ?

- Тепърва ще работим съвместно с прокуратурата, но става дума за стотици милиони. Само единият договор бе за 80 млн. лв.

Криминалното предприятие е направило паралелна структура на няколко континента и обхваща целия спектър от обществено-икономически отношения. В последно време това е най-широкомащабната мрежа, която е пресечена.

Престъпниците са успели да дублират цялата дейност на държавата заедно с всички необходими реквизити за осъществяването на една легална търговска дейност. Всъщност някой си е направил паралелна държава, клонинг.

При него имаме незаконно производство, кухи работни места, вероятно всичко се е осъществявало с тефтери, няма осигуровки, нелегалните предприятия не плащат корпоративен данък, а за сделките не се плаща нито ДДС, нито акциз. Става дума за една класическа търговия на черно, за която са били осигурени абсолютно всички реквизити - банкови гаранции, митнически декларации, печати на тютюневи корпорации, търговски представителства и т.н.

- Изтече информация, че бивш депутат е организатор на това криминално предприятие?

- В момента аз не разполагам с данни, а и анализът ми показва, че няма политически чадър над криминалния сектор и финансово-кредитната система.

- Може ли да кажете тогава, че в предишен етап е имало политически чадър?

- Не ме изкушавайте в предизборна ситуация да правя коментари.

- Кои са участниците в криминалното предприятие?

- Това е трансгранична престъпна структура. Участниците са от няколко държави, но, за съжаление, има и български граждани.

- Кой е на върха - българин или чужденец?

- За жалост, от дълги години в престъпния сектор се "развиваме отлично".

- Кога ще спре контрабандата с цигари?

- За първите три месеца имаме 50 млн. лева повече платен акциз. Това означава, че с 50 млн. лв. реално е намалял сивият сектор на пазара на акцизни стоки в сравнение със същия период на 2013 г. Числата ми дават основание да мисля, че мерките, които се предприемат, показват добра тенденция.

Резултатите обаче не ме задоволяват и трябват още много усилия за пресичане на тази дейност. Освен това през февруари спрямо януари имаме с 50 млн. по-малко заявено ДДС за възстановяване по закона за ДДС. За март спрямо февруари имаме с още 50 млн. по-малко. Това означава, че март сме свалили сумата със 100 млн.

Всичко това е следствие от дейността на съвместните екипи на МВР с НАП и Агенция "Митници", основани на професионална компетентност и функционални задължения.

- А откъде са българските участници?

- От София и Петрич.

- Да ви питам нещо извън темата - засечено ли е движението на автомобила, с който избягалите затворници Шатката и Хосе Гевара са се движили в столицата?

- Не искам да коментирам детайли по издирването.

- Имате ли вече яснота от кое ГКПП са напуснали страната?

- Не съм казвал, че са излезли от България, не съм казал и че са в България. Няма да го направя и сега. Това е в интерес на издирването.

- Имаше проверка за контрола над оръжията след операцията в Лясковец, какви са резултатите?

- Проверката бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров и няма да я коментирам. Искам да кажа обаче, че служителите на МВР започнаха проверка, включително и на главния секретар, което показва, че всички са равни пред закона.

- Кога ви провериха оръжието?

- След като бе разпоредена проверката.

- Каква е вашата лична равносметка след случая в Лясковец?

- Директно ви казвам, лично за мен се надявам рано или късно да стане ясно какво точно съм подписал. За съжаление, документът към момента е секретен. Когато мине срокът за това, едва ли някой ще се интересува. А в професионален аспект правим и трябва да се направят много анализи и съответните изводи да послужат за избягване на пропуските. Не сме скрили, че операцията е провалена. Това е един от малкото случаи, в които служители на МВР излизат и казват, че има провалена операция.

- На хората им се искаше доста по-големи началници да понесат отговорността за това, което се случи?

- Давам ви пример: две "секретарки" от МВР ходеха и говореха непрекъснато какъв голям провал е Лясковец, но по времето на тези "секретарки" двама служители загинаха по време на учение. Питам: защо те тогава не си подадоха оставките?