До 50% спад в цените на имотите за 5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/4101945 www.24chasa.bg
Имотите в центъра на София са поевтинели най-много от началото на кризата.

Най-много са поевтинели жилищата в центъра на София

С между 25 и 50% поевтиняха жилищата у нас за 5 г. - от началото на кризата в края на 2008 г. до края на 2013-а.

В София цените паднаха най-много в центъра, в престижния кв. “Иван Вазов” и в още няколко по-неатрактивни района, показват данните на “Адрес”.

По-сериозният дял ново строителство в даден район е ключов фактор за задържане на стабилни цени, а най-големите спадове в кризисните години са били регистрирани в райони, в които възможностите за строителство са били по-ограничени. Пример за това са центърът и “Иван Вазов”, където делът на нови постройки е по-малък в сравнение с източните или южните райони.

Наблюденията на компанията сочат, че много купувачи са се отдръпнали от централната част на града, в която предлагането е главно на стари сгради. Те са обърнали поглед към модерни комплекси и сгради, повечето от които не са в центъра.

Другите райони с най-голям спад в последните 5 години - над 45%, са “Люлин”, “Модерно предградие”, “Овча купел”, “Обеля”. Причината е във факта, че в последните години се e повишила достъпността на жилищата (съотношението на цената на имотите спрямо дохода на населението). Купувачите вече могат да си позволят жилища с по-високо качество в по-добри райони на цени, незначително по-високи от тези в панелните комплекси.

Най-слабо между 2008 и 2013 г. са спаднали цените на жилищата в райони като “Младост”, “Мусагеница”, “Борово”, “Княжево”. В тези квартали понижението в цените в проследения период е в рамките на 25 до 35%.

Обяснението за “Младост” и “Мусагеница” е, че те винаги са имали добра репутация, а появата на метро и изграждането на нови и модерни сгради ги оставило в групата на най-предпочитаните квартали.

Стабилността в източните райони е обусловена и от друг фактор според “Адрес”. В тази част на столицата в последните години се изграждат по-голямата част от новите офис сгради – в района на бизнес парка и “Цариградско шосе”. Откриват се голям брой добре платени работни места, което мотивира много хора да закупят жилище в района, в който работят.

“Борово” и “Княжево” също попадат сред устойчивите софийски квартали. Причината е в нагласата на купувачите, че там ще живеят в по-зелена среда.

Само през първото тримесечие на 2014 г. цените на жилищата са се променили в диапазона от минус 2 до плюс 2% по данни на “Явлена”.

Цените остават под достигнатите през 2011 г. нива.  

Лихвите падат, но интересът към ипотеките е слаб

Интересът към ипотечните кредити остава слаб въпреки намаляването на лихвите, показват наблюденията на брокерите.

Спадът на годишния процент на разходите по кредитите в последните 1-2 г. и понижението на лихвите по депозитите не водят до нарастване дела на ипотеките в общия обем на сделките с имоти, е един от изводите в последния доклад на “Явлена”.

От началото на 2014 г. с ипотечен кредит са купени 14,1% от жилищата. Най-висок е бил този процент през 2010 г., когато делът на ипотечните заеми е бил 21,3 на сто, въпреки че тогава ГПР е бил по-висок.

Според “Явлена” има няколко причини за това.

От една страна, нараства размерът на свободните парични средства под формата на депозити в банките. А народопсихологията на българина е да инвестира в депозити или в имоти.

Друга причина е едностранното повишаване на лихвите по кредитите при накои банки през 2009-2011 г., което доведе до силно намаляване на интереса към ипотечното финансиране.

Влияние обаче оказва и несигурността сред потенциалните клиенти дали ще могат да обслужват задълженията си през следващите 10-20 г. Те имат и опасения, че могат да загубят най-ценното - имота си.

Но има и още един фактор - част от купувачите се насочват към по-достъпните и евтини потребителски кредити особено когато не им достига по-ниска сума.

От “Явлена” отчитат още, че се увеличава делът на хората, които теглят кредити до 50 000 лв. През последната година пък се завръщали клиентите, които искат да вземат до 100 000 лв. банково финансиране.

По данни на “Кредит център” средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната през април е 32  637 евро (или около 63 830 лв.). Спрямо март увеличението е с около 1000 евро.

Ръст се наблюдава в размера на изтеглените заеми в София – 43  434 евро спрямо около 41  000 през март. Във Варна средно са получени около 30  000 евро, а в Бургас малко над 25  500 евро. Пловдив продължава да държи последното място по най-нисък среден размер на изтеглените ипотечни кредити в 4-те най-големи града в страната - средно 19 346 евро.

Предпочитан и през април остава българският лев - делът на кредитите в национална валута бил 79% въпреки минималния спад спрямо март. 

Улица в Лондон с най-скъп наем - 23 пъти повече от “Витошка”

В Лондон се намира най-скъпата търговска улица в Европа.

Наемът за 1 кв. м магазин на Old Bond Street в британската столица е средно 908 евро на месец, показват данните на “Колиърс интернешънъл”.

Това е около 23 пъти повече в сравнение с наемите на най-скъпата търговска улица в България - “Витоша”. Там кв. м на месец излиза около 40 евро.

Според европейската класация след лондонската улица влизат още Bahnhofstrasse в Цюрих (649 евро/кв. м на месец), Champs Elysees в Париж (583 евро/кв. м месечно), Via Monte Napoleone в Милано (580 евро) и Stoleshnikov Lane в Москва (511 евро).

В топ 10 влизат още първокласните улици на Рим, Женева, Виена, Мюнхен, още една в Берлин и една в Щутгард.

Проучване на “Кушкан и Уейкфийлд” пък показва, че отдаваемата площ на моловете в България ще нарасне с 19% през 2014 г. Неотдавна бе открит нов търговски център в Плевен, а в София в строеж са още три. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.