Незаконна сеч на дървета в Борисовата градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/4109279 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Сеч на дървета в Борисовата градина породи скандали и дискусии в национелен ефир.

Разярени от този факт граждани нахлуха на редовната сесия на Столичния общински съвет (СОС) и едва не стигнаха до физическа саморазправа със съветниците. Според хората нерегламентирано са изсечени 2,5 декара гора. По техните думи - за да се разшири шосето на строящото се край Семинарията кръстовище на две нива.

"Опитаха се да узаконят изсичането на 4 дървета. Ние настоявахме да се изкажем като граждани. Но общинските съветници се разкрещяха и тръгнаха на към нас", каза пред TV7 Веселин Кирев, който е бил на сесията.

Според него неправомерно са отнети между 6 и 7 метра от Борисовата градина.

"Не е гласувано от Общинския съвет да се разширява по този начин. Пуснали сме жалби до прокуратурата", добави Кирев.

Иван Петров, живее в района повече от 30 години каза, че скандалът в Комисията по екология в СОС е бил инспириран от писмо от архитект до общинарите, в което пише, че трябва да се премахнат дърветата по искане на строителите.

"Тези протестиращи не са екстремисти. Зад тях стои подписка от 2000 души", обясни архитект Ани Добринова, която следи случая.

Заради строителството на кръстовище на две нива край Семинарията линията на трамвай №18 трябваше да се премести. Избраното трасе от общината отново изкара еколозите на протест.

"Трамваят беше отнет от пътниците, за да бъде сложен на място, където няма хора. При това на висока цена. И всичко това против волята на хората. Имаме отговор от омбудсмана. Той съветва да се търси съгласие с гражданите. През 2012 г. изложихме алтернативен вариант за трамвайно трасе", твърди архитект Добринова.

От Столична община отказаха отговор.