50 лв. на месец осигуряват 71 000 лв. за трета пенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/4127981 www.24chasa.bg
Източник: Shutterstock.com

И 40-50 лв. на месец стигат, за да си осигури човек прилична трета пенсия от доброволен фонд, когато дойде време да се оттегли от активния работен процес, показват изчисленията на експертите. Предимството е за онези, които започват да заделят средства по-отрано - почти веднага след като си намерят първата работа.

От пенсионноосигурително "Алианц" дават нагледен пример как с около 42 лв. на месец, трупани в продължение на 20 г. и след това нарастващи само от доходността, може да се докарат над 70 000 лв., с които да се осигури допълнителна трета пенсия извън тази от НОИ и универсалния пенсионен фонд.

Причината е, че натрупаните отрано пари се инвестират по-дълго време и
носят доходност, дори и да не се правят вноски за целия срок до пенсионирането, обясниха експертите.

Точно каква пенсия от доброволния пенсионен фонд ще получи осигуреният, зависи от това кога започва да прави вноски и колко дълго, в какъв размер са, каква е доходността.

Специален калкулатор дава възможност на човек сам да изчисли каква обща пенсия би искал да получава и какви месечни вноски трябва да заделя допълнително, за да го постигне.

Например мъж на 30 г. със 7 г. трудов стаж и 1000 лв. заплата би взел от първия и втория стълб (държавното обществено осигуряване и универсалния пенсионен фонд) приблизителен размер на пенсията към днешна дата 397 лв. Ако иска да получава 800 лв., трябва да заделя по 80 лв. на месец от заплатата си в доброволен фонд.

Изчисленията на "Алианц" и Уникредит Булбанк показват, че първият и вторият стълб
осигуряват около 50-55% заместващ доход Това е процент от размера на трудовото възнаграждение преди пенсиониране, покрит от пенсионните програми.

Този процент е постижим при по-високи доходи и редовни осигурителни вноски.
В страните от Източна Европа хората получават средно като пенсия около 63% от трудовото си възнаграждение.
Най-висок е процентът на заместване за работещите с висок доход е в Унгария, Латвия, Полша, а най-нисък - в Чехия. 

Целите на задължителните пенсионни програми в България не са постигнати към този момент, а именно заместването на дохода при пенсиониране да осигури съответствие с постигнатия стандарт на живот през активната възраст и да се избягва изпадане под прага на бедност, смятат анализаторите.

Те са категорични, че средствата в пенсионните фондове не се "изяждат" от инфлацията. За 14 години средната инфлация у нас е била 5,22% годишно, докато средноаритметичната доходност на някои дружества достигала до близо 6 на сто.
Само през 2013 г. доброволните пенсионни фондове отчели 6,86% средноаритметична доходност. На професионалните е 5,24 на сто, а на универсалните - 4,65%.

От УниКредит Булбанк и "Алианц" отчитат, че вече има повишен интерес към допълнителното пенсионно осигуряване.

Въпреки това в България едва около 12% от финансовите активи на домакинствата
са вложени в пенсионни фондове, докато в САЩ този показател е двойно по-голям - 24%. Традиционно българите предпочитат депозитите, докато отвъд океана едва 15% от активите на домакинствата са вложени в банките.

Все още най-много средства българинът държи в банка - около 73% от спестяванията си. 8,6 на сто са кеш, а останалите над 6 на сто - в акции, застраховки, други ценни книжа и колективни инвестиционни схеми.

Според УниКредит Булбанк и "Алианц" делът на пенсионните фондове и останалите финансови инструменти ще нараства, докато лихвите по депозити ще падат,
каквато е тенденцията през последните 2-3 г. Прогнозите им са, че тя ще продължи.

По данни на Комисията за финансов надзор 3,3 млн. души, или 69% от хората в трудоспособна възраст, имат партиди в универсален пенсионен фонд. 262 000 души (5%) са осигурени в професионален пенсионен фонд (за първа и втора категория труд), а 590 000 или 12% - в доброволен пенсионен фонд.

Към 31 март 2014 г. активите на всички фондове за допълнително пенсионно осигуряване са 7,24 млрд. лв., което се равнява на 9% от БВП за миналата година.
Според експертите темата за пенсионното осигуряване ще става все по-важна със застаряването на населението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа