За скица от кадастъра няма да се чака, ще се пестят до 90 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/4128001 www.24chasa.bg

За издаването на скица от кадастъра при сделка с имот няма да се чака. Услугата освен това ще бъде безплатна и ще се извършва от нотариусите. Условието е имотът да е в община с одобрена и действаща кадастрална карта.

Това стана възможно с промените в закона за кадастъра и имотния регистър, които скоро ще влязат в сила. С новите текстове беше предоставен дистанционен достъп на нотариусите до регистъра на агенция по кадастър.
В момента издаването на скица за 3 дни струва от 10 до 30 лв. в зависимост от имота. За 1 ден услугата се таксува между 15 и 45 лв. А за експресната до 4 ч се вземат от 30 до 90 лв.

Засега малко над 18% от територията на страната е покрита с кадастрални карти. Те обаче обхващат повече от 30 на сто от всички съществуващи имоти.
Всеки може да провери дали общината, където се намира апартаментът или къщата, има действащ кадастър. Това може да стане в интернет сайта на агенция. Там са посочени териториите с влязла в сила карта и регистъри и онези, за които това предстои.

В случай че имотът е извън кадастъра, скицата ще се издава по досегашния ред. В момента текат обществени поръчки за създаване на карта на осем софийски района и още 35 населени места в страната. За тази година бяха заделени 10 млн. лв. за развитието на кадастъра.

 

Новодомец в САЩ се шири на

241 кв. м, у нас - на 87 кв. м

 

Три пъти по-големи жилища обитават американците в сравнение с българите, показва статистиката на двете държави.
В САЩ средната големина на новопостроените жилища е 241 кв. метра, а в България - 87 кв. м.

Според нашия статистически институт през първото тримесечие на 2014 г. са въведени в експлоатация 2322 нови жилища в общо 532 сгради. Полезната площ на тези домове е 202 419 кв. м.

Най-много нови жилища са пуснати в експлоатация през първите три месеца на годината във Варна и Бургас - съответно 821 и 616. В София на пазара са се появили едва 9.
Двустайните доминират при новопоявилите се имоти на пазара. Те са 1053, а тристайните - 646. Четиристайните са малко повече от едностайните - съответно 260 и 205 броя.
(Подробности виж в таблицата)

По-данни на брокерите двустайните апартаменти остават най-търсените от купувачите. Напоследък обаче се увеличава интересът към по-големите имоти. Вероятно това е причината да се строят все повече тристайни и четиристайни.
Подобна е тенденцията и в САЩ. Там постепенно средната площ на новите домове се е увеличавала. През 1983 г. е била 160 кв. м. 10 г. по-късно тя е станала 194 кв. м, а през 2003 година е стигнала 207 кв. м.

Строителите зад океана го обясняват с факта, че богатите стават по-богати. От друга страна обаче, купувачите на по-малките жилища са затруднени финансово и броят на най-малките жилищата с площ под 130 кв. м е паднал от 9 на 4% за 9 г. Най-големите над 370 кв. м пък са се увеличили от 6,6 на 9 на сто. Освен че домовете стават по-големи, се увеличава и броят на стаите. Задължителни за американците вече са стаята за игра, офисът и всекидневна над гаража, а децата не споделят стаите си.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хан Омуртаг е получавал информация от космичен разум КОЙ Е ТОЙ: Доц. Христо Смоленов е български общественик, учен и експерт по антитероризъм. Роден е в Пловдив през 1954 г. Работил е в Института по философия, а по-късно и в Института по математика на БАН. Автор е на 5 книги и още няколко документални филма,

Военни пазеха фолкпевицата Емануела, докато имаше участие в столична дискотека, видя "България Днес". Гардовете, които се грижеха за сигурността й, бяха пременени в зимна военна дегизировка. В момента фолкпевицата участва в риалити шоуто "Биг брадър", но е подписала договор, който й позволява да излиза от къщата и да ходи по участия.

Мецаните в столичната зоологическа градина няма да спят истински зимен сън. Това разкри пред "България Днес" техният гледач Радко Сертов. "Животните не изпадат в състояние на хибернация (т.нар. зимен сън), тъй като условията в парка не го позволяват. Около тях има постоянно движение, а те искат пълна тишина, която няма как да им бъде осигурена.