Димитър Дъбов: Станишев не е ходил при Доган да предлага себе си за премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/4129101 www.24chasa.bg

- Г-н Дъбов, голяма каша настана покрай задължителното гласуване, лансирано от лидера ви Сергей Станишев, с което той изненада и собствената си парламентарна група. Накъде върви дебатът в БСП?

- Не бих казал, че групата беше изненадана. Доста добре приеха идеята, да не кажа, че имаше и аплодисменти. Но и самият Станишев направи уговорката, че трябва да се работи по тази идея.

Тъй като засяга целия българки народ, е необходим висок обществен консенсус. Затова

очевидно трябва

да се състои

референдумът,

за който няма осигурени 500 хил. подписа, но има възможност да се насрочи и да се чуе мнението на хората. Едва след това да се направят необходимите промени в конституцията, ако народът го е пожелал.

- Т.е. вие ни съобщавате, че БСП е за референдум, а няма да опитва да вкара задължително гласуване още на очертаващите се наесен предсрочни избори? И няма да се опитвате да заобиколите промяна в конституцията, записвайки го само в Изборния кодекс?

- Не, разбира се, без поправка в конституцията е немислимо да се говори за това. Все пак

правото да

гласуваш или не

е въпрос на

личен избор

и промяната може да се направи едва след като се чуе какво мислят хората.

- Малко ли са ви разделителните линии в партията, защо сега ви трябваше и това? Само да напънете мускули пред ДПС?

- Задължителното гласуване не трябва да се разбира като насочено срещу ДПС, защото при подобна промяна те също имат ресурс да увеличат подкрепата си, както и останалите партии.

- Да не би пък с новината, че и вие сте за референдум, да фиксирате първата си допирна точка с ГЕРБ - и те са категорично за допитване?

- Трудно може да се говори за допирна точка с ГЕРБ. Просто казвам, че такова нелеко решение не може да се вземе без волята на суверена. Ако хората не желаят, очевидно не бива да се върви в тази посока.

- Референдумът ще се организира ли едновременно с предсрочния вот?

- Това е въпрос, по който трябва да се произнесат юристите.

- Последно кога ще са изборите?

- Бяхме ясни - възможно най-рано. Което обаче не значи прибързани действия. Въпрос на разговори с останалите политически субекти.

- От Станишев се очакваше много ясно и силно послание. Вместо това прозвуча, че ще има избори, ама септември ли, октомври ли - не знаем, започват разговори, ама не сега, може да има задължително гласуване, ама може и да няма, ще си поема отговорността, ама друг път... Толкова ли сте объркани наистина в БСП?

- Не сме объркани. Готови сме по принцип за избори, защото с приключването на всеки един вот започва подготовката за следващия. Но истината е, че едни

предсрочни

парламентарни

избори ще

изправят на нокти отново всяка една партия. Два големи избора и вероятното провеждане на референдум в рамките на една година си е сериозно изпитание, изтощително е за всички.

- Но топката продължава да е във вас. Кога ще инициирате старт на разговори за определяне на дата на изборите и дневен ред на парламент и правителство дотогава?

- Първо ще разговаряме с партньорите, с които сме в момента в управлението. Проведохме в края на миналата седмица срещи с по-голямата част от министрите във връзка с оценката на 1-годишната работа на кабинета, за да изясним близката и по-далечната перспектива на това правителство. Те бяха предварително планирани - преди да се появи темата предсрочни избори, сега очевидно ще вземем предвид от тях само темата за близката перспектива и на тази основа

ще седнем с

партньорите от

ДПС, за да се

види какво трябва

да се свърши

задължително

от кабинета Обхватът на тази работа ще определи кога да са предсрочните избори - през септември, октомври или, както те отстояваха, в края на ноември - началото на декември.

- Какво всъщност се случи между вас и ДПС, за да избухне тази война?

- На някои им се иска нещата да изглеждат като война. Не виждам да има такава. Има насложили се по някаква случайност различни обстоятелства, които навеждат анализатори в тази посока, но няма някаква особена, дълбока причина.

- Но, г-н Дъбов, вие се обърнахте срещу ДПС дори по най-чувствителната им тема - възродителния процес. Членът на ИБ на БСП и депутат от Варна Красимир Янков обяви онзи ден, че той не бил етническо прочистване, преди това членовете на парламентарната комисия по правата на човека от БСП са гласували за отмяна на решението на НС, с което бе осъден!

- Казаното от Красимир Янков очевидно е негово лично мнение, по никакъв начин не и на ръководството на БСП. Партията ни е изразила ясно своята позиция на три пъти - имаше едно извинение още през 90.те години от тогавашния й председател, след това повторено от Сергей Станишев два пъти през тези 13 г., в които той е председател.

- Подпечатано дори с целувка на Орлов мост...

- Що се отнася до гласуването на нашите хора в комисията по правата на човека - добре, че все пак то беше преди пресконференциите и на ДПС, и на БСП, за да не се правят грешни изводи, че това би могло да е някакъв отговор. Там отново категорично не става дума за становище на партията или на парламентарната група. При гласуването в пленарната зала такава позиция няма начин да бъде подкрепена.

- Така ли ще отминете тези актове на колегите си - без никакви санкции?

- Предстоят разговори с тях на заседание на парламентарната група.

- Беше ли Станишев на дълги срещи с Ахмед Доган и Лютви Местан, на които да поиска преформатиране на правителството, изпълнение на повече от приоритетите на БСП и дори да го оглави лично? Това ли доведе до разрива с ДПС?

- Самият Станишев каза на пресконференицята си в петък, че е провел разговор с лидера на ДПС. Но на тези срещи никога и при никакъв случай не е поставян въпросът за издигане на кандидатурата му за министър-председател. Някой се опита да направи подобни внушения, неясно с каква цел. Такъв въпрос - заявявам най-отговорно, не е поставян в разговорите с ДПС.

- А между членове на ръководството на БСП идеята коментирана ли е?

- И вътре в БСП няма правени такива коментари.

- Станишев да заеме поста на еврокомисар коментирано ли е?

- И това не е коментирано.

- Не е ли “Южен поток” в основата на оповестения преждевременен край на това правителство?

- Не мисля. И ДПС също се обяви за изграждането му.

- Те чуват по-добре това, коетоказва Брюксел, а в БСП до отказвахте да се съобразите с поставените от ЕС условия.

- Условията на ЕС за “Южен поток” са изпълнени, неговите опасения не са свързани с нашите действия.

- Давате ли си сметка, че БСП остава в абослютна изолация?

- За “Южен поток” ли?

- И за него, и като цяло. Нямате вече потенциален партньор освен “Атака”, ако влезе в следващия парламент, и вероятно Бареков, който обаче отсега поставя условия.

- Различни политически фактори достатъчно ясно заявиха, че БСП е предсказуем партньор, което е факт. Така че нямаме опасения, че сме потънали в изолация.

- Но си давате сметка, че няма как да участвате в следващото управление, нали?

- Били сме в опозиция, били сме и в управлението. След извънредните парламентарни избори, дали ще са септември или ноември - няма значение, при всички случаи ще се получи интересна конфигурация. Повече от ясно е, че няма да има партия, която да може да управлява самостоятелно. Имам предвид най-вече ГЕРБ.

Следващото

управление ще

е коалиционно,

в него ще

участват повече

от 2 партии

А дали БСП ще е там, или ще бъде в опозиция, ще знаем само след предсрочните избори.

- Вероятната поредна загуба на тях няма ли да предизвика процеси на някакъв разпад в БСП, какъвто вече започна с отцепването на АБВ?

- Не виждам процеси на разпад в БСП. А имам претенциите, че познавам добре какво се случва в нея.

Изборите за представители на България в Европарламента не могат да са критерий какво е състоянието на БСП и каква е подкрепата за нея. Това е различно гласуване, на което, за съжаление, за 3-и пореден път не можем да изкараме достатъчно свои хора, за да бъдем първи. Да, това, което направи АБВ, даде най-сериозно отражение - можехме да имаме още около 100 - 150 хил. гласа, защото освен пряко гласувалите за АБВ, имаше и разколебани. Така че АБВ взе един мандат от нас и го даде на ГЕРБ. Но все пак

това са

евроизбори и по

тях не може

да се съди за

кондицията на

БСП, уверявам ви

- Но все пак партията ви се смалява. Сам предвиждахте таван от 40 хил. гласа за АБВ, те взеха два пъти и половина повече. Все повече гласове се чуват за оставка на Станишев, каквато той очевидно не се кани да подава, това няма как да не разочарова още ваши хора.

- Тези гласове са все от едни и същи хора. В БСП винаги, когато сме втори, някои хора се опитват да направят драма и да искат смени.

- 10 пъти втори не говори ли за системна грешка и за това, че трябва радикално решение?

- Въобще не мисля, че със смяната на лидера изведнъж ще станем първи. Нали в тази кампания участват всички, които са някакви фактори - председател на партията, членове на бюрото, на Националния съвет, на областните общински съвети, секретарите на партийни организации.

Всички ние сме участвали и изведнъж да кажеш “Да сменяме председателя, защото не победихме”, е някак доста несправедливо. През следващите дни ще стане ясно случило ли се е нещо между ДПС и ГЕРБ

-А оставка на цялото Изпълнително бюро?

- Не виждам толкова много таланти, които, влизайки в бюрото, ще направят така, че БСП изведнъж да стане първа политическа сила.

- Значи на пленума утре няма да се предложат еднозначни ходове за поемане на отговорност?

- Това е право на председателя на партията, той ще прецени дали на този или на следващ пленум да направи промени в Изпълнителното бюро.

Потенциално

всеки от нас

може да бъде

освободен от ИБ, няма драма в това.

- В последните години мирът в БСП се дължеше на постигната договорка между основните фактори в партията, тези дни обаче от софийската организация се обявиха за оставка на Станишев, поиска я лично Румен Овчаров. Знак за какво е това?

- Румен Овчаров е член на софийската организация и на НС на партията, но отдавна не представлява БСП - София, като неин председател. От досега миналите събрания на районни организации в столицата не оставам с впечатление, че там протичат някакви по-различни процеси. Отделни хора имат различно мнение и си го казват - и Румен Овчаров, и Георги Кадиев, но те изразяват лична позиция, а не тази на мнозинството от софийските социалисти.

- Личното ви мнение - има ли БСП силен ход, послание, което да излъчи?

- Ние имахме достатъчно силни послания, особено свързани с действия в социалната сфера, но те не прозвучаха ясно. Първо в ситуацията на протестите миналата година, на това недобро функциониране на парламента, след като ГЕРБ отказваха да се включат в работата му, на

не особено

активната

медийна

политика на

правителството Някак наистина нещата се позагубиха, не се виждат приоритетите. Очаквам, че председателят на БСП ще излезе с решение точно по този въпрос - преминаване към една по-активна дейност, и скоро това ще се почувства.

- Подозирате ли ДСП и ГЕРБ в няккви тайни договорки?

- Фактът, че след изборите за ЕП Бойко Борисов започна с много ласкави оценки, без никакви забележки към представянето на ДПС - да не броим колко пъти ги похвали, събужда някакви мисли. Възможно е пък тези похвали да са целувката на Юда. През следващите дни ще стане ясно дали нещо се е случило.