5,50 лв. печалба на всеки 100 лева в банка носи депозитът

https://www.24chasa.bg/novini/article/4129982 www.24chasa.bg

Макар за икономистите дефлацията да е лошо нещо, защото означава липсата на потребление и ръст на икономиката, от нея има едно предимство - покупателната стойност на парите на влог не се топи, а нараства.


За последната година, откакто стоките поевтиняват според официалната статистика, българинът с депозит е успял да натрупа средно по около 5,50 лв. на всеки 100 лв. в банка. Близо 2/3 от сумата идват от лихвата, а останалата част се дължи на отрицателната инфлация.


По данни на НСИ за април 2014 г.

индексът на
потребителските
цени е минус
1,6 на сто

 на годишна база. През същия месец лихвите по всички депозити с договорен матуритет (срочните по салда) са в диапазона 3,63% в евро и 4,10% в левове. Това означава, че събирайки лихвата и дефлацията, се получават съответно 5,23 и 5,7%, с които са се увеличили средствата в депозитите на годишна база към края на април, или средно с 5,5 на сто.


По-голяма е била печалбата на хората, които спестяват в левове - на всеки 100 лв. те са получили 5,7 лв. (Подробности виж в таблицата.) При онези, заложили на еврото, сумата е 5,23 лв.


Това е най-високият реален доход от пари на депозит за последните 6 г. Най-близък до него е април 2010 г. Хората с пари на депозит тогава на годишна база са имали печалба от 5,13 на всеки 100 лв. Средната лихва при депозитите в левове е била почти двойно по-висока от сегашната - 6,93%, но инфлацията е стопила чистия доход до 5,13%.

По-малко е бил реалният доход на хората през 2009, 2011 и 2012 г. Към април на съответната година техните депозити са се увеличили съответно с 2,09, 1,22 и 3,72% на годишна база.


Най-голяма е
била загубата
през 2007-2008 г.

Тогава високата инфлация от 14,6% е изяла доста от спестяванията на българите. От депозитите в левове те са получили средно по 4,81% лихва към април 2008 г. на годишна база. Реално парите им са се стопили с 9,79%, или с близо 10 лв. на всеки 100 лв.


Дори и при едни от най-високите лихви по депозитите през 2009 г., доближаващи в левове до 7%, доходът е бил около 2 на сто, защото инфлацията тогава е била 4,8 на сто.

Спадът на лихвите по депозити започна осезаемо още през 2012-2013 г. и продължава в момента. Само през последната година - от април 2013 г. до април 2014 г. при всички съществуващи депозити с договорен матуритет понижението е с 0,79% до 4,10 на сто в левове, и с 0,67% до 3,63 в евро.

По-ниски са лихвите по новите депозити, които са отпуснати през април 2014 г. Спрямо същия месец на миналата година понижението е с 0,51% до 3,51% при депозитите с договорен срок в левове, а по тези в евро - с 0,58% до 3,22%.
Въпреки спада в лихвите трупането на пари в банките от страна на физическите лица продължава. (Подробности виж в карето долу.)
Но

най-много се
увеличават
големите
депозити

 - тези със средно между 50 000 и 500 000 лв. в тях, като ръстът е 13 и 24% за година по данните на БНБ към края на март.


Най-малките спестявания в банките намаляват, а големите се увеличават. Броят на депозитите до 1000 лв. са се стопили с 8,7% като брой на годишна база въпреки че в сумата като цяло има леко увеличение - с 1,6 на сто.
Така към края на март броят им е 8 297 467 и общо в тях има близо 1,07 млрд. лв. Това прави средно по 128 лв. средно.
За сравнение най-големите - тези с по над 1 млн. лв., са едва 749 броя, но общата сума в тях е 1,82 млрд. лв.


Всички депозити на гражданите са 11 535 490 броя, като средната сума на всеки е около 3400 лв.

Независимо от тенденцията за понижение на лихвите по депозитите

делът на
домакинствата,
които имат
намерение да
спестяват, ще се
увеличава,

 смятат експертите на УниКредит Булбанк.


Хората имали консервативен подход и в условия на влошена икономическа среда реагирали със свиване на потреблението и концентриране на спестяванията в традиционните влогове и депозити. Това ограничавало алтернативните по-рискови инвестиционни форми, заявиха още от финансовата институция.

Данните показвали, че близо 2/3 от спестяванията на домакинствата са в банкови депозити. Интересът към тях не намаля и след въвежането на данъка върху доходи от лихви. Той бе въведен за първи път през миналата година и размерът му бе 10%.
По предложение на БСП за тази година ставката бе намалена на 8 на сто, като тя ще пада постопенно в следващите години. Предвидено е от 2017 г. лихвите по депозити да не се облагат с данък.

Прогноза:
лихвите
ще падат

Лихвите по депозити ще продължи да падат, прогнозират експертите. Преди години имаше 7-8%, а сега тенденцията е за намаление и нормализиране, твърди Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.


Според Цветанка Минчева, директор “Банкиране на дребно” в банката, ако тенденцията на спад на лихвите по депозитите от тази година се запази, е възможно и догодина нивата да спаднат с до 1%. Така те биха станали средно 2,5-3 на сто. Тя уточни, че има много фактори, от които зависи и категорични прогнози все още не могат да се правят.


Пламен Ялъмов, председател на изпълнителния комитет на “Алианц България холдинг”, също очаква лихвите по депозити да намаляват, каквато е тенденцията през последните 2-3 г. Той очаква това да даде известен тласък на инвестициите в други алтернативни финансови инструменти въпреки факта, че българинът е свикнал да спестява в банка.

Парите на домакинствата се увеличиха с 1,48 млрд. лв. за 4 месеца

С рекордните 1,48 млрд. лв. се увеличиха парите на гражданите в банки за 4 месеца, показват данните на БНБ.

В края на декември 2013 г. те са били 39,25 млрд. лв., а в края на април вече са достигнали 40,73 млрд. лв. Това е над половината от всички привлечени средства в системата. Само за един месец - през април спрямо март, депозитите от граждани и домакинства са се увеличили с 456 млн. лв.


От БНБ отчитат, че темпът на прираст от 1,1% е по-висок спрямо предходните два месеца.
От всички 40,7 млрд. лв. към края на април 21,74 млрд. лв. са в депозити в национална валута, а 15,73 млрд. лв. - в евро. За година пък парите на депозит на гражданите са се повишили с около 3,9 млрд. лв.


В сумата се включват всички привлечени средства от гражданите плюс натрупаните лихви. За 4 месеца банките са изплатили на хората под формата лихви по депозити 445,8 млн. лв. През цялата 2013 г. пък са направени 1,37 млрд. лв. разходи за лихви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към важна бизнес среща бърза актьорът Любомир Ковачев, видя "България Днес". 37-годишният артист се срещна с неизвестен мъж на столичната улица "Г.С. Раковски". Двамата запазиха строгия тон и се запътиха към неизвестна посока. Въпреки мрачното време Ковачев бе облякъл модерно кожено яке, което трудно го стопляше в студа.

Освирквания и обиди отнесоха силиконови мадами, които се събраха на годишна среща във великотърновска дискотека. Каймакът на родните едрогърди мацки начело с Анна Мария Чернева, Виктория Петрова, Катрин Вачева и други техни оперирани приятелки се впусна в бурен купон. Изкусителките, които са с титли от конкурса "Мис Силикон",

Не е хваната на местопрестъплението на Каменните гъби Певицата Софи Маринова няма да влезе в затвора, разбра "България Днес"! Преди месец фолкфурията пусна най-новата си песен, чийто клип е заснет върху защитения обект Каменни гъби край Кърджали. След проверка на вестника в Наказателния кодекс по силата на чл.