От 495 концесии на година държавата взема 87,5 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/4138621 www.24chasa.bg
В националното хранилище се пазят ядките от сондажите на всички проучвания, които са правени в България. СНИМКА:

495 са действащите концесии за добив на природни ресурси, за които е сключен концесионен договор. Това отговориха от министерството на икономиката и енергетиката на въпроси на “24 часа” кой къде и какво вади от недрата на земята ни. В това число влизат и концесионните договори, сключени с общините.

По групи подземни богатства броят на концесиите е:
* За метални полезни изкопаеми, включително злато и сребро - 18 бр.
* За индустриални минерали – 73 бр.
* За нефт и природен газ – 17 бр.
* За твърди горива – 19 бр.
* За строителни материали – 309 бр.
* За скалнооблицовъчни материали – 58 бр.
* За минни отпадъци – 1 бр.

По данни за 2013 г. с най-голям дял добито подземно богатство и оттам постъпили приходи от концесионни плащания по видове подземни богатства са:

При концесиита за добив на метални полезни изкопаеми:
* находище “Челопеч” – с концесионер “Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД 
* находище “Елаците” – с концесионер “Елаците мед” АД 
* находище “Асарел” - с концесионер “Асарел Медет” АД

При концесиите за добив на природен газ:

* находище “Каварна” с концесионер “Петрокелтик” ООД
* находище “Калиакра” с концесионер “Петрокелтик” ООД

При концесии за добив на индустриални минерали:

* находище “Вятово” с концесионер “Каолин” АД 
* находище “Есенниците” с концесионер “Каолин” АД 
* находище “Саръгьол 21” с концесионер “Каолин” АД

При концесиите за добив на твърди горива:

* находище “Източномаришки въглищен басейн” с концесионер “Мини Марица- изток” ЕАД.

През 2013 г. постъпилите приходи от концесионни плащания са в размер на 73 223 756 лв. без ДДС и ДДС в размер 14 360 707 лв. По бюджета на съответните общини по местонахождение на концесионните обекти са преведени 26 776 955 лв. без ДДС.

По групи подземни богатства концесионното плащане е:

* енергийни – нефт, газ, твърди горива - 22 540 181 лв. без ДДС;
* метални - 29 970 287 лв. без ДДС;
* неметални и строителни - 20 113  291 лв. без ДДС.

Най-много са концесиите за строителните материали, но основните приходи за държавата са от металите и от нефт и газ.

Общо през 2013 и 2014 г. с решение на Министерския съвет са прекратени 16 концесии, като от тях 9 заради неизпълнение на задължения по концесионния договор и 7 по взаимно съгласие. В процедура по прекратяване са 2 по взаимно съгласие и 2 заради неизпълнени задължения.

Какво добиваме от находищата за нефт и газ и какво се очаква от проучванията?

В момента има 13 действащи концесионни договора за добив на нефт и природен газ на сушата в Северна България, с концесионер “Предприятие за добив на нефт и газ” АД, един договор с “Дайрект Петролеум България” ЕООД и четири с “Петрокелтик” ООД (“Мерлоуз рисорсис” предостави правата си за добив на тази фирма).

“Предприятие за добив на нефт и газ” всяка година извършва добив. В началото на 2014 г. компанията, като титуляр на разрешение за търсене и проучване в “Блок 1-12 Кнежа”,
регистрира търговско откритие от находище “Искър-запад”, което се намира в района на община Кнежа. В момента в блока се сондира втори сондаж “Р-2 Искър – запад”. След неговото приключване ще се направи нова оценка на запасите от въглеводороди в находището и ще се пристъпи към добив на газ и кондензат.

Търговското дружество “Дайрект Петролеум България” е концесионер на находище “Койнаре”, Плевенска област. В момента то извършва лимитиран промишлен добив на природен газ и кондензат от първия проучвателен сондаж от находището “ Р-1 Девенци”. Разработването на находището е продължило и през 2013 г., като е направен и втори оценъчен сондаж “Р-2 Девенци”. В момента се провеждат специализирани геофизични изследвания в сондажа. След пускането му в експлоатация се предвижда постепенно увеличаване на добитите количества от кондензат, които ще бъдат транспортирани към нефтопреработвателните предприятия в страната.

В Черноморския шелф има четири действащи концесионни договора за добив на природен газ с концесионер “Петрокелтик” ООД. Те са “Галата”, “Каварна”, “Калиакра” и “Каварна-изток”. В момента концесионерът извършва добив.

Има очаквания за нови геоложки открития в района на Черно море, но тяхното потвърждаване зависи от резултатите от първия дълбокоморски сондаж в блок “Хан Аспарух”, който се предвижда да бъде извършен през следващата година от френската компания „Тотал Е&П България Б.В.”

Договорът е сключен на 29 август 2012 г. за срок от 5 години. На 5 март 2013 г. е подписано Допълнително споразумение №1 към договора, с което “Тотал Е&П България Б.В.” прехвърля част от правата си на “ОМВ ОФШОР БЪЛГАРИЯ ГмбХ”, и “РЕПСОЛ България” Б.В.

Трите дружества са титуляр по Договора за търсене и проучване в “Блок 1-21 Хан Аспарух”. В момента се извършва обработка и интерпретация на сеизмичните данни. Според резултатите от него титулярят ще определи мястото и ще подготви първия търсещ дълбок сондаж.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата