Йордан Цонев: Имаше вариант за банките да не работят 1-2 дни след атаката срещу ПИБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/4186516 www.24chasa.bg

Имаше вариант за банките да не работят 1-2 дни след атаката срещу ПИБ в петък, 27 юни. Това съобщи Йордан Цонев от ДПС, който е и шеф на бюджетната комисия, по време на извънредно заседание. Цонев даде хронология на събитията от уикенда, който предхождаше петъчната атака срещу ПИБ след въпрос дал е обсъждан вариант за банкова ваканция.

Цонев призна, че са разисквани различни варианти от възникване на кризата в ПИБ, защото атаката срещу нея се разраснала и към още няколко банки. Това наложило няколко спешни срещи в различни формати. „Сложността беше, защото в понеделник или отваряхме ПИБ и останалите банки, след като вероятността тази криминални атака да се превърне в системен риск беше огромна и трябваше да сме 100% сигурни какво правим в случай А, Б и В. Ако ние – имам предвид най-вече БНБ и правителството, не успеехме да осигурим достатъчно ликвивдна подкрепа, твърде вероятно беше да се наложи да се дадат 1-2 дни и в тези 1-2 дни банките да не отворят”, обясни Йордан Цонев. Целта е била в тези дни да се осигури ликвидната подкрепа, което било трудно в събота и неделя. Междувременно Петър Чобанов наредил на колегите си в събота да подготвят заем и в недяля той бил готов. След разговори с шефовете на търговските банки той бил записан и те казали кой с какво може да подкрепи. Това се случило в 12 ч на обяд в неделя. „Тогава всички се съгласихме, че не са нужни никакви ваканции, че ще се осигури ликвидна подкрепа на ПИБ и ако се наложи на други банки за понеделник”, обясни Цонев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не