Искров: Без бързо одържавяване на "Креди Агрикол" ще платим само гарантираните влогове

https://www.24chasa.bg/novini/article/4186686 www.24chasa.bg

Ако не се приеме законът за спасяване на вложителите на КТБ чрез прехвърляне на парите им към „Креди Агрикол”, която да бъде одържавена, БНБ трябва да премине към процедура за изплащане само на гарантираните влогове, каза управителят на БНБ Иван Искров на импровизирана пресконференция след извънредното заседание на бюджетната комисия в парламента.

Искров настоя Народното събрание за подкрепа от Народното събрание и експедитивност при приемането на вече подготвените текстове, така че вложителите да получат достъп до сметките си на 21 юли, както им беше обещано.

Той призова журналистите да се обърнат към депутатите с въпроса дали ще успеят да приемат текстовете, за да заработи "Кредит Агрикол" навреме.

По-рано по време на заседанието на комисията депутати от всички партии се обявиха в подкрепа на предложената схема от БНБ и финансовото министерство за спасението на вложителите.

Йордан Цонев коментира, че в следващите 7 дни е важно да се извършат операциите по прехвърлянето и съхранението на депозитите на хората и фирмите от КТБ в „Креди Агрикол”.

В отговор на въпрос на депутати как се стигнало до тази ситуация с КТБ, Искров коментира: „Тя касае цялостната обществено-политическа ситуация в страната, затова не задавайте тези въпроси към БНБ. Касае известни хора, към които нямаме отношение”. На друг въпрос - защо БНБ не е предоставило ликвидност за спасяването й, гуверньорът уточни, че по закон БНБ може да предостави ликвидност само срещу високоликвидно обезпечение – конвертируеми валути, злато и др. от този род сигурни инструменти, както и срещу ДЦК – „нещо което ще направим сега с новата банка, която ще създадем, ако НС подкрепи законопроекта на БНБ и МФ.

Искров обяви още, че БНБ ще предложи промени в закона за дейността й, с които да се регламентира УС и управителят да имат преки отговорности по отношение на надзора, а не както досега той да е само на подуправителя, отговарящ за „Банков надзор”. 

Обявените 3,5 млрд. лв. кредити на КТБ, за които няма достатъчна информация, не са лоши, категоричен бе подуправителят на БНБ Димитър Костов. Тепърва ще се прецени каква част от тях е възстановима.

По-късно управителят на БНБ Иван Искров уточни, че 2,5 млрд. лв. от въпросните 3,5 млрд. лв. са новите кредити, отпуснати от последната
ревизия на банката, която е била през март 2013 г.

На въпрос защо БНБ и другите държавни органи не са реагирали при изнасянето на пари от КТБ с чували в последните дни преди поставянето й под
особен надзор гуверньорът коментира, че надзорните и правоохранителните органи не стоят на вратите на банката за да следят какво се случва.

"Това е нетипично поведение, аз също съм шокиран от разкритията ", допълни Искров. "БНБ не е текущ контрольор на трезора КТБ. БНБ отговаря за собствения си трезор, в който част от вас имат касетки", каза още той.
В същия контекст Искров каза също, че проверки на място се правят веднъж годишно.

"Все едно да кажете, че след като по пътя София - Бургас стават катастрофи, да сложим катаджия на всеки километър".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не