Стефан Софиянски: "Лев инс" започна изплащането на щети

https://www.24chasa.bg/novini/article/4187248 www.24chasa.bg

Със Стефан Софиянски, съветник на акционерите на застрахователно дружество "Лев Инс", разговаря София Терзийска

 - Г-н Софиянски, успокои ли се ситуацията при застрахователите след унижощителната градушка в София, или опашките продължават?

- Като цяло събитието беше много тежко - за българските граждани, които пострадаха. За застрахователния пазар - не. Той е достатъчно стабилен финансово, има ликвидност да поеме подобно събитие. През последните години подобно събитие не е имало, с изключение на наводненията във Варна и Добрич. Но застрахователните компании са добре резервирани. Специално "Лев Инс" е с консервативен подход и е компанията с най-големи застрахователни резерви на пазара. Подобно събитие не е притеснително.

Апелирам и медиите и хората да не създават излишна паника, такава не е нужна. Няма никакви проблеми събитието да бъде прието и отработено.
Опашки от пострадали клиенти при нас имаше в началото на първия ден,но създадохме перфектна организация, като една щета се завеждаше от 2 до 5 минути. Хората виждаха, че има бърз и адекватен подход и това помогна да не се създаде паника и нервност. Веднага направихме следното - екипите, които бяха изпратени във Варна и Добрич, и от други градове, бяха извикани незабавно в София. "Лев Инс" има общо 5 точки за завеждане на щети в столицата плюс 15 мобилни екипа, които завеждат щети на място.

Най-вероятно ще бъдем компанията с най-големи щети предвид факта, че сме най-голямата компания на пазара. Но това няма да ни попречи в рамките на 15-те дни, според нашите Общи условия, да изплатим всички щети.

- Удължихте ли работното време?

- Незабавно обявихме, че работното време е удължено, ще се работи и събота и неделя, а мобилните екипи са на 24-часов режим. Имаме денонощен колцентър, на който се приемат заявки. Не е нужно клиентите да се редят по опашки, а само да заявят щетата на мобилния екип, който ще ги посети на удобно за тях място. Ето защо при нас не се получиха и такива големи опашки, както при някои други колеги. По време на събитието бях на среща с презастрахователите.

И мога да ви уверя, че нашата презастрахователна програма в Lloyds, Swiss Re и други световни презастрахователи от Европа и САЩ са достатъчна гаранция за огромния капацитет да се справим с много по-мащабно катастрофично събитие...разбира се, да не дава Господ. Нещо важно за успокоение на всички наши клиенти: Ние започнахме изплащане на щети още в сряда - в първия ден след градушката.

- Колко ще ви струва събитието?

- Няколко милиона. Още е рано да се каже, но средната щета вероятно ще е над 1500 лв.

- А за пазара?

- Не мога да кажа. Все пак в София има най-много скъпи автомобили, процентът на застрахованите с "Каско" е най-голям, а събитието беше в центъра, затова може би ще са няколко десетки милиона.

- По имуществото със застраховка какви са пораженията?

- Има счупени прозорци, нарушени изолации на сгради, счупени керемиди по покривите. Част от екипите правят оглед и на такива щети. А поради факта, че дадохме 30 дни срок за заявка на щетите, някои клиенти изчакват да мине големият наплив от хора.
Събитието ще има отрезвяващ ефект върху компаниите и клиентите им, за пореден път природата ни показа, че с нея шега не бива и е хубаво хората да вземат превантивни мерки, като се застраховат. Имуществените застраховки например може да се сключат за 40-50 лв., но с тях имаш сигурност за цялата година.

- Ще има ли ръст в застраховането?
- Вече има сериозно увеличение на хората, които идват да си правят "Каско". Включително и такива, които не са имали, а са пострадали. В сравнение с първото шестмесечие на годината имаме 40% ръст на "Каско". Затова сме и пазарен лидер по общо застраховане, а не само по "Гражданска отговорност". Бързата ни и адекватна реакция в тази критична ситуация вече получава позитивните оценки от клиентите ни и очаквам още по-голям ръст.

- Какви са очакванията ви за тази година. Ще успеете ли да задържите лидерската позиция от миналата година?

- За нас никога не е било самоцел първото място по премиен приход. На други показатели отделяме по-голямо внимание. На първо място е финансовата ни стабилност - "Лев Инс" е най-резервираната компания. Следва бързото и адекватно обслужване на клиените.Както и добрата протекция от международния презастрахователен пазар. А когато работиш добре, първото място идва закономерно. Клиентите ни оценяват достъпните цени и доброто обслужване.

Движим се с добри темпове тази година. Имаме сериозен ръст в "Каско", в имущественото застраховане също. Пускаме нови продукти като застраховка "Активна грижа". Това е нов, без еквивалент на пазара продукт, който осигурява медицински наземен и въздушен асистанс и оказване на първа долекарска помощ в случай на настъпила злополука или акутно заболяване.Разполагаме с 2 хеликопера в София и Бургас, с медицински екипи и болнични заведения в цялата страна, които да реагират при ПТП или природно бедствие, да окажат първа помощ и да спасят човешки живот.

Застраховката има две нива на покритие, а цената е изключително достъпна и за основното покритие се плащат 6 лв. на година. Всеки може да сключи такава застраховка, тя не е обвързана с други наши продукти.

В началото на 2014 г. "Лев Инс" подпомогна учредяването на сдружение "Клуб Активна сигурност" в партньорство с БЧК. Това е иновативен проект за управление на риска в застраховането. Мисията на клуба е осигуряване на сигурността на застрахованите и на обществото като цяло чрез изпреварващи действия и споделяне на общи знания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",