Стефан Софиянски: "Лев инс" започна изплащането на щети

https://www.24chasa.bg/novini/article/4187248 www.24chasa.bg

Със Стефан Софиянски, съветник на акционерите на застрахователно дружество "Лев Инс", разговаря София Терзийска

 - Г-н Софиянски, успокои ли се ситуацията при застрахователите след унижощителната градушка в София, или опашките продължават?

- Като цяло събитието беше много тежко - за българските граждани, които пострадаха. За застрахователния пазар - не. Той е достатъчно стабилен финансово, има ликвидност да поеме подобно събитие. През последните години подобно събитие не е имало, с изключение на наводненията във Варна и Добрич. Но застрахователните компании са добре резервирани. Специално "Лев Инс" е с консервативен подход и е компанията с най-големи застрахователни резерви на пазара. Подобно събитие не е притеснително.

Апелирам и медиите и хората да не създават излишна паника, такава не е нужна. Няма никакви проблеми събитието да бъде прието и отработено.
Опашки от пострадали клиенти при нас имаше в началото на първия ден,но създадохме перфектна организация, като една щета се завеждаше от 2 до 5 минути. Хората виждаха, че има бърз и адекватен подход и това помогна да не се създаде паника и нервност. Веднага направихме следното - екипите, които бяха изпратени във Варна и Добрич, и от други градове, бяха извикани незабавно в София. "Лев Инс" има общо 5 точки за завеждане на щети в столицата плюс 15 мобилни екипа, които завеждат щети на място.

Най-вероятно ще бъдем компанията с най-големи щети предвид факта, че сме най-голямата компания на пазара. Но това няма да ни попречи в рамките на 15-те дни, според нашите Общи условия, да изплатим всички щети.

- Удължихте ли работното време?

- Незабавно обявихме, че работното време е удължено, ще се работи и събота и неделя, а мобилните екипи са на 24-часов режим. Имаме денонощен колцентър, на който се приемат заявки. Не е нужно клиентите да се редят по опашки, а само да заявят щетата на мобилния екип, който ще ги посети на удобно за тях място. Ето защо при нас не се получиха и такива големи опашки, както при някои други колеги. По време на събитието бях на среща с презастрахователите.

И мога да ви уверя, че нашата презастрахователна програма в Lloyds, Swiss Re и други световни презастрахователи от Европа и САЩ са достатъчна гаранция за огромния капацитет да се справим с много по-мащабно катастрофично събитие...разбира се, да не дава Господ. Нещо важно за успокоение на всички наши клиенти: Ние започнахме изплащане на щети още в сряда - в първия ден след градушката.

- Колко ще ви струва събитието?

- Няколко милиона. Още е рано да се каже, но средната щета вероятно ще е над 1500 лв.

- А за пазара?

- Не мога да кажа. Все пак в София има най-много скъпи автомобили, процентът на застрахованите с "Каско" е най-голям, а събитието беше в центъра, затова може би ще са няколко десетки милиона.

- По имуществото със застраховка какви са пораженията?

- Има счупени прозорци, нарушени изолации на сгради, счупени керемиди по покривите. Част от екипите правят оглед и на такива щети. А поради факта, че дадохме 30 дни срок за заявка на щетите, някои клиенти изчакват да мине големият наплив от хора.
Събитието ще има отрезвяващ ефект върху компаниите и клиентите им, за пореден път природата ни показа, че с нея шега не бива и е хубаво хората да вземат превантивни мерки, като се застраховат. Имуществените застраховки например може да се сключат за 40-50 лв., но с тях имаш сигурност за цялата година.

- Ще има ли ръст в застраховането?
- Вече има сериозно увеличение на хората, които идват да си правят "Каско". Включително и такива, които не са имали, а са пострадали. В сравнение с първото шестмесечие на годината имаме 40% ръст на "Каско". Затова сме и пазарен лидер по общо застраховане, а не само по "Гражданска отговорност". Бързата ни и адекватна реакция в тази критична ситуация вече получава позитивните оценки от клиентите ни и очаквам още по-голям ръст.

- Какви са очакванията ви за тази година. Ще успеете ли да задържите лидерската позиция от миналата година?

- За нас никога не е било самоцел първото място по премиен приход. На други показатели отделяме по-голямо внимание. На първо място е финансовата ни стабилност - "Лев Инс" е най-резервираната компания. Следва бързото и адекватно обслужване на клиените.Както и добрата протекция от международния презастрахователен пазар. А когато работиш добре, първото място идва закономерно. Клиентите ни оценяват достъпните цени и доброто обслужване.

Движим се с добри темпове тази година. Имаме сериозен ръст в "Каско", в имущественото застраховане също. Пускаме нови продукти като застраховка "Активна грижа". Това е нов, без еквивалент на пазара продукт, който осигурява медицински наземен и въздушен асистанс и оказване на първа долекарска помощ в случай на настъпила злополука или акутно заболяване.Разполагаме с 2 хеликопера в София и Бургас, с медицински екипи и болнични заведения в цялата страна, които да реагират при ПТП или природно бедствие, да окажат първа помощ и да спасят човешки живот.

Застраховката има две нива на покритие, а цената е изключително достъпна и за основното покритие се плащат 6 лв. на година. Всеки може да сключи такава застраховка, тя не е обвързана с други наши продукти.

В началото на 2014 г. "Лев Инс" подпомогна учредяването на сдружение "Клуб Активна сигурност" в партньорство с БЧК. Това е иновативен проект за управление на риска в застраховането. Мисията на клуба е осигуряване на сигурността на застрахованите и на обществото като цяло чрез изпреварващи действия и споделяне на общи знания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на