БСП: Гаранция и за големите депозити в КТБ, обезпечават ги с 2 млрд. лв. от добрите активи

https://www.24chasa.bg/novini/article/4194710 www.24chasa.bg

Депозитите над 100 000 евро в КТБ, които по закон не са гарантирани, да бъдат обезпечени с добри и високоликвидни активи на банката в размер на 2 млрд. лв. Това предлага БСП като решение за справяне с кризата с банката, стана ясно на брифинг на червената партия в парламента.

Идеята е да се покрие само главницата по тези депозити, не и натрупаните лихви, обясни депутатът Румен Гечев след работна среща с експерти и банкери в Народното събрание.

Целта е да се спасят парите на няколко стотин български фирми, които плащат данъци и дават работа на 80 000 души, мотивираха предложението си БСП.

Активите от 2 млрд. лв., с които ще се покрият едрите депозити, ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", а тя ще бъде 100% одържавена, каза Гечев.

За депозитите под 100 000 евро, които се оценяват на 3,7 млрд. лв., ще се използват натрупаните във фонда около 2 млрд. лв. и допълнително ще се пусне емисия държавен дълг от 1,6-1,7 млрд. лв.

Очаква се изчистване на още няколко детайли по проекта за законови промеми и вкарването му в парламента до дни.

Този вариант на БСП предстои да се гласува от парламентарната група. Той намери 90% предварително съгласие от другите парламентарни групи, обясни Гечев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,