С 1,7 млрд. лв. от фискалния резерв вместо с дълг плащат за гарантираните депозити в КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/4196530 www.24chasa.bg

С пари от фискалния резерв ще се попълни недостига във фонда за гарантиране на влоговете, за да се платят защитените депозити до 100 000 евро в КТБ. Това предлага БСП, съобщиха на брифинг от левицата. От фискалния резерв ще се ползат 1,7 млрд. лв. вместо да се емитира държавен дълг, както бе обявено вчера. В момента в резерва има 6 млрд. лв., които са достатъчни да посрещнат неочаквани нужди като спасяването на КТБ, обясни червеният депутат Румен Гечев. След разговори с финансовото министерство се установилло, че няма нужда от увеличение на дълга.
Въпросът с големите депозити над 100 000 евро обаче остава висящ. Ако ГЕРБ продължи да бойкотира заседанията на парламента и не подкрепи идеята на БСП с активи от КТБ в размер на 2 млрд. лв. да се обезпечат най-едрите депозити, проектът за закон за преструктуриране на банката, който регламентира правилата за това няма да бъде приет, стана ясно още от обясненията на БСП.
Корнелия Нинова обясни, че и други важни промените на закони вероятно няма да бъдат приети заради поведението на опозицията. Н например за Закона за конкуренцията, който регламентира отношенията между търговските вериги и доставчиците. Както и за висшето образование, което поставяло под риск започването на новата учебна година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

Роки носи вода и говори по телефона Самобитният български гений ражда невероятни изобретения, някои от които още чакат да влязат в приложение. Едно от последните невероятни постижения е робот болногледач, научи "България Днес". Тенекиеният Роки е роден в гаража на 32-годишния инж. Росен Христов от Шумен.

Климатологът доц. Георги Райчев крачи из София забързано и хлднокръвно дава прогнози за времето по телефона, видя "България Днес". За няколко стотин метра апаратът му не спря да звъни, като Райчев убеждаваше потърсилите го, че температурите наистина ще паднат рязко към края на седмицата и ще вали сняг.