Какво следва след оставката на кабинета „Орешарски"?

https://www.24chasa.bg/novini/article/4209980 www.24chasa.bg

След падането на правителството президентът провежда консултации с парламентарно представените партии. По Конституция той трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата политическа сила, според резултатите от изборите през 2013 г., тоест ГЕРБ. От партията имат най-много седем дни да съставят кабинет, който да предложат за гласуване в парламента, или да върнат мандата.

Ако ГЕРБ се откаже, мандатът се връчва на втората политическа сила, БСП. Ако и те се откажат да съставят правителство в рамките на този парламент, държавният глава има право, по свой избор, да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи една от всички останали парламентарни групи -  в случая ДПС или Атака.

Процедурата може да продължи максимум 21 дни в зависимост колко време всяка партия държи в себе си проучвателния мандат. Минимален срок за връщане на мандата обаче не е определен, така че процедурата би могла да бъде скъсена по споразумение между партиите и президента.

Ако никоя партия не състави кабинет, президентът разпуска Народното събрание. В същия акт насрочва дата за нови избори. Вече стана ясно, че предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври. 

Държавният глава назначава служебно правителство за този интервал от време, което има за основна задача организирането на предсрочни избори. Вотът за ново Народно събрание трябва да бъде проведен не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното.

Докато служебно правителство бъде назначено, старият кабинет продължава да функционира.