Борисов: Агонията им беше пълна, дори опорните им точки не удържаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/4209998 www.24chasa.bg

Агонията им беше пълна, но дори и опорните им точки не удържаха. Това каза в Народното събрание пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като парламентът прие оставката на кабинета "Орешарски".

"Аз не разбрах защо губят избори и подават оставка. Затова дезертираха сега – защото знаеха, че ако бяха останали ноември, щяха да се сринат, така че да не могат да се съвземат”, заяви още Бойко Борисов.

„Изборите са тези, които определят как да бъдат подредени политическите партии и кой да управлява. Аз съм да има консенсус и толерантност. Спомнете си те как управляваха една година. И народът ги наказа на евроизборите”, каза Бойко Борисов.

Ако има някакъв голям отсъстващ в този парламент, се казва лидерът на БСП, мандатоносителят, евродепутатът Станишев, каза още Борисов.

„Представяте ли си какво падение е на тази партия, мандатоносителят, този, който направи правителството, този, който хвърляше всички хули и упреци от парламента, днес, когато си дава оставка неговото творение, защото никой друг, освен него, не се е разбирал явно с ДПС как да управляват, той просто отсъства от парламента? Аз не мога да си представя каква безотговорност е това”, подчерта Борисов.

„Всички говорят за демокрацията. Хубаво – демокрация, демокрация, ама на базата на коя демокрация те управляваха една година заедно с „Атака”, попита лидерът на ГЕРБ.

„За съжаление, не чух и нищо, което да направи анализ защо се стигна дотук. Моят анализ е, че първо винаги трябва всички политици да се съобразяваме с мнението на суверена – това е народът. Мнението на суверена се казва на избори. Преди една година изборите категорично показаха, че ГЕРБ е първа политическа сила”, каза Борисов. „Тези, които са вътре в залата, не се съобразиха с това и решиха да направят една пагубна и абсолютно нелогична коалиция на националисти, ДПС и социалисти. Това е абсолютно невъзможна коалиция. Изводите какви са? Изборите са тези, които определят как да бъдат подредени политическите партии и съответно кой да управлява. Аз съм „за” консенсус, да се съобразяваме, да има толерантност. Само си спомнете какво правеха те една година и народът ги наказа на изборите за евродепутати. Те се сринаха”, посочи Бойко Борисов.