Украинец е аниматорът, който накара в Св. Влас украинчета да махнат носиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/4215950 www.24chasa.bg

Игор Абесинов, заради когото външното министерство на Украйна пусна протестна нота до нашето дипломатическо ведомство за дискриминация на деца в детски лагер “Мистрал” в Св. Влас, се оказа украинец.

Самият той заяви пред екип на “24 часа”, че е с украински паспорт, но от години работи към московското представителство на Украинския детски фонд.

Според нотата от Киев Абесинов е забранил на украинчета от лагера да носят флагове, традиционни символи и носии.

“Аз думата “забрана” не съм я използвал”, обяснява Абесинов.

Той разказа, че на 24 юли в лагера имало празнична вечер “Арена на дружбата”, в която всяка една от групите трябва да представи нещо типично за своята страна.

Всичко това обаче трябвало да стане на сцената, а не в самия лагер. Реагирал, когато видял, че деца от украинската група носят символи, свързани с националността. Помолих ги да не го правят, за да не се получава напрежение между лагерниците, обяснява Абесинов.

“В лагера всички сме “мистралци”, такава е идеята още от създаването му преди 10 години”, твърди аниматорът, който работел тук от самото начало.

Според Абесинов ръководителката на украинската група е изпратила сигнал до консулството, след което на 26 юли в Св. Влас са пристигнали представители оттам, както и украинският журналист Михайло Глуховский от сайта Glavcom.ua.

Аниматорът отказа да надзове по име ръководителката, пуснала сигнала, твърдейки, че не го знае.

Вчера в лагер “Мистрал” пристигна социален работник от Несебър, представител на Агенцията за закрила на детето. Служителката заяви, че не е получила официална информация, но самосезирайки се от медиите, е решила да се запознае с проблема.

Проблем няма, категоричен е туроператорът Иван Червенков от агенция “Темма”, която работи както на украинския, така и на руския пазар.

“Според мен една ръководителка е решила да стане известна и е пуснала жалба заради това, че някой нещо на някого е казал. От нищо нещо! Правилата в лагера са еднакви за всички - и за българи, и за руснаци, и за украинци! Никой не дели децата по никакъв признак. В лагера има една символика и тя е българската”, каза още Червенков.

На фестивала “Арена на дружба” руските деца танцуваха украински танци и това на никого не направи впечатление, защото децата са извън политиката”, допълни той.

300 деца от Русия, 70 от Украйна и 30 българчета - от Стара Загора и София почиват в момента в “Мистрал”.

Ситуацията се преекспонира, категорична е и ръководителката на старозагорската група, която отказа да се представи.

“Снощи имахме Нептунова вечер, Игор изреди всички групи, никое от децата - руснаци или украинци, не са скандирали нещо. Много е глупаво да се създава изкуствено напрежение”, допълни жената.

Вчера ситуацията в лагера изглеждаше напълно спокойна. Според хора от Св. Влас обаче по-рано сутринта пред вратата на лагера са забелязани няколко човека, загърнати с украинското знаме..


Игор Абесинов е притеснен както от повишения интерес към самия него, така и заради влошаването на отношенията със собствените му роднини. Той сподели, че е получил съобщение от брат си Алек, който живее в Киев. “Написа ми, че се отказва от мен, защото съм предател”, разкрива покрусеният аниматор.

Междувременно ръководителите на другите групи от “Мистрал” са написали опровержение на публикацията, появила се в сайта Glavcom.ua, който тенденциозно отразил случая.

Украинското външно министерство настоява българските власти да разследват инцидента. Случаят е взет под специален контрол от украинското външно министерство и от посолството на Украйна в България, се казва в нотата, изпратена до българското дипломатическо ведомство.

Украинският консул във Варна вчера не бе открит за коментар. От пресцентъра на нашето външно министерство потвърдиха, че продължават да изясняват случая. И.д. говорителят Венцислав Генков обаче не вдигаше телефона си до късно снощи за повече подробности.