Брюксел няма да плати на България 166 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/4277403 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Илияна Цанова и министърът на финансите Румен Порожанов обясняват, че 166 млн. лв. няма да бъдат получени от Брюксел СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

166 млн. лв. са парите, които няма да бъдат получени от Брюксел по всичките 7 оперативни програми. Това заяви вицепремиерът Илияна Цанова. Това са 1,9% от изплатената безвъзмездна помощ.

Орязването на парите е заради нарушения при обществени поръчки. 74% от нарушенията са при тях, отчете Цанова. 3/4 от финансовите корекции са по проекти от оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”.

Всеки втори договор при проекти от двете програми е с тъй наречените финансови корекции, стана ясно от презентация на КPMG.

Сега трябва да анализираме научените уроци и да предприемем адекватни мерки, така че следващите системи за контрол да бъдат далеч по-ефективни, каза вицепремиерът.

“Управлението на средствата от Европа и допусканите грешки дават сериозно отражение и върху парите на общините, както и на националния бюджет”, заяви пък министърът на финансите Румен Порожанов.

Кръглата маса приключи с решение за сформиране на 4 експертни групи, които ще пишат закон за управление на средствата от ЕС, по стандартизацията на документите по обществените поръчки, за превантивни мерки за намаляване на грешките.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мецаните в столичната зоологическа градина няма да спят истински зимен сън. Това разкри пред "България Днес" техният гледач Радко Сертов. "Животните не изпадат в състояние на хибернация (т.нар. зимен сън), тъй като условията в парка не го позволяват. Около тях има постоянно движение, а те искат пълна тишина, която няма как да им бъде осигурена.

Целият свят е свикнал с разголените снимки на бившата съпруга на Макси Лопес - Уанда Нара. Но настоящата му половинка Даниела Кристиансон определено изненада със секси кадъра, който си пусна. Гаджето на футболиста припомни почивката им на Малдивите. И показа на всички с какво е спечелила Макси Лопес.

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,