Брюксел няма да плати на България 166 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/4277403 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Илияна Цанова и министърът на финансите Румен Порожанов обясняват, че 166 млн. лв. няма да бъдат получени от Брюксел СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

166 млн. лв. са парите, които няма да бъдат получени от Брюксел по всичките 7 оперативни програми. Това заяви вицепремиерът Илияна Цанова. Това са 1,9% от изплатената безвъзмездна помощ.

Орязването на парите е заради нарушения при обществени поръчки. 74% от нарушенията са при тях, отчете Цанова. 3/4 от финансовите корекции са по проекти от оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”.

Всеки втори договор при проекти от двете програми е с тъй наречените финансови корекции, стана ясно от презентация на КPMG.

Сега трябва да анализираме научените уроци и да предприемем адекватни мерки, така че следващите системи за контрол да бъдат далеч по-ефективни, каза вицепремиерът.

“Управлението на средствата от Европа и допусканите грешки дават сериозно отражение и върху парите на общините, както и на националния бюджет”, заяви пък министърът на финансите Румен Порожанов.

Кръглата маса приключи с решение за сформиране на 4 експертни групи, които ще пишат закон за управление на средствата от ЕС, по стандартизацията на документите по обществените поръчки, за превантивни мерки за намаляване на грешките.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,