200 000 производители на тютюн може да останат без поминък

https://www.24chasa.bg/novini/article/4282408 www.24chasa.bg
В Пловдив пристигнаха представители на бранша от Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Оман и Киргизстан. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА

Поминъкът на 200 000 българи е под въпрос заради директивите на Световната здравна организация (СЗО) да се търси алтернатива на тютюнопроизводството. Застрашен е хлябът и на 400 000 в Европа, заети в бранша. В световен мащаб рестрикциите биха засегнали 30 млн. души.

Това стана ясно на Третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн, който се проведе в Пловдив. Организатор беше “Булгартабак”. Присъстваха представители на сектора от България, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Оман, Киргизстан.

“Не сме съгласни по принудителен начин да се налагат алтернативни култури на тютюна. В близкото минало у нас са правени опити в регионите на тютюнопроизводството да се отглеждат билки. Едно наше правителство пък беше решило да внася биволи от Индия. Нито една мярка не успя”, заяви председателят на Националната организация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Той подчерта, че браншът внася в хазната около 2 милиарда лева годишно от налози, акцизи и ДДС. Ако държавата не защити бранша с ясна позиция, ще се лиши от тези приходи, категоричен е Филев. Другият негативен ефект ще е демографският срив в областите, където се произвежда тютюн. Процесът на обезлюдяване вече е започнал.

“Наши квалифицирани кадри в тютюнопроизводството се изселват със семействата си в Гърция. Това нормално ли е?”, попита Филев. По думите му заетите в сектора в цял свят са готови на протест, за да се противопоставят на сриването му.

Участниците във форума атакуваха чл. 17 и 18 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО. Тя е подписана от 177 държави, включително и България, и е в сила от 2009 г.

С въпросните текстове страните се задължават да търсят алтернативни производства на тютюна, но без да се посочва конкретно какви биха могли да бъдат. “Няма нито един доклад на СЗО, който примерно да казва - в Сливенско вместо тютюн ще се гледат червени чушки”, коментира главният изпълнителен директор на Световната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA) Антонио Абруноса.

Той посочи, че свиването на бранша има и непряко въздействие върху останалия бизнес. Абруноса разказа за португалски регион, където 1600 тютюнопроизводители са останали без препитание. След тях обаче затворили пекарни, супермаркети, занаятчии, които се занимавали с изработка на земеделски сечива, счетоводни кантори. 

“Общият отрицателен ефект беше много по-голям, отколкото загубата на работата на тези 1600 души. Представете си какво би станало, ако 400 хил. тютюнопроизводители в Европа се лишат от поминъка си”, каза Абруноса.

Според президента на Световната организация на тютюнопроизводителите Франсоа ван дер Марве, ако СЗО иска да налага регулация на тютюнопроизводителите, трябва да започне да разговаря с тях.

“Няма да приемем рестрикции от когото и да било, без да се чуе думата ни. Ще се борим и ще се противопоставим. Точка!”, отсече той. Франсоа ван дер Марве припомни, че преди 2 г. в Сеул СЗО се е опитала да прокара много сериозни ограничения за тютюнопроизводителите, но не е успяла заради решителния им отпор.

На 16 октомври т.г. предстои конференция на СЗО в Москва, на която организацията ще направи нови предложения по отношение на тютюнопроизводството.

“Проектодокументът признава, че за да се правят промени в бранша, трябва да бъдат включени и самите фермери. Отчита се и фактът, че намирането на алтернативи на тютюнопроизводството не е лесна работа и са необходими дългосрочни изследвания”, заяви Франсоа ван дер Марве.

Парадоксът бил, че СЗО приема за необходимо да се използват статистически данни на асоциациите на тютюнопроизводителите, но не ги взема. Президентът на ITGA е категоричен, че трябва да се даде възможност на хората от бранша да работят.

В света има над 2 милиарда пушачи, а това означава, че през следващите 20 г. ще има добър и стабилен пазар за тютюна.

“България е една от 12-те държави в ЕС, където се отглежда тази култура. Засетите площи у нас са 250 000 декара, продукцията е около 18 000 т годишно. За период от 60 г. в страната ни са създадени и утвърдени 160 сорта тютюн - най-много в Европа”, посочи служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев, който пристигна в Пловдив, за да приветства участниците във форума.

 “Националното подпомагане на тютюнопроизводството в последните няколко години страдаше от редица пороци. Сега е моментът, в който трябва да отворим дискусията за средствата в следващия програмен период и да направим разпределението им по-справедливо”, подчерта министърът.

По думите му в момента национални доплащания за референтния период 2007-2009 продължават да получават фирми, които вече са спрели дейността си като тютюнопроизводители.

“Това не бива да се допуска. Става въпрос за огромни суми”, уточни министърът. Следващата седмица той ще поиска среща с представителите на бранша, на която ще бъде дискутиран проблемът. Очаква се да бъде заложена рамката на националните субсидии и да се фиксира ставката за отделните сортове тютюн.

Секторът спаси лева през 1922 г.

Тютюнопроизводството е спасило българския лев през 1922 г. с износ и вкарване на средства в хазната, припомня директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия в с. Марково доц. д-р Стефка Киркова. По думите  още от 1629 г. тютюнът е акцизна стока.

“Тогава в безсилието си да се пребори с пушенето кардинал Ришельо решава да обложи тютюнопроизводството с данък и да започне да пълни бюджета. Секторът се превръща в много голямо перо за приходите на която и да е държава”, посочва доц. Киркова.
Генбанката на института, който тя ръководи, разполага с над 210 сорта тютюн.

В научното звено не само се селекционират нови тютюневи растения, но се извършва и сортоподдържане, и семепроизводство. В съседна Гърция генофонът е около 30 сорта.

“България се е утвърдила в света като производител на най-добрия ориенталски тютюн. Той се отглежда и в другите страни от Балканския регион - Турция, Гърция, Македония, но нашият е с ненадминати качества по аромат и вкус”, категорична е директорката на института.

Въпреки големите рестрикции в последните години от Световната здравна организация консумацията и производството на американ бленд цигарите, в които влиза голям процент ориенталски тютюн, бележат ръст, подчерта доц. Киркова.

Според нея в регионите, където се отглежда ориенталски тютюн, не могат да виреят други алтернативни култури. Освен това секторът е обвързан не само с държавната хазна, но и с поминъка на хиляди хора у нас.