Бисер Киров пред ковчега на дъщеря си: Чокманово е нашият Йерусалим (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4321667 www.24chasa.bg

"Никога не съм си представял, че тук ще ви събера", каза покрусен с пресъхнали очи пред ковчега на дъщеря си големият ни певец Бисер Киров. В словото си, преди да изпрати дъщеря си, той описа Венциноса като човек, "който пръска светлина, предан до смърт на приятелите си и безумно обича България".

Бардът сподели съкрушен, че е несправедливо тя да си тръгва първа от семейството, но това е лична мъка. "Слава на това невероятно оптимистично същество", каза певецът. Той завърши с думите, че винаги в Чокманово ще се усеща нейният дух, както се усеща духа и на предците тук, заради което, където и да са по света, се прибират при корена си. "Чокманово е нашият Йерусалим".

С тези думи бащата завърши словото си пред събралото се множество преди за последно да се прости с рожбата си и тя да бъде положена в родната земя. За погребението на Венциноса фон Кондейл днес пристигнаха съпругът и децата й, приятели, близки и роднини от Германия и страната. Последна почит отдаде на починалата и цяло Чокманово, оплаквайки, че преждевременно си отива от този свят млада талантлива жена и майка на две деца.

С цветя от градините възрастните родопчани отрупаха не само ковчега й, но и пътя й към църквата "Света Богородица" в началото на селото. Двама свещеници - отец Димитър Михайлов и отец Васил Маджаров, заедно с църковен хор от Смолян, водеха службата.

"Отиде си един прекрасен човек и творец. Ние в Чокманово я помним като дете. После знаехме за високото и разностранно образование, което е получила, за многожанровите художествени занимания и проекти, които е реализирала, за прекрасното семейство и две деца, които е създала в Германия. Днес Венциноса се завръща в родното място. Мъдрите казват, че никой не умира наистина, щом има кой да го помни и обича", каза в словото си кметският наместник на Чокманово Стефка Маджарова. Съболезнователен адрес изпрати и община Смолян, на която Бисер Киров е почетен гражданин. 

"Приемаме я отново в обятията на Родопа планина", се казва в тъжното обръщение от управата, с което изказват съболезнованията си за покрусата на семейството. Близките почетоха своята любима майка, дъщеря и сродница със запалени свещи, донесени от манастира в Бачково.