Абу Бакр ал Багдади е като Сталин, а Зауахири е ислямският Троцки

https://www.24chasa.bg/novini/article/4333619 www.24chasa.bg
Парад по случай обявяването на халифата СНИМКА: РОЙТЕРС

Едва ли би имало много изненадани, ако в рамките на класацията за човек на годината през 2014 г. списание “Тайм” посочи Абу Бакр ал Багдади. И дори да реши да го сложи на корицата на изданието още в първия му брой за 2015 г.
Той е най-обсъжданият човек във всички медии от Русия до Съединените щати. На него са посветени голям брой публикации и анализи в световните медии, социалните мрежи и академичните издания независимо от тяхната идейно-политическа или религиозна насоченост.

Кой всъщност е Абу Бакр ал Багдади, от когото се страхува целия свят и който принуди президента Обама да промени близкоизточната си стратегия, въвличайки страната си в поредната война? И то, след като той изтегли американските сили от Ирак през 2011 г. и обяви да направи същото в Афганистан в края на тази година.

Обама обеща на
американския народ,
че няма да води нови
военни авантюри
в конфликтни държави.

Името му е Ибрахим Ауад ал Бедри, но е по-известен като Абу Бакр ал Багдади. Малкото биографични сведения за него показват, че е роден през 1971 г. в иракския град Самара в религиозно семейство от племето бедри. На 18 г. се премества в Багдад, където завършва бакалавърска и магистърска степен по ислямски науки в Ислямския университет. През 2000 г. получава докторска степен по ислямски шериат. Има противоречива информация за принадлежността му към службите за сигурност при режима на Саддам Хюсейн.

Паспортите на новите поданици на халифата

До 2004 г. живее в Багдад в квартира близо до кварталната джамия, в която е служил като имам 14 г. Напуска я след скандал с човека, дал парите за построяване на джамията, и жителите на квартала. Според един от богомолците Ал Багдади бил най-добрият футболист в отбора на джамията. Футболът е бил единственият спорт, който го е увличал. Според излизащия в Лондон арабски вестник “Ал Хаят” учителят му твърди, че тогава Ал Багдади не е бил привърженик на салафизма,
специализирал се е
в наизустяване на
Корана и не е имал
последователи

Абу Бакр ал Багдади в джамията на Мосул

Абу Бакр ал Багдади се присъединява към джихадистката организация под командването на последователя на “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи от Йордания, която се сражава в провинция Анбар. В края на 2005 г. е заловен от американските войски и остава 4 г. в затвора Бука в град Басра, който бил предназначен за привържениците на “Ал Кайда”. Там се запознава с група членове на “Ал Кайда” и се присъединява към тяхното ядро.

Според иракското вътрешно министерство “Доктор Ибрахим Ауад ал Самараи е бил известен и с името Абу Бара и е възприел салафитското учение от джихадистките ръководители, които са лежали с него в затвора”. След освобождаването си Ал Багдади се сражава срещу американските сили в страната под ръководството на Ал Заркауи до ликвидирането му от американската армия през 2006 г. После той продължава да членува в организацията, която е под ръководството на наследника на Ал Заркауи, Абу Омар ал Багдади до 2010 г., когато и той е убит.

Това е и годината, в която Абу Бакр ал Багдади оглавява терористичната организация, известна като “Ал Кайда” в Ирак (Ислямска държава в Ирак). Според “Ню Йорк Таймс”, когато той бил освободен от затвора,
заявил на
американските
надзиратели: “Ще се
видим в Ню Йорк.”

Според същото издание той не е бил в специализирания затвор №14 - предназначен за най-опасните джихадисти, а бил един от обикновените 26 хиляди затворници в Бука.
Ал-Багдади се възползва от началото на протестите срещу режима на Башар ал Асад в Сирия и изпраща помощника си Абу Мохамед ал Джаулани там със задачата да основе клон на “Ал Кайда”.

По-късно този клон на организацията се появява под името “Джебха ал-нусра”. Организацията започва дейността си с поредица от взривове, с които се прочу като една от най-опасните бунтовнически групировки. На 9 април 2011 г. в аудиообръщение Абу Бакр ал Багдади заявява, че “Джебха ал нусра” представлява сирийския клон на “Ислямската държава в Ирак” и съобщава, че двете структури се обединяват в “Ислямската държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ). След като Джаулани отказва да се подчини на общото командване на Абу Бакр и да приеме сливането на двете структури, последният му обяви война.

Самият Джаулани не признава Абу Бакр, а той на свой ред не се подчинява на призивите на ръководителя на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири да остави Сирия на “Джебха ал нусра”. През следващите две години Абу Бакр разширява военните си действия, които обхващат области в североизточната част на Сирия. Според Ройтерс джихадист от Ислямската държава заявил, че Абу Бакр е бил единственият, който не е искал да признае лидерството на Зауахири след убийството на Осама бин Ладен.
Може да се направи паралел между конфликтите: Абу Бакр и Зауахири, от една страна, и този между Сталин и Троцки, от друга.

Както Сталин, така и
Абу Бакр са искали
да затвърдят личната
си власт (хилафа),
докато Зауахири е като Троцки, който поставял износа на революция като главна цел. Следвайки своята логика, Абу Бакр обяви своя държава, която обхваща части от североизточна Сирия и северозападен Ирак, и се опира на съюзнически отношения с местни племена.

Ако сравним въвеждането на диктатура на пролетариата с обявяването на Ислямската държава, ще намерим сходство между сталинизма и войнстващия ислямизъм. Обявяването на ислямски халифат прилича по форма и съдържание на създаването на сталинизма и диктатурата на пролетариата в Русия. А именно чрез методи, основани на насилие и създаване на хаос в страната. Така и доктрината на Багдади се основава на същите принципи, които според ислямистите като цяло създават предпоставки за бунт на масите срещу съвременната държава, хаос и зверства, който могат да бъдат овладявани единствено чрез господството на ислямския халифат.

Във втория случай разпадането на светската държава предостави на Багдади възможността да злоупотреби с “варварите” за изграждане на своя религиозен халифат.
На 29 юни 2014 Багдади обяви създаването на т.нар. “Ислямска държава”, провъзгласявайки се за неин халиф, т.е. повелител на правоверните навсякъде по света. Същевременно той призова всички джихадистки формации да му се закълнат във вярност и да се обявят за негови последователи.

На 4 юли той се появи за пръв път на живо на катедрата на Голямата джамия в Мосул, което бе заснето на видео и разпространено чрез интернет.

Той си избира 24 заместници, повечето от които иракчани на средна възраст, които през различни периоди са лежали в американските затвори. Според разузнавателни сведения една трета от тях са висши баасистки офицери, които отговарят за военните операции. Последните носят белега на професионализма и са част от военна стратегия, която не се ограничава с партизанската война.

Псевдохалифът Ал Багдади беше неизвестен за широката публика преди 2013 г., когато американските власти обявявиха награда за главата му от 10 млн. долара. Това е сумата, която ще получи всеки, който помогне за залавянето или убийството му. Тя е и втората по големина награда от този тип, обявявана от Държавния департамент на САЩ след тази за главата на шефа на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири.

Прозвището му е
Призрачния шейх,
тъй като се забулва при срещите си дори със своите приближени иракчани. Според легендата неговият произход е от пророка Мохамед, което е важна подробност в конкуренцията му с Ал Зауахири, както и коз за затвърждаване на халифската му мисия.
С прокламацията си за обявяването си за халиф Абу Бакр ал Багдади обяви война на всички светски власти в Ирак и извън страната.

Титлата “повелител на правоверните” означава обединяването на светската и религиозната власт в съответствие с традициите на ислямската религия, които го правят правоприемник на свещената мисия на Пророка. Това означава, че дълг на всички мюсюлмани е да му се закълнат във вярност въпреки различните тълкувания на съществуващите в рамките на тази религия секти. Това показва, че идеята не е възникнала случайно в еволюцията на Ислямската държава и че датира вероятно още от 2006 г. С обявяването си за халиф Абу Бакр ал Багдади
прекъсва всякаква
връзка със старата
“Ал Кайда”
под ръководството на Ал Зауахири. Според специалистите по исляма черната чалма, с която се появи в мосулската джамия, означава, че мисията му заличава различията между ислямските секти (защото такава чалма носят онези изтъкнати шиитски духовници, чиято генеалогия води началото си от пророка Мохамед).

Министерства на секса
и магаретата в новата
ислямска държава

Установяването на новата администрация на град Мосул след завладяването на града на 9 юни 2014 г. показва, че то е било предшествано от добре обмислена подготовка, която е продължила с месеци и дори години. Освен налагането на определен порядък във взаимоотношенията с местното население тактиката на “Ислямската държава” включва установяване на съюзнически отношения с баасистките структури и с различните племенни и религиозни групировки.

Това позволява на административни длъжности
да бъдат назначени
бивши офицери и
членове на
разформированата
партия “Баас”
на Саддам Хюсеин. Освен това джихадистите гарантират доставката на горива, електричество и хранителни стоки, както и раздаването на торове и фуражи безплатно на земеделците.

Приоритет стана и намирането на финансови източници чрез рекет, откупи и от износа на петрол от съществуващите петролни кладенци, както и ускоряване разработването на онези, които все още бяха на етапа на геоложките проучвания.
И докато “Ал Кайда” не успява да получи собствена територия и да обяви своя държава, принуждавайки се след войната в Афганистан да прехвърля бойците си от Афганистан и Пакистан, а след убийството на Бен Ладен, и към пустинните територии на Мали, Нигер и Сахара, Ал Багдади реализира тази идея в Ирак и Сирия.

Понастоящем неговата
“Ислямска държава”
се крепи на 3 стълба:
възприемане на съблазнителна религиозна доктрина, която привлича все повече последователи от цял свят, нейното пропагандиране сред онези общности, които са готови да я възприемат и дори да загинат в името на новия халиф, както и предоставянето на външна политическа и морална подкрепа с оглед укрепването на контрола върху окупираните територии и постепенното им разширяване с помощта на ислямските победи, които подражават на т.нар “ислямски завоевания” от зората на тази религия.

Проектът на Ал Багдади за установяване на халифат достигна нови висоти с въвеждането на паспорти за джихадистите и поданиците, както и с основаване на халифатски министерства.

Сред тях са Министерството на общуването с неверниците (МВнР), Министерството на доносниците на повелителя на правоверните (МВР), Министерството срещу богохулниците и нарушителите (Министерство на правосъдието) Министерство на камилите, магаретата и други превозни средства (Министерство на транспорта), Министерство на отвъдния живот, Министерство на вакъфите, Министерство на секса (Министерство на туризма), Министерство на клеветите (Министерство на информацията) и т.н.

Новата държавна администрация - министерства, съдилища, училища и военни лагери и ислямска полиция - се настанява в общински и държавни учреждения. Освен това са създадени и местни административни съвети и администрации, които са отговорни за предоставяне на комунални услуги за жителите на тези територии, наложени са и данъци и митнически такси за търговците и индустриалците, които внасят стоки от съседни райони и държави, както и за други професии. Създадени са различни служби в сферата на здравеопазването, образованието, земеделието и индустрията - с други думи, цялата инфраструктура на една нормална държава.

В поредната си закана срещу САЩ в периода на подготовката на сегашните атаки срещу “Ислямската държава” Абу Бакр ал Багдади разпространи в интернет видеофилм, озаглавен “Пламъкът на войната” с продължителност 55 минути. Според експертите това е най-амбициозната продукция на джихадистите, в която са заснети последните победи на “Ислямската държава” и установяването на джихадистки контрол върху територии в Ирак и Сирия. В посланието САЩ и НАТО се заплашват, че ги чака поражение и разрушения. Според телевизия “Ал-Арабия” американските експерти проучват кадрите във видеозаписа, за да намерят ключа към личността на Абу Бакр ал Багдади, превърнал се в плашилото на целия свят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.