В България няма носилка за болен от ебола, нито защитно облекло

https://www.24chasa.bg/novini/article/4357773 www.24chasa.bg

Европа се готви да посрещне опасната. Нямаме за болен

България не разполага с изолационна носилка за случаи на ебола, нито със защитни костюми за медицинския персонал за работа с вируси от най-високото 4-о ниво на опасност, стана ясно вчера.

Здравните системи в Европа вдигат нивото си на готовност заради първия случай на местно заразяване с ебола, който бе обявен в Испания във вторник. Вирусът бе открит у 40-годишна медицинска сестра, която е обслужвала заболели в Африка испански свещеници. Двамата бяха приети в мадридската болница “Карлос Трети” и починаха през септември. Жената влизала 2 пъти в стаята на свещеник Гарсия Виехо, включително за да почисти след смъртта му. Испански медии разкриха, че медсестрата е била облечена със защитен костюм за работа с биологични агенти от ниво 2 вместо за ниво 4.

Най-високото ниво защитно облекло трябва да се използва при работа с вирусите на Кримската-Конго хеморагична треска и вирусите Ебола и Марбург, както и с вируса на вариолата - едра шарка, гласи наредба 4 на здравното министерство от 2003 г. Същото ниво 4 е нужно за лабораториите, които доказват тези вируси, и за инфекциозните клиники, които лекуват такива болни. За костюмите то означава да осигуряват пълна изолация с филтриран въздух, т. е. да покриват плътно цялото тяло, включително главата. Изолационните боксове в болниците също трябва

да работят с

филтриран

въздух,

който да се отвежда директно. Изолационните трябва да са “целево изградени”, разрешен е достъп за определени лица чрез “въздушна камера”, пише в наредбата. Повърхностите трябва да са непромокаеми, а телесните течности от болните трябва да се инактивират с разрешени агенти.

Инфекциознаата болница няма боксове с отрицателно налягане, тече планов ремонт и те са в процес на изграждане, каза проф. Татяна Червенякова, шеф на болницата. Тя не се ангажира и дали има защитно облекло за работа с вируси от ниво 4.

“При необходимост нужната организация може да бъде направена в съответствие с павилионната система на Инфекциозна болница”, каза още проф. Червенякова.

Според правилата за действие при евентуален случай на ебола пациентът трябва да бъде закаран в инфекциозната клиника на Военномедицинската академия. Единствено тя е оборудвана за работа с биологични агенти от ниво 4.

Ако има повече болни, ще бъдат поемани и от Инфекциозна болница.

Във ВМА е създадена работна група, която следи разпространението на ебола. В процес на закупуване на сертифицирана изолационна носилка сме, очаква се доставка до 1-2 седмици, съобщи началникът на ВМА ген. проф. Николай Петров. Цената е около 20 000 лв., отделени от бюджета на болницата. Засега ще бъде купена само една, най-вероятно от Израел. Предстои и поръчка за защитно облекло за работа с вируси от ниво 4.

Разполагаме с генетични методи за доказване на вирусите Ебола и Марбург, има и специалист, обучен за диагностика на ебола в САЩ, обясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. Той уточни, че медицинският персонал трябва да работи с двата вируса от сем. Филовириде като с болни от Кримска-Конго хеморагична треска, чийто вирус е добре познат у нас. Всяка година има болни, случва се и заразяване на медицински персонал поради неправилна работа, каза проф. Кантарджиев.

Най-важното е всеки да се отнася с уважение към тази сериозна тема, да няма подценяване, нито паника, призова проф. Кантарджиев. На изследване подлежат

само хора, които

са били в контакт

с болен

и имат прояви на заболяването - първо висока температура, диария, повръщане, в по-напреднал етап и кръвоизливи. Резултатите от кръвния тест излизат за 4-5 часа.

Заразяването с ебола става при контакт с телесни течности от болен: кръв, екскременти, слюнка, пот, повръщано, семенна течност. Най-прекият път за предаване на вируса е, когато заразена телесна течност попадне по лигавиците (очи, нос, уста) или върху разранена повърхност по кожата. Периодът за наблюдение на потенциално заразен е 21 дни.

В ЕС стягат изолатори, изследват кихащи чужденци

Паника и преглед на възможностите на болниците заливат Европа от Испания, Австрия и Германия до Франция и Ирландия, след като медицинската сестра Тереса Рамос се зарази от ебола в Мадрид, помагайки на болен.

“Разпространението на болестта в Европа е неизбежно заради оживения авиотрафик между нея и Африка”, каза шефката на СЗО за Европа Зузана Якаб. Западните страни са най-добре подготвени да посрещнат и отговорят на заплахата, допълни тя.

Във Великобритания 4 големи болници в Лондон, Шефилд, Ливърпул и Нюкасъл са в готовност, в случай че вирусът стигне до страната, пише “Дейли мейл”. Там оборудват изолатори и са складирали защитни облекла за персонала.

Вътрешният министър Норман Бейкър поиска да започнат проверки на пристигащи по летищата. Училища и клиники са предупредени да следят за симптоми на болестта. Оказало се, че в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс няма нито една специална камера за болни от ебола. Преди дни експерти биха тревога, че шансът вирусът да стигне Англия до 24 октомври е 50 на 50. Премиерите в Лондон и Единбург свикват консултации по въпроса.

За Франция възможността болестта да дойде до 15 дни е 75%. Край Париж родители не пускат децата си в местно училище, където наскоро група ученици се е завърнала от пътуване в Гвинея. Париж пусна 3 експериментални лекарства срещу ебола, включително антивирусния Avigan.

Германия излекува сенегалец, пристигнал там с вируса, и стяга клиники за нови спучаи, пише “Шпигел”.

В ЕС са обявени 8 болни с ебола и всички са пристигнали заразени от Африка, съобщи говорител на Еврокомисията. Той успокои, че няма риск от епидемия. И от СЗО казаха, че изолирани случаи на хеморагична треска са неминуеми, но рискът от епидемия е крайно малък.

Из целия континент обаче се надига истерия и прибират за изследване кихащи африканци, но обикновено откриват само лека настинка, пише “Гардиън".

Междувременно лежащият от ебола в САЩ либериец Томас Дънкан почина в тексаска болница. Лекуваха го с експерименталния препарат бринсидофовир, но бъбреците му отказаха.

Експерт: Търкаш си очите и си заразен!

“В момента, когато човек свали предпазния си костюм, той е изпотен и бърза да свали очилата си. Достатъчно е само да потърка очи и е заразен”.

Така видният учен и откривател на вируса на ебола Петер Пио обясни един от вариантите за заразяването с болестта на испанската медицинска сестра Тереса Рамос.

И лекар от болница “Карлос III”, където се зарази сестрата, твърди, че тя му признала как е пипнала лицето си със защитните ръкавици, след като е била при болния свещеник. Властите проверяват и други теории, включително възможността костюмът й да е бил скъсан.

Вчера цяла Испания следеше с тревога случая. В парламента премиерът Мариано Рахой успокои, че е нужно внимание, но трябва да се запази спокойствие. “Ще победим проблема”, обеща той. След разследване и здравното министерство заключи, че не е спазена процедурата при свалянето на защитния костюм.

Здравните работници от болницата обаче излязоха на протест и твърдят, че екипировката не отговаря на стандарта на СЗО. Костюмите трябва да са непромокаеми и да включват апарат за дишане, какъвто сестрата е нямала и болницата не притежава. Лекарите казват, че ръкавиците им са захванати към костюма с тиксо.

Заразената сестра лежи в своята болница и твърди, че е по-добре, пише “Дейли мейл”. Там е и съпругът й, а 30 души, били в контакт с нея, са наблюдавани. Още 20 испанци из страната се следят за симптоми.

Намерението на властите да приспят кучето на Тереса Ескалибур, което може на е носител на вируса, подпали бурни протести на защитници на животните, които блокираха дома й. Те изпратиха петиции до парламента в Мадрид.