НОИ ще плаща болничните 3 пъти по-бързо след година

https://www.24chasa.bg/novini/article/4366437 www.24chasa.bg
От 1 януари 2015 г. лекарите вече няма да пишат болнични на ръка.

Три пъти да се съкрати срокът за изплащане на обезщетенията за болест към края на 2015 г., предвиждат плановете на Националния осигурителен институт. Сега срокът е 15 работни дни от получаването на документите в НОИ, а след пълното въвеждане на електронна система би трябвало да стане до 5 работни дни, обясни управителят на института Бисер Петков.

От 1 януари болничните вече ще са електронни. Срокът за въвеждането им от всички лекари е 1 юли 2015 г.

От 1 декември т.г. личните лекари и болниците ще могат да запазват в НОИ номера за болнични листове и да регистрират електронните си подписи. Според Петков докторите вече имат електронен подпис за отчетите си пред НЗОК и новата система няма да им струва допълнителни средства.

При новата система лекарят директно изпраща болничния в системата на НОИ, а гражданинът получава разпечатка, която да предаде на своя работодател, обясни Петков. Фирмите пък вече ще пращат в НОИ само данни, че болният служител е осигурен, и номера на банковата му сметка, за да бъдат преведени парите от осигурителния институт.

Вторият етап на електронната система ще е за работодателите и трябва да е готов в средата на 2015 г., а да заработи напълно до края ѝ. Той трябва да премахне разхождането на хора до НОИ и подаването на данните за болните работници, че са осигурени, да става онлайн. Именно след неговото пускане срокът за изплащане трябва да бъде съкратен три пъти, обясни Петков.

Новата система за издаване на болничните идва и със задължението фирмите да пазят 3 г. архив на получените от работниците им документи. Така, ако НОИ не плати навреме, работникът може да вземе копието от работодателя и да си търси правата. Лекарите пък ще съхраняват 10-годишен архив на електронните болнични.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата