НОИ ще плаща болничните 3 пъти по-бързо след година

https://www.24chasa.bg/novini/article/4366437 www.24chasa.bg
От 1 януари 2015 г. лекарите вече няма да пишат болнични на ръка.

Три пъти да се съкрати срокът за изплащане на обезщетенията за болест към края на 2015 г., предвиждат плановете на Националния осигурителен институт. Сега срокът е 15 работни дни от получаването на документите в НОИ, а след пълното въвеждане на електронна система би трябвало да стане до 5 работни дни, обясни управителят на института Бисер Петков.

От 1 януари болничните вече ще са електронни. Срокът за въвеждането им от всички лекари е 1 юли 2015 г.

От 1 декември т.г. личните лекари и болниците ще могат да запазват в НОИ номера за болнични листове и да регистрират електронните си подписи. Според Петков докторите вече имат електронен подпис за отчетите си пред НЗОК и новата система няма да им струва допълнителни средства.

При новата система лекарят директно изпраща болничния в системата на НОИ, а гражданинът получава разпечатка, която да предаде на своя работодател, обясни Петков. Фирмите пък вече ще пращат в НОИ само данни, че болният служител е осигурен, и номера на банковата му сметка, за да бъдат преведени парите от осигурителния институт.

Вторият етап на електронната система ще е за работодателите и трябва да е готов в средата на 2015 г., а да заработи напълно до края ѝ. Той трябва да премахне разхождането на хора до НОИ и подаването на данните за болните работници, че са осигурени, да става онлайн. Именно след неговото пускане срокът за изплащане трябва да бъде съкратен три пъти, обясни Петков.

Новата система за издаване на болничните идва и със задължението фирмите да пазят 3 г. архив на получените от работниците им документи. Така, ако НОИ не плати навреме, работникът може да вземе копието от работодателя и да си търси правата. Лекарите пък ще съхраняват 10-годишен архив на електронните болнични.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия