Румен Гечев: Няма спасение за КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/4387070 www.24chasa.bg

„Не е имало в историята банка, която да е затворена толкова време и след това да бъде оздравена. Нещата са такива, че няма банка нито в Швейцария, нито в Япония, още по-малко в България, която да може да излезе от това състояние”. Това заяви по повод казуса с КТБ  социалистът Румен Гечев, който бе вицепремиер по времето на банковия крах през 1997 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите му и да се възстановят липсващите 4.2 млрд. лева, в първия момент, в който КТБ бъде отворена, хората ще си изтеглят парите, а след това ще трябва да се наливат още милиарди.

„Фалитите на банки са много опасни, но в случая загубите за българското общество биха били неоправдани и огромни, за да се мъчим да стабилизираме нещо, на което присъдата вече му е прочетена”, каза Гечев.

В тази връзка той обяви даваните от различни страни заявки за оздравяването на КТБ като „театрални постановки”.

„Една банка може да има голяма загуба и това не е причина за несъстоятелност, може да има резерви. Тук става дума за това – няма значение каква е била загубата, важното е, че кредитите, които са раздадени, нямат покритие. Отпускат се на едно лице, то ги прехвърля на второ, на трето...”, допълни бъдещият депутат от БСП.

Той припомни изнесен от главния прокурор Сотир Цацаров случай, в който банката е отпуснала кредит от 50 млн. лв. на неин охранител със заплата малко над 500 лева. След това ситуацията се развива по позната схема на финансовите пирамиди:

„Давам ви заем от 50 млн., оставате малка част, за да си плащате лихвите. Когато приключи изплащането на лихвите, теглите нов, продължавате да плащате само лихвите. Формално излиза, че кредитът е обслужван, но бизнес планът не се изпълнява и в момента не се знае къде са парите”.

На въпрос дали БСП има вина за ситуацията с КТБ, Гечев отговори: „Тази банка е създадена 2001-а, още първата бележи впечатляващ ръст. През 2008-а има 2 млрд. активи, а през 2012-а - началото на 2013-а – 6 млрд. активи. По времето на управлението на ГЕРБ извършва феноменален за световната банкова история растеж от 300%. Къде са оторизираните държавни органи? Освен че има подозрителен растеж, някой е дал команда на държавните фирми да си прехвърлят почти всички сметки – това противоречи на всякаква логика. Ненормално е активи от близо 7 млрд. да се разпределят на 137-8 кредитополучатели”.

По другата актуална тема след изборите – съставяне на управление, Румен Гечев заяви, че по негово мнение най-вероятно БСП ще се въздържи от коалиция с ГЕРБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,