Професор от СУ и член на СЕМ е била агент на ДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/4410917 www.24chasa.bg
Проф. Лилия Райчева; Снимка: Архив

Проф. Лилия Райчева е била секретен сътрудник на ДС. Това обавиха на сайта си от Комисията по досиетата. Лилия Райчева Тодорова-Коларова е един от членовете на Съвета за електронни медии и професор във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". Тя е работила под псевдонима Сандра.

Райчева е проверявана от Комисията като член на СЕМ и като ръководител катедра в СУ "Св. Климент Охридски". Първоначално за нея не е била установена принадлежност към Държавна сигурност, тъй като Национална разузнавателна служба не е разполагала с документи, отнасящи се до посоченото лице Лилия Коларова. "След предаване на архива от НРС в Комисията през 2012 г. и систематизирането на документите в Централизирания архив бяха открити такива данни, отнасящи се за Лилия Райчева Тодорова-Коларова", се посочва в съобщението на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

От изнесените документи става ясно, че Райчева е била вербувана през 1981 г. и е работила под псевдонима Сандра. Нейн ръководител е бил ст. лейтенант Георги Деничин. Доказателствата за принадлежността на Райчева към ДС структурите се съдържат в разходен документ, отчетен от служител, който я е ръководил. В личното й дело има оценки от Деничин, в които е описано използването на СС "Сандра“ в разработки, с помощта на които са придобити данни за местни и чужди граждани в САЩ.

Лилия Райчева работи в СЕМ от 2001 г., а две години преди това е била ръкодител на катедра в СУ "Св. Климент Охридски".