Проф. Баева: От устата на Плевнелиев антикомунистическите слова звучат фалшиво

https://www.24chasa.bg/novini/article/4420586 www.24chasa.bg

В лекцията на президента Росен Плевнелиев по време на откриването на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", която е част от инициативата "25 години Свободна България", за съжаление имаше много преувеличения и неистини, свързани с миналото. Като се има предвид неговото минало, тези слова не му отиват. От неговата уста звучат фалшиво. Това каза пред БГНЕС историкът и преподавател в Историческия факултет на Софийския университет проф. Искра Баева.

"Категорично не е вярно, че периодът на социализма не се е учил в учебниците", каза Баева в отговор на искането на Плевнелиев по време на конференцията "комунизмът да влезе в учебниците".

"Участник съм в писането на първите учебници от 1996 година, в които имаше 15 урока за периода на социализма. Сега са сведени до 6, но такива уроци има. Фактът, че от гледна точка на социологическите проучвания някои хора не са доволни от онова, което младите знаят и мислят за социализма е проблем не на учебниците и образователната система, а на състоянието на обществото и политиците в момента", каза Искра Баева.

Професорът отправи сериозни критики към непоследователността на Росен Плевнелиев, свързана с неговото минало. "Човек трябва да се отнася достойно към собственото си минало и собствените си действия в миналото. Чух от президента отрицание на първоначалния път, който този човек е извървял. Той не е толкова млад и когато е бил комсомолски активист, може би е говорил подобни неща в обратната посока. Никак не му отиват точно на него тези приказки днес", каза Баева.

По думите й, като се има предвид семейната история, подобни яростни антикомунистически слова са стояли по-добре в устата на Петър Стоянов. "От този човек (бел. ред - Росен Плевнелиев) на мен ми звучат силно фалшиво тези твърдения", призна тя.

Искра Баева разкритикува и твърденията на Плевнелиев, че съпротива срещу налагането на съветския модел у нас е била най-силна в Европа заради горянското движение. "Това категорично не е вярно. В Полша има през 1948 година гражданска война. Има 20 000 убити само от страната на властта. Не искам да давам други примери, но това пренаписване, украсяване и митологизиране на историята на съпротивата е също толкова недостойно, колкото беше митологизирането на партизанското движение", каза тя.

Този призив - да се преразгледа миналото и да го научат всички, за да затворят страницата, да има една гледна точка, прилича именно на онова време, каза професорът. "Да има една оценка за миналото. Това прилича на опита да се наложи едно-единствено мнение на всички", предупреди тя. "Желанието на президента е така, както беше до 1989 година - целият капиталистически период на България, да се разглежда като "монархо-фашизъм". Опитват се да правят същото и за съжаление го правят хора, чиито житейски път противоречи на това тяхно желание", каза тя.

Повтаря се противопоставянето, имаме един антикомунизъм, който прилича на онова време, сподели още Искра Баева. В началото на 90-те това е било естествено, защото нашите дисиденти нямаха собствена идеология и стъпиха върху отрицанието на противника, който беше твърде силен. "Сега ситуацията би трябвало да бъде различна и този антикомунизъм се обръща не срещу БСП, която също се е отказала от комунизма, а срещу обществото. В него има нагласи на отрицание срещу несправедливостта на сегашното състояние", анализира тя и нарече духа на речта на Плевнелиев "много тревожен".

На въпрос дали темата с досиетата и комунизма не е прекалено удобно оправдание на всичко случило се след 1989 година, Баева отвърна, че днес обществото с цел бива непрекъснато плашено. "Плашат ни, че България ще фалира; плашат ни, че ако нямаме правителство, ще стане страшно; плашат ни, че ще пропадне бюджета без голям външен дълг. Защо ни плашат? За да забравим проблемите на настоящето - бедността, хората, които са толкова отчаяни, че прибягват до ужасяващи самоубийствени актове", анализира тя.

Проф. Баева коментира и факта, че в своята реч президентът е обърнал внимание на периода на приватизацията до 1996 година, а за всичко случило се след това е отбелязал единствено, че са "допуснати някои грешки". Това се случи веднага след като Плевнелиев обвини комунистите, че са нарекли лагерите "грешка", което не е точната дума, а секунди по-късно тази дума е използвана от Плевнелиев по адрес на приватизацията след 1997 година.

Според Искра Баева в момента се чертае се една картина, на която противникът е комунизма, за да се съсредоточим в тази посока и да затворим очи за най-големият проблем на съвременна България - бедността. "Това представлява речта на президента", каза тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи