Отрязаха агенцията за подслушване от пълен достъп до ЕГН-тата

https://www.24chasa.bg/novini/article/4442644 www.24chasa.bg
ВЕНЦИСЛАВ КАРАДЖОВ

Държавна агенция “Технически операции” е искала пълен достъп до системата ЕСГРАОН, в която се съхраняват ЕГН-тата на всички български граждани. Това става ясно от становище на Комисията за защита на личните данни от края на октомври тази година.

Агенцията за подслушване е искала достъп до ЕСГРАОН, за да проверява дали кандидатите за служители са декларирали верни данни, както и личните данни на доставчици на спецразузнавателни средства. Подслушвачите имаха пълен достъп до системата, когато бяха част от МВР.

Достъпът до ЕСГРАОН обаче дава възможност да се проследят и всички връзки между хората благодарение на техния ЕГН. Заради това и решението на Комисията за защита на личните данни е ДАТО да няма пълен достъп до ЕСГРАОН, а само да получава справка за конкретен ЕГН при поискване.

Общо 3000 лв. глоба пък е наложила комисията, председателствана от Венцислав Караджов, на главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че Върховната касационна прокуратура е отказала да заличи в регистрите си личните данни на човек, който е бил обвиняем през 2012 г. След това обвиненията срещу С. Б. К. са снети.

2000 лв. е санкцията за прокуратурата, че е отказала да “забрави” за обвиняемия и да заличи личните му данни въпреки неговата молба. Втората санкция от 1000 лв. пък е заради отказа на държавното обвинение въобще да отговори на С. Б. К. дали все още пази неговите данни в архивите си.

Решението, подписано от Венцислав Караджов и останалите четирима членове на комисията, задължава прокуратурата да заличи регистрацията на бившия обвиняем.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани