Чудо в Несебър! Върната икона спря серия от нелепи инциденти

https://www.24chasa.bg/novini/article/4504254 www.24chasa.bg
Чудодейната иверска икона на Св. Богородица, поръчана от предприемача Динко Динев. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Серия от 11 загинали младежи при нелепи обстоятелства бе прекратена след възстановяването на открадната икона от църквата в Несебър, убедени са местните жители. Те вярват, че в града им е станало чудо и че това не е суеверие. Историята е сред най-разказваните в Несебър през последните години.

В началото на XXI в. нещастните случаи с младежи от града са един след друг. Повечето загиват в нелепи инциденти и катастрофи - стават жертва на неразумното си каране или на други безразсъдни шофьори.

Във времето, когато един от най-коментираните случаи е предизвиканата катастрофа от Максим Стависки и съдбата на Мануела Горсова, на съседно легло във ВМА е 18-годишният Божимир Фратев. Той е пометен от шофьор на пътя Равда - Несебър в края на декември 2007-а. Боби издъхва след 6 месеца, без да излезе от кома и без да разбере, че е навършил 19 г.

Черквата “Успение Богородично” в Несебър
Черквата “Успение Богородично” в Несебър

През нощта на 5 юни 2008 г. БМВ удря мотор “Ямаха”. Загива 23-годишният Кръстьо Кръстев, който се вози на задната седалка. През 2002 г. 14-годишният Иван Габровски и негов приятел подкарват мотоциклет на централната алея в Слънчев бряг. Иван пуска кормилото за секунди, за да предаде управлението на приятеля си и това му струва живота.

Динко Динев (на заден план) помага иверската икона на Св. Богородица да е отново в храма.
Динко Динев (на заден план) помага иверската икона на Св. Богородица да е отново в храма.

През март 2007 г. 7 души загиват на място в катастрофа между Слънчев бряг и с. Кошарица, 8-ата жертва издъхва в “Пирогов”. След толкова нещастия мълвата за прокоба над града бързо тръгва. Възраждат се позабравени истории. Заради едната
роднините на загиналия Боби посипват улиците на града с 2 т захар.

Димитрина Кехайова пред мястото, където се е намирал салкъмът.
Димитрина Кехайова пред мястото, където се е намирал салкъмът.

Преди години семейство от Несебър, чието дете изчезнало, ходило при Баба Ванга. Тя поръчала ритуала със захарта, за да “нахранят” проклятието. Но това очевидно не помага.

Семейство Гергови са купили копие от “Черната Богородица”.
Семейство Гергови са купили копие от “Черната Богородица”.

Другата история - за кражба на чудотворна икона на Богородица от “Успение Богородично”, изпраща представители на почернените майки при известните братя Динко и Йордан Диневи. По това време Динко Динев е почетен консул на Грузия у нас, а от стари хора в града майките чули, че открадната икона е изработена от грузински майстор, затова се нарича Иверска.

Динев приема присърце молбата, която е подкрепена и от църковното настоятелство.
При една от визитите си в Грузия той подготвя дар за патриарх Илия Втори - икона на св. Иван Рилски, изключително тачен светец там, и моли главата на грузинската църква за копие на иверска икона на Богородица, която се смята за закрилница на Грузия повече от 17 века.

Изографисването на Божията майка е отнело 8 месеца. За да вземе иконата, за Грузия заминава несебърският свещеник Петър Косев. Тя е посрещната тържествено през юни 2009 г. Монасите, които са я рисували, първо постили 40 дни, преди да започнат да я рисуват.

Грузинската иверска икона на Св. Богородица се смята за единствената в България. Според преданието, когато татарите нахлули в грузинските земи и сривали православните храмове, християнка скрила реликвата в дома си. Завоевателите стигнали до нейната къща и нападнали жената.

Тогава от носа на Богородица бликва кръв. Това възпира татарите и те пощадяват християнката. “Затова на тази икона Св. Богородица се изографисва с кръв по лицето”, показва Димитрина Кехайова, която се грижи за несебърския храм.

Според Новия завет в мига на Рождество в небето над Витлеем пламнала необикновена светлина. Явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

Ако искаш Божията майка да чуе молбата ти, трябва да се помолиш в “Успение Богородично”, казват в Несебър вярващи. Иконите с лика на Богородица посрещат християните на крачка от входа на черквата. Вляво на поставка е “Иверската Св. Богородица”.

“Бях на посрещането на иконата, много хора се събрахме. Със силна вяра могат да се променят много неща. Винаги, когато влизам в тази църква, първо се кръстя пред иконата от Грузия, после пред другата, която знам като “Черната Богородица”, разказва Петя Стоянова.

Пред двете икони спира и семейство Гергови - Нина и съпругът . Купуват копие от “Черната Богородица” за подарък на своя близка, да я подкрепят в битката срещу тежко заболяване. С тази икона е свързана и историята на църква “Успение Богородично”.

Преди време “Черната Богородица” се е намирала в “Св. Георги” - на другия край на полуострова. Тя обаче внезапно изчезва, след което я намират в клоните на салкъм на мястото на днешната църква. Връщат я в “Св. Георги”, но историята се повтаря. Местните приемат това като знак, че на мястото на салкъма трябва да се вдигне храм.