Казусът “Белведере” влиза в книга

https://www.24chasa.bg/novini/article/4523823 www.24chasa.bg
Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан

Казусът “Белведере” влиза в книга, която ще проследи различни случаи на несъстоятелност в бизнеса у нас, научи “24 часа”.

Неин автор е известният столичен адвокат Момчил Мондешки.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан атакува българската съдебна система и обяви, че в нея има “гнили ябълки” заради производство по несъстоятелност, образувано срещу две дъщерни фирми на френската компания “Белведере” в Софийски градски съд. Според дипломата имало нередности в откриването и разглеждането на делото срещу “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция”, както и съмнение в начина на разпределяне на делата от магистратите в столицата.

Юристът Момчил Мондешки, който работи и по други казуси в правото, предизвикали обществен интерес, ще проследи в книгата си освен случая “Белведере” и цялата история на конкретните производства по несъстоятелност на Металургичния комбинат “Кремиковци”, на молбата за обявяване на несъстоятелност на “Икономедия” преди време, която издателите на "Капитал" определят като опит за превземане. В книгата ще има и други десетки случаи.

Несъстоятелността на различни фирми след 2008 година, касаеща невъзможността на дружества да покриват своите ликвидни и изискуеми задължения, както и да събират своите вземания, е и тема на докторската дисертация на Мондешки.

Платформата на оздравяване на едно търговско предприятие е заложена от законодателя, но на практика е непопулярна, коментира авторът. Според него оздравяването на търговските предприятия е едно от достиженията на старите демокрации, където кредиторите полагат усилия да стабилизират несъстоятелният длъжник, за да оцелеят и се развиват.

Досега са изследвани по-малко от 2 процента такива случаи в София за периода след 2008 г., където концентрацията на търговски субекти е най-висока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и