Казусът “Белведере” влиза в книга

https://www.24chasa.bg/novini/article/4523823 www.24chasa.bg
Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан

Казусът “Белведере” влиза в книга, която ще проследи различни случаи на несъстоятелност в бизнеса у нас, научи “24 часа”.

Неин автор е известният столичен адвокат Момчил Мондешки.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан атакува българската съдебна система и обяви, че в нея има “гнили ябълки” заради производство по несъстоятелност, образувано срещу две дъщерни фирми на френската компания “Белведере” в Софийски градски съд. Според дипломата имало нередности в откриването и разглеждането на делото срещу “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция”, както и съмнение в начина на разпределяне на делата от магистратите в столицата.

Юристът Момчил Мондешки, който работи и по други казуси в правото, предизвикали обществен интерес, ще проследи в книгата си освен случая “Белведере” и цялата история на конкретните производства по несъстоятелност на Металургичния комбинат “Кремиковци”, на молбата за обявяване на несъстоятелност на “Икономедия” преди време, която издателите на "Капитал" определят като опит за превземане. В книгата ще има и други десетки случаи.

Несъстоятелността на различни фирми след 2008 година, касаеща невъзможността на дружества да покриват своите ликвидни и изискуеми задължения, както и да събират своите вземания, е и тема на докторската дисертация на Мондешки.

Платформата на оздравяване на едно търговско предприятие е заложена от законодателя, но на практика е непопулярна, коментира авторът. Според него оздравяването на търговските предприятия е едно от достиженията на старите демокрации, където кредиторите полагат усилия да стабилизират несъстоятелният длъжник, за да оцелеят и се развиват.

Досега са изследвани по-малко от 2 процента такива случаи в София за периода след 2008 г., където концентрацията на търговски субекти е най-висока.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата