Син на бивш депутат се барикадира, изкарват го с полиция след 20 часа (Обзор, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4572177 www.24chasa.bg
Константин Ляков не работи, живее в апартамента на баща си в София

Kонстантин Ляков, син на бившия депутат от СДС Панайот Ляков, се барикадира в апартамента си в центъра на София в събота вечерта и подложи на обстрел с буркани столични полицаи.

Над 20 ч продължи акцията по извеждането на 38-годишния мъж, който страда от параноидна шизофрения.
Само преди седмица психично болният Лъчезар Александров от Горна баня се бе барикадирал по същия начин в къщата си.

Според очевидци към 19 ч в събота Константин Ляков излиза на ул. "Алеко Константинов", за да разходи кучето си, и

започва да чупи

с тояга входа

на кооперацията,

в която живее. Удря по паркирани коли и по един от магазините. Съседите викат полиция, но в това време мъжът се прибира в апартамента си на 1-ия етаж. По-късно започва да обстрелва служителите на реда с буркани и други вещи. Ранява униформен в крака. Останалите залягат. Някои се крият зад дървета и ъгли.

Когато домоуправителят на кооперацията се обажда на баща му Панайот Ляков, той отказал до дойде. Обяснил, че е в Пазарджик, и предупредил, че синът му е спрял да си пие хапчетата, с които лекува психиатричното си заболяване.

"Полудях от самота, разбирате ли! Луд съм от самота!", крещи Константин, гол до кръста. Пита: "Къде е генералът, ще дойде ли?", "Къде са журналистите?" Чупи прозорците на апартамент в отсрещната кооперация, 2 възрастни жени се евакуират оттам при съседи. Два автомобила, паркирани точно под балкона му, са натрошени, улицата е посипана със стъкла и счупени вещи. Дори книга, написана от баща му, се таркаля в мръсотията.

Към 3 ч през нощта полицаите довеждат на отсрещния тротоар близка на буйстващия мъж, която един час стои под дъжда и вика: "Коце, Коце, излез да поговорим, тук съм, за да ти помогна." Той обаче продължава да се държи агресивно, барикадира вратата и прозорците на жилището си с мебели и отказва да комуникира. Улица "Алеко Константинов" е отцепена за пешеходци и коли, на място са повикани полицаи, пожарна и линейка.

Към 5 ч Ляков заспива, а

служителите

на реда остават

навън в снега

Обсадата не се вдигна до 12 ч, когато Ляков отново се появи на балкона и хвърли още няколко буркана. В акцията се включват специалните части, разпъват платнище под балкона и щурмуват входа на апартамента. В това време Ляков излиза и хвърля кучето си върху платнището, което побягва живо и здраво.

Половин час по-късно болният мъж най-сетне е изведен с белезници и качен на линейка. Откаран е за преглед в центъра за психично здраве. Улицата остава още няколко часа блокирана, докато полицаите извършват оглед.

От много време Ляков буйства, но такова нещо не е било, коментират негови съседи. Болният системно тормози кооперацията, псува и хвърля вещи. Семейството му е наясно, че страда от тежко психическо разстройство, но въпреки това Константин е оставен да живее сам в жилището, собственост на баща му. Брат му Борис, който е адвокат и живее близо до ул. "Алеко Константинов", не се появява.

"И какво като го арестуваха? По закон имат право да го държат до 3 месеца на принудително лечение, след което отново ще го пуснат и той ще се върне - възмущават се хората. - Някой трябва да спре лудите в тази държава най-накрая, за да не им ставаме заложници и да няма втори Лясковец."

Освен в психиатрията Константин Ляков има регистрация и в МВР, научи "24 часа". През 2001 г. той е арестуван с 5 г марихуана. Пуснат е под гаранция, но не е съден. Константин

осъзнавал

болестта си и се

шегувал с нея

Преди седмица е написал следния виц във фейсбук профила си:
- Кой хлопа в този късен час?
- Дъската ти - отвърна глас.

Бащата на Константин - Панайот Ляков, е депутат в 38-ото и 39-ото народно събрание. Избиран е от Пазарджик. Името му се свързва с приватизацията на аптеки. Автор е на книги, една от тях се казва "Синият идиот". 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си