Христина Ангелакова е предложена за удостояване с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

https://www.24chasa.bg/novini/article/4625812 www.24chasa.bg

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои оперната прима Христина Ангелакова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ –огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата.

Повече от две десетилетия Христина Ангелакова е солистка на Националната опера и балет в София. Осъществява поредица от незабравими художествени превъплъщения на роли от италианската, френската, руската и българската опера. С майсторство и талант тя допринася за утвърждаването и на българската композиторска школа.

Съвместявайки ангажиментите си в България и чужбина, Христина Ангелакова често гастролира на сцените на Дойче опер в Берлин, Римската опера, Кралската опера в Брюксел, театър „Шан‘з Елизе“, Виенската Щатсопера, Болшой театър, в Монте Карло, Варшава, Будапеща, Санкт Петербург, Билбао, Овиедо, Равена. Многобройни са нейните участия в международни фестивали, концертни прояви по подиумите на Италия, Гърция, Чехия, Полша, Испания, Румъния, Мексико и др.

Христина Ангелакова е носител на почетното звание „Доментадоре“ на Република Италия за изключителни заслуги към културата на страната. Двукратно е удостоена с „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

В периода 2001-2004 г. е директор на Софийската опера. През последните години е председател и артистичен директор на „Моцартови празници” в Правец, където отново показва талант за успешно европейско културно сътрудничество с вкус към високостойностни музикални продукти.

Вижте всички решения на Министерски съвет от днес