Кунева дава новия шеф на ДАНС Димитър Георгиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/4652185 www.24chasa.bg
Димитър Георгиев

Меглена Кунева дава новия шеф на ДАНС Димитър Георгиев, който до седмица ще бъде назначен от президента  на мястото на подалия оставка Владимир Писанчев. Бившият зам-вътрешен министър от първото правителство на Бойко Борисов  от няколко месеца е съветник към вицепремира. До вчера Меглена Кунева имаше ресор МВР и всички спец служби. След избирането на Румяна Бъчварова тези ресори преминаха към нея като вицепремиер. 

Вчера Цветан Цветанов стесни списъка на вероятните шефове на ДАНС до един-двама в изявление ва бТВ. Бившият вътрешен министър обаче категорично отказа да посочи своя фаворит и каза, че това е сред приоритетите  на премира. Най-често споменаваното име за шеф на ДАНС обаче, наред с това на Недялко Недялков, е точно Димитър Георгиев. Той беше зам.-министър в екипа на Цветанов.

Георгиев започва работа в контраразузнаването през 1993 г. Има няколко успешни операции в борбата с организираната престъпност. Работил е успешно с Бойко Борисов, когато той беше главен секретар на МВР през 2001-2005 г., заедно са карали курс в Съединените щати. Става зам.-министър на Цветан Цветанов в първото правителство на Борисов през 2011 г, а после оглавява българското бюро на Интерпол. Сега е помощник на вицепремиера Меглена Кунева по въпросите за Шенген.

Роден е през 1968 г. Завършил е Висшето транспортно училище “Т. Каблешков“ в София и се е дипломирал като магистър по счетоводство в Югозападния университет. Специализирал е в Академията на МВР. Постъпва на работа във вътрешното министерство през 1993 г. През декември 2008 г. е назначен за директор на “Международно оперативно полицейско сътрудничество“, а от края на 2006 г. е представител на България в УС на Европол и в Генералната асамблея на Интерпол.