Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/4676819 www.24chasa.bg

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия. От 30 юни 2015 г. командващ на Съвместното командване на силите (СКС) ще бъде досегашният заместник-командир на Сухопътни войски бригаден генерал Любчо Тодоров, който получи от държавния глава пагони на генерал-майор, съобщиха от прессекретариата на президента.

Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Златко Златев е назначен на длъжността заместник-командващ на СКС и получи висше офицерско звание „генерал-майор“. До 29 юни 2015 г. ген.-майор Златев временно ще изпълнява задълженията на командващ на СКС. Капитан I ранг Димитър Йорданов оглави щаба на СКС с присвоено висше офицерско звание „комодор“.

За командир на 24-та авиационна база е назначен полк. Петьо Мирчев, който получи от държавния глава пагони на „бригаден генерал“.

„Връчването на пагоните са признание и висока оценка за досегашната ви дейност и за личните ви качества като офицери, но и като лидери. Изразявам своята увереност, че именно вие сте военнослужещите, които са достойни да поемат отговорността за Съвместното командване на силите и на неговите структури“, обърна се в приветствието си към висшите офицери държавният глава. Президентът подчерта разнообразната експертиза и богатия опит на новия ръководен екип на Съвместното командване на силите, който ще бъде оглавен от генерал-майор Любчо Тодоров.

Държавният глава пожела на новия командир на 24-та авиационна база успешно да продължи създадените традиции на висок професионализъм и бойно майсторство, както и в съхранението и поддръжката на авиационната техника.

На церемонията на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „За военна заслуга“ I степен контраадмирал Георги Мотев, който се оттегля от активна военна служба, за големите му заслуги за развитието на Българската армия. „Контраадмирал Мотев се посвети на продължаване на процеса на реформи в Командването и на неговите структури. Работи за съхраняването и оптимизирането на структурите и на способностите на Съвместното командване и на поделенията му по време на прегледа на структурата на силите и в условията на недостатъчно финансиране и редица други проблеми“, посочи върховният главнокомандващ. Президентът благодари на контраадмирал Мотев за достойната му служба и за проявените от него лидерски качества.

„С удовлетворение можем да кажем, че армията изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система на НАТО и на ЕС. Българските военнослужещите, които са били или са ваши подчинени, изпълняват достойно и с чест своите задължения в различните мисии и операции на няколко континента“, обърна се още държавният глава към отличените висши офицери.