Ченалова се явила сама в ДАНС, след 3 часа я задържали

https://www.24chasa.bg/novini/article/4714528 www.24chasa.bg

Съдия Румяна Ченалова е прибрана в следствения арест на ул. “Г. М. Димитров” за 72 ч, след като я задържали във вторник вечерта. Три часа по-рано - към 15,30 ч, тя отишла с адвокат в ДАНС.

“Разбрала е, че я издирват, и се явила с друг защитник”, каза Станимир Ченалов, неин адвокат и брат. Днес прокуратурата ще поиска съдът да остави Ченалова в ареста, съобщи пред “24 часа” Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

До задържането на Ченалова се стигна, след като на няколко пъти от 25 март насам тя не се явила, за да ѝ предявят обвинения за длъжностно и документно престъпление. Според прокуратурата, вместо да се отзове на призовките, съдийката и Станимир Ченалов пращали молби, болнични и правили телефонни уговорки в опит да отложат явяването. От Съдебна охрана докладвали, че не могат да открият Ченалова на адресите ѝ в София и Стара Загора. “Сестра ми не се е крила от правосъдието, имаше здравословни проблеми”, каза Ченалов. На 8 април тя била на процедури, свързани с поставянето ѝ на анестезия. “Обещах да я заведа при следовател към 16 ч, стига да е в състояние. Процедурите приключиха по-късно и се обадих, че няма възможност. Имаше още 2 резервни дати - 15 и 17 април”, обясни адвокатът.

Делото срещу Ченалова е образувано в края на февруари, но от прокуратурата отказват подробности заради следствената тайна. Според сайта “Правен свят” тя е нарушила задълженията си по търговско дело, образувано през 2013 г. в СГС по искова молба на “ОЕТ – Обединени Енергийни търговци” ООД срещу НЕК ЕАД.

Прегрешението на Ченалова било, че е извършила поправка в протокол. Делото е висящо и следващото заседание по него е на 16 юни. Другото обвинение било, че на 22 април 2014 г. съдийката е съставила протокол от открито заседание, в който удостоверила неверни изявления с цел те да бъдат използвани като доказателство.

Mediapool пък съобщи, че делото срещу Ченалова е свързано с обезпечения върху имуществото на бизнесмена Людмил Стойков и игнорирано искане на адвокатите му. Прокурор Арнаудова не потвърди тази информация. Според агенцията 3-членен съдебен състав с участието на Ченалова отменил отказ на съдия по вписванията от друг град да вдигне ипотека върху заложен имот. Решението било с подписа на Ченалова, след като тя вече била отстранена като съдия от градския съд. Това стана през януари. ВСС я отстрани временно след скандала около делото за собствеността на 2 фирми на френския инвеститор “Белведере”. Случаят нашумя след изказване на посланик Ксавие дьо Кабан, който каза, че в съдебната система у нас има “гнили ябълки”. В момента ВСС проверява дали жалбите по делото “Белведере” са умишлено забавени. (24часа)