Прокуратурата внесе в съда искане за задържането на Румяна Ченалова

https://www.24chasa.bg/novini/article/4715728 www.24chasa.bg

Днес прокуратурата е внесла в съда искане за задържането на съдия Румяна Ченалова, съобщават от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

„Днес, 16.04.2015 г.,Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искането за задържане под стража на Румяна Ченалова. Същата е обвинена в длъжностно и документно престъпления (чл. 282 и чл. 311 от НК)”, се казва в съобщението.

Както е известно, съдия Румяна Ченалова е обвиняема, защото е нарушила служебните си задължения по Закона за съдебната власт и процедурите по Гражданския процесуален кодекс по едно търговско дело, което още е висящо пред Софийския градски съд. И двете обвинения срещу нея – за престъпление по служба и за документно престъпление, са свързани с дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци” ООД. Ответник е НЕК ЕАД. Делото е от 2013 г. Това производство бе споменато и в доклада от проверката в СГС, извършена от Висшия съдебен съвет. В документа пишеше: „В хода на проверката комисията установи, че Ченалова е допускала поправки в протоколи по две търговски дела - № 4574/2013 г. и № 5214/2011 г., като са констатирани разминавания в показанията на секретарката, записа на диска от водения съдебен протокол и отразеното в диспозитива на определението, с което се допуска поправка на протокола”.

Основното прегрешение на Ченалова, според разследващите е, че е извършила поправка в протокол по това производство, по което все още няма произнасяне на СГС. Следващото заседание е насрочено за 16 юни.

В постановлението за привличането ѝ като обвиняема по чл. 282 от НК (длъжностно престъпление) пише така:

„На 22 април 2014 г. в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия при СГС, нарушила служебните си задължения, регламентирани в чл.3 от Закона за съдебната власт – „При постановяване на своите актове съдиите, прокурорите и следователите се основават на закона и на събраните по делото доказателства”. Изброяват се още няколко члена и алинеи, които съдийката е нарушила.

Второто обвинение – за документно престъпление, е за това, че на същата дата – 22 април 2014 г. в качеството си на съдия от СГС по същото производство е „съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседанине, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления”.

Наблюдаващият прокурор по делото срещу Румяна Ченалова е Даниел Шостак, а постановлението, с което тя бе задържана е подписано от Шостак и от прокурор Клементина Паличева.

Очаква се в петък СГС да гледа искането на двамата за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” на Ченалова